osobą odpowiedzialną za to ciacho. CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis na dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli(...)Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na owoce, tak, żeby piana je przykryła- warstwa nie musi być gruba. Pieczemy
les mirabellesbrzoskwiń, ale mogą być również z puszki ( tutaj mój przepis na takie przetwory ). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba dobry znak, prawda? ;) CIASTO PÓŁKRUCHE Z BIAŁKOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka tłuszczu - 5 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - dowolne owoce(...)marmolada - u mnie świeże brzoskwinie Przygotowanie: Zagniatamy razem: mąkę, tłuszcz, 1/2 szklanki cukru oraz żółtka. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy blachę, drugą umieszczamy w lodówce dla schłodzenia. Owoce ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki i odsączamy z nadmiaru soków. Następnie wykładamy je na blachę z ciastem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich 1/2 szklanki
Życie zamknięte w smakuniczego nie spalę. Szczerze mówiąc planowałam zrobić ciasto z cieciorki, niestety gdy zabierałam się do pracy, było zbyt późno na długie gotowanie. Idealna okazała się soczewica, która potrzebuje 15 min, być gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej(...)mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu- po ugotowaniu blendujemy gotowym kremem smarujemy ciasto, ozdabiamy kawałkami brzoskwini
healthy dreamssoczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta. Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec. Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe) 100g(...)połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa że piana opadnie. Masa budyniowa: 2 budynie (40 g każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru 1 duża puszka brzoskwiń ( moja ważyła
Cynamonowe szczęściemnie dzisiaj naszło z rana na jakieś dobre ciasto, a że pieczenia zajmuję trochę więcej czasu niż smażenie, to postanowiłam je sobie usmażyć. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki (patelnia 24cm): – 250g jabłek (u mnie 1,5 jabłka) – 1 brzoskwinia – 3 jajka – 90g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna) – 110g mąki ryżowej (może być zwykła pszenna(...)Jabłka i brzoskwinię pokroić w kostkę. Jajka delikatnie ubić z solą rózgą kuchenną. Dodać mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i jeszcze raz ubić rózgą. Dodać do ciasta pokrojone jabłka i brzoskwinię i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym tłuszczem i lekko nagrzać. Wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką przez około
Smaki Arminebrzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki cukru, mąkę i żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła. Masło ucieram z pozostałym cukrem i dodaję porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami wykładam(...)nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia. Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć. Na wierzchu ciasta układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki
Ciasteczkowy PotwórZnacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy! Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą(...)Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę. CAŁOŚĆ : Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt. Uwaga! Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło! Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoKolejny przepis znaleziony w starych zapiskach. Jeśli lubicie kokosowe klimaty to ciasto będzie Wam na pewno smakowało. * foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: 200 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 1 torebka budyniu waniliowego 250 g mielonego białego sera 200 g drobnego kokosu puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć(...)delikatnie wmieszać w ciasto. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPołączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej
Kuchcik gotujeogólnodostępne, co jest również dużym plusem. Do przygotowania ciasteczek użyłam gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że jest to świetny wynalazek, ponieważ z jego dodatkiem można przygotować wiele smakołyków. Polecam Wam szczególnie: Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą Koperty z ciasta francuskiego Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami Mini zapiekanki z ciasta francuskiego Paluchy serowe w 5 minut Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników
Przepiski.plpomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się
Kuchcik gotujeascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i czarną porzeczką Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Brzoskwinie – 4 sztuki Czarna porzeczka – 1 szklanka Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie i czarną porzeczkę. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i zalać nimi wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać i całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitogromną słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam go zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W kilka chwil można z niego wyczarować tyle wspaniałości - o ile mamy gotowe ciasto, bo przygotowanie jego jest dość pracochłonne. Na szczęście dziś można dostać dobrej jakości […] Artykuł Tartaletki z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnibyło żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego
Gosia gotujewykonania : N ajpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, przegniatamy z mąką. Na końcu dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą ( 2/3 ciasta ) oraz jedną mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część zawijamy w folię(...)brzoskwinie, wyrównujemy przy pomocy łyżki lub szpatułki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta ( wyjętą z zamrażarki ) na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 C przez około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W ten sposób układamy kawałki brzoskwiń. Sernik po upieczeniu. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne