Mysia. Ciasto na blachę o wymiarach 33 x 20 cm. SKŁADNIKI na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 250 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI na piankę: 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 2 x 40 g, chodzi o proszek(...)oprócz masła mam w temp. pokojowej. W oryginalnym przepisie jest użytych 5 jajek i szklanka cukru, u mnie 4 jajka i 3/4 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej, wieczorem przygotowuję ciasto kruche. W misce mieszam wszystkie składniki wraz z zimnym, posiekanym masłem. Jeśli potrzeba dodaję trochę więcej mąki lub łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielę na dwie części w proporcji
Zasmakuj Kuchniutrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić. KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlać cienkim strumyczkiem do przetartych jeżyn. Dodać cukier. Zimną śmietankę(...)nakładać na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO Tagged: budyń , jeżyny , kremówka , mleko , olej , żelatyna
https:KKuchniaMniamJedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru... Kruche ciasto: 4 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno
Czerwień i błękitmascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka no smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń (również dzień wcześniej). Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki 2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy(...)prostokątnej formy, równomiernie rozsmarowujemy ją i wkładamy całą formę do piekarnika. Ciasto pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. W tym samym czasie gdy będzie piekł się spód ciasta, gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie on gotowy to zostawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem na jednolita masę a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 400 - 500 g rabarbaru cukier puder Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem(...)Partiami wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
My simple kitchenmiski wsypać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, jajko, zaczyn i połowę masła. Całość wymieszać, po czym wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, stopniowo dodając pozostałe masło. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1,5 godziny. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując podaną ilość mleka. Zostawić do ostudzenia (aby nie powstał kożuch, to wymieszać od czasu(...)dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda o wadze 110 g. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką, na środek nałożyć sporą łyżkę budyniu i zlepić naciągając ciasto do góry. Bułki układać na podsypanej mąką ziemniaczaną blaszce sklejeniem w dół (pomiędzy bułkami należy zachować odstępy). Tak przygotowane bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania
Passions hobbies lifeOwocowo-kokosowe ciasto (deser) bez pieczenia Dziś zapraszam Was na coś pysznego do kawy lub herbaty. Owocowo-kokosowe ciasto bez pieczenia przygotujecie w kilka minut, potem już tylko trzeba poczekać aż dobrze się schłodzi i można już zjadać je ze smakiem. Takie ciasta powstają u mnie pod wpływem chwili. Minimalna ilość składników, proste sprawdzone połączenia smaków i gotowe. Polecam(...)drugiej drugiej połowie rozrabiamy budyń. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszając przygotowujemy gęsty malinowo-kokosowy budyń. Budyń wykładamy łyżką na nasz ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i wykładamy nasze jagody w żelu. Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Całość wkładamy do lodówki na noc. Przed podaniem oprószamy nasze ciasto cukrem pudrem i kroimy
Słodkie okruszkiktórzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej. Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich Wykonanie(...)garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na budyń. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi Całość ciasta wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temp. 180 stopni
ciastkarnia na kruchym spodzieDoskonale się do tego nadaje. Teraz przygotowujemy poncz. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy sok z połowy cytryny, łączymy i dość mocno słodzimy. Dodajemy alkohol. Tak przygotowanym naparem mocno nasączamy połowę ciasta. Najlepiej robić to na czymś, na czym będziemy je przechowywać. Później może być ciężko je przenieść. Krem budyniowy przygotowuje się naprawdę łatwo. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki. Resztę(...)ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć, ale i na to jest rada. Jajko ucieramy
Ratunku obiadciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta(...)przygotowujemy ciasta ucierane. Użycie zimnych składników może sprawić, że ciasto rozwarstwi się podczas mieszania, a z piekarnika wyjdzie zakalec. Zapraszam na pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto rumowe, które może być wspaniałą nowością na Wielkanocnym stole! Przepisy, jakie znalazłam, proponują użycie gotowych (amerykańskich) mieszanek na ciasto, jako że gotowców nie stosuję, postarałam się przygotować przepis tak, aby każdy mógł przygotować ciasto
SprawdzonaKuchnia.plokoło 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby(...)całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie
PatiGotujeokoło 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby(...)całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie
PatiGotujeprzepisem z bloga Ostra na Słodko. Zapraszam! :) Składniki: Masa Budyniowa: 1 kg jabłek 1 l soku jabłkowego 100% 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej otarta skórka z 1/2 cytryny Ciasto: 3 szkl mąki tortowej 1 kostka masła 6 żółtek 1 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przyprawami i skórką cytrynową. 3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie. Pierwszą część ciasta wylepić na blaszce, przykryć jabłkami, dodać budyń. Przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub pokruszyć). Piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą. I gotowe
TrufelkowoKruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)tarce o dużych oczkach zetrzeć jedną porcję ciasta. Lekko przydusić. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach rozłożyć ciepły budyń. Zetrzeć drugą część ciasta na górę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-55 minut. Poczekać aż wystygnie, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jabłeczniki super smakują z kleksem bitej śmietany. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleń