Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 130g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Lukier adwokatowy: Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej
Szalona Kuchnia Ewelinymiski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać(...)kluski nie przywierały. Gotować około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W kluskach za pomocą szpikulca robimy w środku miejsce na powidła, następnie szprycą cukierniczą wciskamy do środka powidła. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, z tą tylko różnicą, że używamy do tego 3 a nie 2 szklanki mleka i 5 łyżek cukru zamiast 4-ech. Ma powstać
Smaczne Potrawycukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem
Smaczne Potrawycukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem
Smaczne Potrawydodatkiem szczypty soli. Teraz pianę delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym i wszystko mieszamy łopatką! Teraz nie używamy już miksera. Tak przygotowane ciasto wlewamy do małej tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. godziny do “suchego patyczka”. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy(...)ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem. Teraz budyń zacznie gęstnieć, dlatego trzeba wszystko bardzo dokładnie mieszać 0 najlepiej rózgą. Budyń musi się zagotować i warto potrzymać go na ogniu 2-3 minut. Trzeba bardzo uważać, żeby budyniu nie przypalić! Uwaga! Budyń na krem będzie bardzo gęsty, ale taki właśnie powinien być. Teraz zostawiamy
Korniszonkiproszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy 150 g margaryny Margarynę ucieramy(...)Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego powidła sernik+ krem kawowy blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastaproszku do pieczeniaZagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki(...)się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl cukru pudruMiękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.I ostatni kawałek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZrobiłam pierwszy raz ciasto snickers bez pieczenia, ciasto zachwyciło wszystkich moich gości, poprostu rewelacja. Przepis zaczerpnięty z bloga zjem to ! Snickers na herbatnikach Składniki : Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit(...)budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Masę podzielić na 3 części. Dno blachy o wymiarach 36x25 wyłożyć warstwą kakaowych herbatników, wylać część masy budyniowej, ułożyć białe herbatniki , masa budyniowa, kakaowe herbatniki, masa i białe herbatniki. Wyłożyć na herbatniki masę krówkową. Orzechy włoskie posiekać na drobno, posypać ciasto orzechami
Kuchnia Danusibędzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka). Czekolady(...)miseczce na garnku z gorącą wodą. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale
Kuchcik gotujePoznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :) Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl .
Pogotujmy.plSkładniki: Herbatniki podwójne opakowanie Masa krówkowa puszka Mleko 800 ml Budyń śmietankowy bez cukru 2 Cukier 4 łyżki Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej) 400
Kulinarne przygodyTa babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam
Szefowa kuchniŚwiąteczne mini serniczki na kruchym cieście ze szczyptą cynamonu. Jeśli lubicie serniki i chcecie zaskoczyć Waszych gości ten przepis jest dla Was. Czas
KuchniaWeDwoje.plSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
Bullio