ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:60/780)

Ciasto smoczy owoc 459

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia. Składniki biszkopt 2 szt ( 25 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sakiewki francuskie z owocami leśnymi i budyniem 203

grę wchodzi ciasto francuskie?  A i jeszcze jedno, jeżeli nie posypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego  100g malin (można użyć mrożonych owoców) 50g borówki amerykańskiej (j.w.) Budyń (można zamienić na gotowy produkt)  3 żółtka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)proszku przygotować według przepisu na opakowaniu.  Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 12 prostokątów.  Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu i zalepić drugim kawałkiem ciasta. Ramkę sakiewki warto przygnieść widelcem. Nie tylko będzie fajną dekoracją ale również dobrze sklei ciasto. Pięć 15 minut do zarumienienia.  Gotowe sakiewki posypać cukrem pudrem

Słodkie Przyjemności
Tarta z budyniem i jabłkami 182

Proste połączenie składników, a jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej(...)wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały

Ugotować
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 171

piec a potem dekorować :) A co do samych babeczek - wierzę, że posmakują każdemu, no może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn(...)tylko do połączenia składników.  Formę na muffinki wypełnić papilotkami ( użyłam foremek silikonowych ). Do każdego zagłębienia nakładać około 1 pełnej łyżki ciasta, następnie kłaść po 1 łyżeczce budyniu, przykryć kolejną łyżką ciasta, zostawiając niewielki odstęp od górnych brzegów foremek. Piec około 20 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka ( patyczek wbijamy bardziej z brzega babeczki, pamiętając że pośrodku jest

Opowieści z piekarnika
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem) 159

cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej śmietany. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną trochę większą i drugą mniejszą. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam rabarbar. Łodygi umyłam i pokroiłam na około centymetrowe(...)nadzienie dobrze zastygło, a ciasto lepiej kroiło. Przed podaniem ciasto lekko oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na ciasta z rabarbarem, np. ciasto marmurkowe z rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciasto-marmurkowe-z-rabarbarem.html), kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-pianka-i.html), ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i jabłkami (link

Waniliowe Improwizacje
Karpatka Królewska 408

temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć(...)Krem dzielimy na dwie równe części.Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą ubitą śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej z nich

Słodka Strona
Kruche ciasto z budyniem i marmoladą 323

Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków (poza oczywiście sernikami ). Pyszne kruche ciasto z budyniem i marmoladą . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, doskonałe również na różne rodzinne spotkania. Dziś przedstawię Wam mniej tradycyjną wersję, bo przygotowałam je z pyszną marmoladą o smaku pigwowym. Jak dla mnie połączenie smaków idealne. Dlaczego? No cóż… po cieście zostały już(...)masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego zgęstnienia. Budyń od razu wykładamy na podpieczony kruchy spód, rozprowadzając równomiernie. Na wierzch łyżeczką w dowolnych odstępach wykładamy marmoladę (1 łyżeczka marmolady w 1 miejsce). Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach lub „rwiemy” w dłoniach kładąc małe łatki

Słodkie okruszki
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 187

gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka – ok. 800 g* kasza manna – 3 łyżki* rodzynki(...)odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy

Ostra na Słodko
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 226

możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. 2. warstwa: 3. Banany kroimy na plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy proszek. 5.Gdy mleko się prawie gotuje odlewamy do kubka/innego naczynia maks. 1/3 szklanki, dodajemy żelatynę i mieszamy (możemy(...)resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki, czekamy aż budyń się

Malowane smakiem
Królewiec 197

gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Gorącym budyniem przekładamy ciasto. polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta. Gorzką czekoladę także rozpuszczamy ze śmietaną i robimy nią kleksy na białej polewie. Wierzch można polać polewą tylko(...)białej albo tylko z gorzkiej czekolady Złożenie: Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową. uwaga: B udyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu ciasto miodowe zmięknie i całość będzie można łatwo kroić. Ciasto po złożeniu musi spędzić noc w lodówce

Bon appetit mon amie
Ciasto balowe 228

Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,  dla podkreślenia  lekko(...)pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej

My sweet a life
Ciasto balowe 236

Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,  dla podkreślenia  lekko(...)pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej

My sweet a life
Tarta jabłkowa 177

przepisu to dowód na to, że można zrobić wrażenie na domownikach w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie jednak nieco cierpliwości przy wykrajaniu jabłek, ale można to wszystko opanować. Kruche ciasto i lekki budyń w połączeniu z kwaskowymi jabłkami smakuje rewelacyjnie. Zdjęcia zrobione w pośpiechu być może nie do końca oddają jak ładnie to ciasto wygląda w rzeczywistości. Jednak pomimo to zdecydowanie(...)minut. Masa budyniowa : w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje przlać go na podpieczone ciasto kruche. Jabłka obrać spiralnie, obieraczką do warzyw starając się, aby kawałki były jak nadłuższe. Pozwijać je w róże i wcisnąć w masę budyniową. Zapiec ponownie przez

Pieguskowa Kuchnia
Szarlotka wykwintna 400

pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z  masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać(...)zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec  w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut.  Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.  Następnego dnia

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT 59660

ryzyka, że nie wyjdzie. Moje modyfikacje polegały na tym, że uczyniłam to ciacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę cukru, a do sporej ilości bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok

Z butelką mleczka w tle

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję