Domowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować
Oryginalny smakJeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakPyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i
Oryginalny smakkoniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru(...)miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. składniki na wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny
Domowy Smak Jedzeniaściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy na ok. 15 kawałków. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g masła, w temperaturze(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo ziny budyń i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 2-3 połówki brzoskwiń z puszki wykonanie: Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone
Domowy Smak Jedzeniasoli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy
Takie tam pichceniepieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto poduszkowiec Krok 1 Krok 2 Krok 3 Masa serowa : – 150 g sera ( z wiaderka lub serka kremowego, lub zmielonego twarogu) – 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego) – 40 g cukru (opcjonalnie gdy budyń nie jest słodzony) Wszystkie składniki przekładamy(...)masą serową kratkę na masie kakaowej. Kratka powinna zapaść się w masę kakaową i nie może być zbyt cienka. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Krok 4 Krok 5 Ciasto poduszkowiec Poduszkowiec Smacznego!!! Justyna Artykuł Ciasto poduszkowiec krok po kroku pochodzi z serwisu Relaxtime
Relaxtimesernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i innych, zbędnych dodatków (choć oczywiście - dla chętnych - można dodać bakalie, co w moim domu nie przejdzie ;)). Wierzch sypiemy przesianym kakao, cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru(...)łyżki soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 7 jajek (średniej wielkości) 750 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 razy 75 g semoliny lub 2 opakowania budyniu śmietankowego Masło utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka, stopniowo, dokładnie miksując każde poprzednie. Dodawać stopniowo twaróg i semolinę (lub budyń). Masę przelać do tortownicy
Słodkie inspiracjemleka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Ciasto robię w formie 20x30cm. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zalać częścią mleka, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Pozostałą część zagotować wraz z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem. Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem(...)kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na wierzchniej warstwie kremu. Galaretki rozpuścić w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Słodki Zakątekwspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto:5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić(...)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec
Z miłości do słodkościSkładniki: ciasto: 1 kg sera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie(...)cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp
Zasmakuj KuchniOwoce: 40 dkg truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka: 5 białek (z dużych jajek) 4 dkg budyniu waniliowego w proszku 18 dkg cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe (75 gr każda) 700 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Jak przygotować kruche ciasto z truskawkami . Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier waniliowy oraz cukier
mecooksKREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej(...)wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty
Kuchnia Danusiróżnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła(...)gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy
Bon appetit mon amieCiasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta soli(...)solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z cukrem. Ostudzone ciasto posmarować
Di gotujeLubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ
Poezja smakuowocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 ml przygotowanej zimnej wody można dosłodzić do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie(...)cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto nasączyć według uznania esencją wiśniową. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę waniliową. Torcik wstawić do lodówki
Ciastka - domowe słodkości