jakiegoś czasu z upieczeniem ciasta Ambasador i dodaniem przepisu na to ciasto na bloga. Jakoś tak się często składało, iż piekłam akurat inne ciasto bądź po prostu nie miałam odpowiedniej okazji, aby to ciasto podać. Aż do teraz, gdyż jeden z członków rodziny miał imieniny i były one dobrym pretekstem do przygotowania tego właśnie ciasta. Ciasto Ambasador to puszysty biszkopt(...)czekolady. W tym kremie wykorzystać można także rodzynki bądź mieszankę bakalii. Drugi krem budyniowy to krem jasny, który zawiera owoce. Mogą to być pomarańcze, mandarynki, ananas lub brzoskwinie. Po złożeniu ciasto jest dość wysokie, dlatego też świetnie sprawdza się podane jako tort urodzinowy bądź po prostu zaserwowane na deser. Zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na ciasto Ambasador
MeCookssera dwukrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) Instrukcje Ciasto: Podane składniki siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy ze skórki, (z puszki osączamy z zalewy) miksujemy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, budyń(...)oraz ser i na koniec mus z brzoskwiń. Całość: Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem, każdą wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Masę serową przelewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremek, odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy ulubionymi owocami. tartaletki brzoskwiniowe mini tarty babeczki to co lubie
To co lubię - gotuję i polecamponiższą listą wypieków. Każde z ciast idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko! Jeśli któreś z ciast wpadnie Wam w oko, wystarczy kliknąć w jego nazwę, tam znajdziecie na nie przepis Oto nasze propozycje na pyszne ciasta na święta ! Które z nich wybierzecie? 1. Ciasto Góralki 2. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Makowiec
Damusia.plPamiętacie ciasto na maślance z brzoskwiniami ? Dziś zapraszam na truskawkową wersję tego prostego i szybkiego ciasta. Ciasto zobiłam w nieco mniejszej foremce aby było wyższe, truskawki są soczyste i dzięki temu sok ma gdzie wsiąkać. Na wierzchu dodatkowo posypałam migdałową kruszonką, która po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
Monia miesza i gotujeCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić
Czerwień i błękitSezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki(...)sezonowe owoce + te które macie zamrożone ciasteczkowa kruszonka (garść pogniecionych herbatników) Jaja zmiksuj z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj, po chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe. Na wierzch poukładaj owoce. Posyp ciasteczkową kruszonką. Pokropiłam dodatkowo sokiem
Z Kuchni Do KuchniDziś zrobiłam pyszny biszkopt z jabłkami. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem(...)Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki. Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygło, posypałam je cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalnekruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto z jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie(...)kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek 100 g domowej kruszonki z tego przepisu opcjonalnie: cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty
Zasmakuj KuchniNaleśniki lubią wszyscy. Gdy już mam dość naleśników z serem, prażonymi jabłkami, dżemem, muszę wymyślić coś nowego, co zaskoczy moich wymagających chłopców Dziś naleśniki z brzoskwiniami Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki(...)łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni. Na oddzielnej patelni umieściłam brzoskwinie pokrojone w plasterki, dodałam ziarenka z 1/4 laski wanilii, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę wody. Smażyłam aż brzoskwinie zmiękły i otuliły się miodem i wanilią. Pychota Artykuł Naleśniki
MojaQchnia.plmasz dużo czasu na przygotowanie ciasta. W 5 minut możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku, który zachwyci Twoje podniebienie i oczaruje gości. Ciasto z jogurtem greckim – jakie ma zalety? Ciasto z jogurtem greckim ma wiele zalet, oto kilka z nich: Wilgotność: Jogurt grecki sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Dodatkowo ciasto z jogurtem greckim zachowuje świeżość na dłużej(...)całość wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do formy (proporcje są na formę o śr. 24 cm). Na wierzch ciasta rozłóż 100-150 g pokrojonych owoców. Ciasto piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Sprawdź inne przepisy na ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/ Bądź
Via GustoDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód: 2 szklanki (280 g) mąki(...)chwilę miksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek, wyłożyć na przestudzony spód i wyrównać. 2) Na budyniu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta
Fitsweet.meDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki(...)chwilę miksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek, wyłożyć na przestudzony spód i wyrównać. 2) Na budyniu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta
Fitsweet.mełyżki masła 3/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mleka 1 duża brzoskwinia, obrana i pokrojona w 0,5 cm plastry 1 szklanka jagód (mogą być mrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny) sos karmelowy, cukier puder i owoce(...)naleśnikowego. Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na dno naczynia brzoskwinie i jagody, polej całość ciastem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do ładnego zarumienienia. Pokrój na ćwiartki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Blueberry peach oven pancake
karmelowyMożecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła(...)sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
Fabryka pomysłówMoje ulubione babeczki dyniowe zyskały poważną konkurencję. Pomarańczowe ciasto bez jajek jest niesamowicie delikatne, wilgotne i puszyste zarazem. Z soczystą brzoskwinią, słodkim kajmakiem i pachnącym cynamonem smakuje jak niebo. 220 g mąki orkiszowej jasnej 40 g cukru trzcinowego 200 ml soku z pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody(...)łyżka grubego cukru łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 łyżki kajmaku (użyłam solonego) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości). Brzoskwinię kroimy na mniejsze cząstki i układamy je na cieście. Posypujemy cukrem i cynamonem i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Od razu po wyjęciu
Mienta blog