proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka 130 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni
Z Kuchni Do Kuchnitwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta
Fabryka pomysłówżółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta
In my kitchentłuszczu. Pączki można nadziewać przed smażeniem, ale trzeba uważać, aby było ono dokładnie zaklejone ciastem, inaczej wypłynie w czasie smażenia. Dobrym rozwiązaniem jest nadziewanie już gotowych pączków za pomocą szprycy do dekorowania i ja ten sposób wykorzystałam. Moje pączki nadziałam konfiturą malinową i gęstym budyniem waniliowym. Dekoracja pączków według uznania, kto co lubi, u mnie najlepiej schodzą pączki w pudrze(...)mleka 5 - 6 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 70 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub wódki co najmniej 40% szczypta soli Dodatkowo: gęsta konfitura owocowa lub budyń waniliowy do nadziewania cukier puder do posypania 500 - 1000 ml oleju lub smalcu do smażenia (ilość zależy, w jak szerokim garnku będzie się smażyło) 100 g mąki do posypania deski, wałka
Kuchcik gotujepodania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec ok. 25 minut ( do suchego patyczka
Maślane ciasteczkomarkizy z mleczną masą polane czekoladą pozwoliły mi przenieść się do czasów mojego dzieciństwa. Składniki na ciasto 1/2 kg mąki 2 żółtka 25 dkg masła 3 pełne łyżki śmietany (w razie potrzeby należy dodać jeszcze jedną łyżkę) 4 łyżki cukru 1/2 paczki budyniu z cukrem 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mase 25 dkg mleka w proszku 3/4 szkl
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySpecjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój M. przyniósł mi do łóżka(...)cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę
Przepysznik - BLW i nie tylkododać np. truskawki lub inne ulubione owoce. Przygotowując domowe ciasta i desery na różne okazje nie zapomnijcie odwiedzić sklepu Sweet Decor . Słodkie dekoracje i dodatki sprawią, że nawet najprostsze ciasto zachwyci gości i rodzinę, a ze względu na fakt, że mamy okres komunijny polecam odwiedzić kategorię z dekoracjami i ozdobami komunijnymi można je obejrzeć tutaj . Oprócz dekoracji komunijnych znajdziemy(...)mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować sernik z wiśniami? Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier
Słodkie okruszkiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 3 szkl żółtka jaj, 5 szt cukier puder, 1/2 szkl sól, szczypta margaryna, 250g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na nadzienie jogurt grecki, 1kg wiórki kokosowe, 150g budyń śmietankowy, 2 opak białka jaj, 5 szt cukier, 1 szkl sól, szypta porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól
Gotowanie moimi oczamiTrio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio. Składniki na biszkopt
Domowe ciastatortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek(...)gotującą się wodę, mieszamy powstały czekoladowo - kawowy budyń, gorący wylewamy na przekrojony biszkopt, przykryć cienkim płatem. Masa II: Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie (5 łyżek wody) do spęcznienia, następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy do stanu płynnego, studzimy, ubijamy śmietankę z kawą cappuccino i kakaem rozpuszczalnym dodajemy żelatynę, mieszamy, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Robimy w miseczce kawę, biszkopty namaczamy w kawie
kgwjanczewokruchego. Pomysły na ciasto z owocami : Ciasto biszkoptowe z owocami Szybkie ciasto z owocami Proste ciasto z rabarbarem Ciasto ucierane z owocami Ciasto z owocami Ciasto z rabarbarem - składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 180 g zimnego masła 2 jaja 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli(...)Warstwa serowa: 800 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka, ale raczej o zwartej konsystencji) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki cukru 200 g śmietanki 30 % Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 g masła Warstwa owocowa - przygotowanie: Ciasto kruche z rabarbarem zaczynamy od przygotowania warstwy owocowej. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondelka i podgrzewamy przez 7 minut
MamaOskarkaDomowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa
Oryginalny smakDomowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować
Oryginalny smakJeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakPyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i
Oryginalny smakkoniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru(...)miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. składniki na wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny
Domowy Smak Jedzeniaściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy na ok. 15 kawałków. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g masła, w temperaturze(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo ziny budyń i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 2-3 połówki brzoskwiń z puszki wykonanie: Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone
Domowy Smak Jedzeniasoli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy
Takie tam pichcenie