ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:435/780)

Ciasto Shrek 194

kocha Shreka? :) Zarówno ten filmowy, jak i na talerzu potrafi poprawić humor :) Co jeszcze mają ze sobą wspólnego? Oczywiście warstwy i charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi Dodatkowo: 2 opakowania dowolnych

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z owocami na spodzie brownie 151

łyżki - tak jak lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje(...)krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. Truskawki (czy inne owoce) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na połówki. Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i budyń, krótko zmiksować. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód, rzędami ułożyć truskawki (przekrojem do spodu

Kolorowy Przepisownik
Rabarbarowe muffinki z budyniem 123

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego około 3 00 g rabarbaru Budyń wan iliowy : 300 ml mleka 3 żółtka pół laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 50 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto na muffinki : Rabarbar umyć i pokroić na 1 - cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg(...)mogą pozostać grudki ), dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki ( lub do foremek silikonowych ) do około 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.   Budyń waniliowy : Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę

Opowieści z piekarnika
Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami 125

Powiedziałabym, że to zwykłe domowe ciasto z wiśniami własnej produkcji :) Wykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa(...)st.C. 2. Budyń ugotować na mleku. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać krem typu nutella, wedle uznania do smaku (u mnie 3-4 łyżki). 3. Krem wyłożyć na biszkopt. 4. Tężącą galaretkę wymieszać z wiśniami, wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik z pierniczkami 191

już pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów.  Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami.  Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty.  Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były

Takie tam pichcenie
Kremowy sernik z musem truskawkowym 449

śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała

Wanilia i Kardamon
Grzybki 153

trud:) Jak ktoś lubi zabawy z ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:) Składniki: 60 dag mąki 30 gad masła 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 łyżki suchego maku Masa: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 10 gad mielonych orzechów(...)kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.  Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem.  W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka.  Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku.  Kapelusze  i spody piekę

Ciasteczkowy Potwór
Idealne beziki 225

środku dobrze jest dodać do masy też trochę soku z cytryny. U mnie beziki to naturalna konsekwencja pieczenia faworków i robienia budyniu . Zawsze przy tej okazji zamrażam białka i czekają na swój czas, by stać się pianką do ciasta lub słodkimi bezami do kawy. 4 białka jajek ok. 2/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny Białka jajek ubijamy mikserem

Dieta bez mleka
Gruszkowa delicja bez pieczenia 147

miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić. ok 40 szt herbatników 4 duże i miękkie gruszki 4 galaretki gruszkowe lub agrestowe 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 330 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru garść płatków migdałów 2 galaretki rozpuścić

Smakołyki Asi
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 131

jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy, delikatny i po prostu pyszny! Do jego zrobienia wystarczy

Food Square
Jedzenie i KONKURS czyli sobotnie zapowiedzi! 189

Upały, upały... doskwiera wysoka temperatura ale jeść trzeba. Niebawem zaproszę Was na kakaowy budyń jaglany z sezonowymi owocami, na cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz na coś słodkiego czyli ciasto podwójnie czekoladowe z owocami. Koniecznie wpadnijcie na bloga w poniedziałkowy poranek ! wówczas rozpocznie się konkurs dotyczący kasz wszelkich a nagrodą będzie... sami zobaczycie! Miłego popołudnia Kochani

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHAŁWOWIEC 251

margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
3 BIT 169

Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć

Darcia w kuchni
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 115

przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Klasyczny sernik waniliowy 213

zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo

Kraina Miodem Płynąca