słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 125 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko(...)osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy przygotowany budyń, dekorujemy jabłkowymi różyczkami. W małym garnuszku podgrzewamy dżem i przy pomocy pędzelka smarujemy nim różyczki. Wkładamy do piekarnika na 50 minut (pieczemy 35 minut w trybie góra
My Culinary Artpowaliło mnie, chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" :)) Kremik za to rewelacja! Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ... Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka(...)dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier
Walijskie Pichceniekakao i proszek do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Masa serowa : – 150 g sera ( z wiaderka lub serka kremowego, lub zmielonego twarogu) – 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego) – 40 g cukru Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu ich połączenia(...)kawałki ładnie wyglądały na zdjęciach, więc wyszło mi ich 8 sztuk (jeden to 240 kcal), ale spokojnie wykroicie z tej foremki 10 porcji (wówczas jedna to tylko 190 kcal). Ciasto black&white Troszkę mi te poduszeczki wyszły nierówne Ciasto bardzo szybkie i bardzo łatwe Poduszkowiec – ciasto idealne na weekend Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Gotuję bo lubię Zapisz
Relaxtimemacie kilka produktów i próbujecie wymyślić z nich coś co zaskoczy Waszych domowników? Coś co sprawi, że będą chcieli sięgać po kolejny kawałek, coś co sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce(...)przypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku. Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg", jak to mówi
MamaOskarkaPrzepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które znane jest również pod nazwa 3 bit. Bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI: OKOŁO 250 G HERBATNIKÓW 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY 2 -3 ŁYŻKI CUKRU, OPCJONALNIE, DO DOSŁODZENIA MASY BUDYNIOWEJ 500 ML MLEKA 200 G MASŁA SZCZYPTA SOLI 500 G PUSZKA MASY KAJMAKOWEJ 500 ML ŚMIETANY KREMÓWKI(...)MISCE UTRZEĆ MIĘKKIE MASŁO, DODAWAĆ DO NIEGO STOPNIOWO PO ŁYŻCE BUDYNIU I CUKIER. ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ PUSZYSTĄ MASĘ. GOTOWĄ MASĘ BUDYNIOWĄ WYLAĆ NA HERBATNIKI I WYŁOŻYĆ NA NIĄ NASTĘPNĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW. PRZYGOTOWAĆ BITĄ ŚMIETANĘ. ŚMIETANĘ UBIĆ WRAZ SERKIEM I CUKREM. WYŁOŻYĆ NA OSTATNIĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW, POSYPAĆ POKROJONYMI KRÓWKAMI. CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE PRZEZ KILKA GODZIN. NAJLEPIEJ ZOSTAWIĆ
Pani M - kuchnia smakowitasokiem z cytryny i mąką na jednolitą masę i wlać na pozostałe gotujące się mleko. Pogotować do zgęstnienia a następnie wystudzić. Miękkie masło utrzeć i powoli połączyć w budyniem. Przestudzone ciasta pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. i smarować budyniem złączając na przemian kromki ciemnego i jasnego ciasta aż do wykończenia składników. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli
Pieguskowa KuchniaPieczecie w weekend ciasta? Mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! To wyjątkowe ciasto, piekłam go daaaawno temu jak jeszcze nie byłam mężatką dla swojego przyszłego męża. Wróciłam do niego w ubiegły weekend. Jest to pyszne, kruche ciasto z budyniem i owocami o bardzo sympatycznej nazwie ;-) Owoców można użyć dowolnych. Polecam gorąco! Składniki (na dużą tortownicę lub blaszkę o wymiarach(...)Podpiec w 180 st.C przez około 20 minut - do lekkiego zrumienienia. 2. W międzyczasie z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Owoce dowolnie pokroić. 3. Gorący budyń wylać na podpieczony spód, ułożyć owoce, lekko oprószyć cynamonem, a na wierzch zetrzeć na pazurkach ciasto z zamrażarki. Całość piec jeszcze około 30 minut. Smacznego!!! Źródło: "Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Aniniesamowicie łatwy!Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 100 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 2 sztMASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy(...)sztMASA SEROWA: – margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.Wykładamy na blachę ( 22 x 28 )MASA BUDYNIOWA:Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Gorące wylewamy
Ostra na SłodkoPyszne ciasto budyniowe na puszystym kakaowym spodzie, które nie wymaga włączania piekarnika. Ciasto powstało bardzo spontanicznie i eksperymentalnie. Oryginalnie w zamyśle miał to być sernik na kakaowym spodzie, ale ponieważ ser wykorzystałam do innego przepisu musiałam wykombinować coś innego. Pomyślałam więc o budyniu. Ugotowałam go w mniejszej ilości mleka dla odpowiedniej konsystencji. Całość jest zrobiona bez dodatku białego cukru(...)spodzie z patelni to świetny sposób, żeby szybko wyczarować deser, a nawet mini torcik. Polecam w razie niespodziewanych gości lub gdy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM, BEZ PIECZENIA Spód ciasta 2 jajka Dojrzały banan Czubata łyżka mąki kokosowej Łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki gryczanej Łyżka kakao Łyżeczka przyprawy do piernika Odrobina sody Budyń
HealthyCreationsananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej(...)samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy. Masa Ananasowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego
Słodka StronaRolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza . Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej(...)195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować budyń (przepis znajdziecie tutaj). Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Następnie dodać ją do budyniu. Całość wymieszać i ostudzić. Przygotowany budyń przełożyć na biszkopt. Całość ponownie zrolować
Ugotowaćpizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być.Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy budyń. W garnku podgrzewamy 3 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie roztrzepujemy obie mąki i żółtko. Można sobie pomóc blenderem, wtedy mamy pewność, że nie pozostaną grudki(...)wolę tę metodę) na 12 części. Na początek dobrze je sobie na górze zaznaczyć. Nitkę wsuwamy pod rulon ciasta, z góry krzyżujemy i ściskamy.Krojąc ciasto w ten sposób, nie wyciśniemy z niego budyniu. Im ciaśniej i ładniej zwiniemy rulon z budyniem, tym ładniejsze będą gotowe bułeczki :) Ślimaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach
Ratunku obiadCzas na jabłka . A to ciasto jest tak pyszne, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, stąd ta nazwa. Oczywiście sprawdziliśmy w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okazało się, że propozycji jest kilka, ale każda z nich to inne wykonanie. Nasza “ jabłkowa pokusa ” jest orzechowa z nutką cynamonu, mocno jabłkowa, a do tego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Orzechy posiekać nożem, dosypać do ciasta, ponownie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, wylać równomiernie ciasto i wstawić
niecodziennikparymetalowej formie na muffiny, ew. jeśli takowej nie masz to nie używaj jednej papilotki, ale kilku, żeby muffinki się rozpłynęły na boki). Do foremek nakładać łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę budyniu i znów łyżkę ciasta. Postępować tak do wykończenia masy (jak zostanie budyń nie pchać do na siłę do środka :)). Piekarnik rozgrzać do 180*C. Włożyć muffiny i piec
chili & sugar