Przepis na ciasto jogurtowe z ananasem lub z owocami z puszki Kiedy masz ochotę na coś słodkiego ale nie masz zbytnio czasu na przygotowanie, polecam jak zwykle proste, tanie i łatwe ciacho. Wystarczy mieć w domu jogurt naturalny i owoce w puszce. Przeważnie używam brzoskwiń ale dzisiaj, musiałam wykończyć ananasa. Składniki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki(...)ostudzenia, jajka z cukrem utrzyj mikserem, dodaj mąki i wymieszaj, dodaj resztę składników. Do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, na wierzch ciasta układamy owoce ( brzoskwinie, ananas, pokojone w kostkę lub w paski). Pieczemy w piekarniku do suchego patyczka i złotego koloru. Czas około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Kurnikowowidziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą(...)dużego naczynia, zagnieść na gładką masę. Podzielić na pół, jedną część wyłożyć na blaszkę (na papier do pieczenia), drugą natomiast włożyć do zamrażalnika. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić, ułożyć na cieście. Masa jogurtowa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru duży budyń śmietankowy - na 1 litr mleka (wykorzystujemy proszek) 1 litr dobrego gęstego jogurtu brzoskwiniowego (można zamienić
Poezja Smaków - blog kulinarnyformować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy spód z papieru i układamy je na paterze. Ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Dolną część nasączamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy kilkoma łyżkami konfitury(...)niej układamy pokrojone w plastry banany. Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie. Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej
Cooking Monstertakich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie można zastąpić je każdymi owocami, nawet mrożonymi(...)dodaj ojej. Na podpieczony i przestudzony spód (taaa, oczywiście że czekałam, aż będzie zimny) wylej krem, a na niego wyłóż pokrojone owoce (ja połówki brzoskwiń kroiłam na 4 części), a na owoce zetrzyj pozostałą cześć ciasta. Piecz około 50 minut w temp. 170-180 C. Misiek stał nade mną i musiałam mu dać jeszcze gorące ciasto, dlatego na zdjęciu delikatnie
greenscarfpomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy(...)inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Słonecznikowiec Ciasto z kremem chałwowym Łabędzi puch Ciasto z kiwi i galaretką Brzoskwiniowa kostka Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Wiśniowa chmurka Keks na białkach z bakaliami Orzechowe babeczki
Domowa cukiernia Ewyłączy w sobie kruche ciasto, pyszny budyń oraz kwaskowate owoce. Uwielbiam takie połączenie i czasami w moim domu część blaszki znika jeszcze na ciepło, choć wtedy ciasto wizualnie nie wygląda apetycznie, ponieważ budyń nie posiada zwartej konsystencji. Uwierzcie, że ciężko oprzeć się temu waniliowemu aromatowi! Polecam. Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik lub rabarbaru - klik . Ciasto
Di gotujepaczki delicji o smaku owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i resztę składników. Ciasto piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. (Można upiec ciemny biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń(...)uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
Pychotkaaa125g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 2 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru trzcinowego mąka do oprószenia blatu dodatki 1 połówka brzoskwini z puszki 6 malin golden syrup Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy(...)muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia. W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy. Kiedy ciasto
W kuchni wieczorembrzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając(...)wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu, to postanowiłam połączyć to razem. Wyszło pysznie i pachnąco. Powstał idealny dodatek do ciast i deserów. Składniki: 1 kg brzoskwiń 150 ml rumu 1/2 szklanki cukru 4 łyżki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Brzoskwinie opłukać, przekroić na 4 części i wyjąć pestkę. Ćwiartki owoców obrać
Codzienna kuchnia niecodziennapolewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić
Zakątek rozkoszy kulinarnychSchłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni. Masa serowa: 100 g masła 1kg sera białego dobrej jakości 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 2 łyżki śmietany budyń śmietankowy brzoskwinie z puszki Brzoskwinie osączyć z zalewy i osuszyć,najlepiej(...)cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po
Niespełnione zdolności kulinarneBrzoskwinie mimo suszy obrodziły, są może nieco mniejsze niż w ubiegłych latach, ale jak zawsze pyszne i soczyste. Postanowiłam upiec z nimi ciasto. Bo czy być coś pyszniejszego od idealnie kruchego ciasta ze słodką, puszystą bezą i dodatkiem owoców? Ciasto: 2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 kg brzoskwini 2-3 łyżki kaszy manny Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie
Cynamonowe szczęścieCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej! Chciałabym Wam pokazać również piękną paterę, na tort czy ciasto którą dostałam dzięki uprzejmości firmy ROSSI.PL wykonana(...)śmietanki kremowej 30% 300 g serka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto
Wanilia i Kardamonwystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia