łączy w sobie kruche ciasto, pyszny budyń oraz kwaskowate owoce. Uwielbiam takie połączenie i czasami w moim domu część blaszki znika jeszcze na ciepło, choć wtedy ciasto wizualnie nie wygląda apetycznie, ponieważ budyń nie posiada zwartej konsystencji. Uwierzcie, że ciężko oprzeć się temu waniliowemu aromatowi! Polecam. Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik lub rabarbaru - klik . Ciasto
Di gotujepaczki delicji o smaku owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i resztę składników. Ciasto piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. (Można upiec ciemny biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń(...)uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
Pychotkaaa125g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 2 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru trzcinowego mąka do oprószenia blatu dodatki 1 połówka brzoskwini z puszki 6 malin golden syrup Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy(...)muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia. W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy. Kiedy ciasto
W kuchni wieczorembrzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając(...)wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu, to postanowiłam połączyć to razem. Wyszło pysznie i pachnąco. Powstał idealny dodatek do ciast i deserów. Składniki: 1 kg brzoskwiń 150 ml rumu 1/2 szklanki cukru 4 łyżki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Brzoskwinie opłukać, przekroić na 4 części i wyjąć pestkę. Ćwiartki owoców obrać
Codzienna kuchnia niecodziennapolewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić
Zakątek rozkoszy kulinarnychSchłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni. Masa serowa: 100 g masła 1kg sera białego dobrej jakości 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 2 łyżki śmietany budyń śmietankowy brzoskwinie z puszki Brzoskwinie osączyć z zalewy i osuszyć,najlepiej(...)cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po
Niespełnione zdolności kulinarneBrzoskwinie mimo suszy obrodziły, są może nieco mniejsze niż w ubiegłych latach, ale jak zawsze pyszne i soczyste. Postanowiłam upiec z nimi ciasto. Bo czy być coś pyszniejszego od idealnie kruchego ciasta ze słodką, puszystą bezą i dodatkiem owoców? Ciasto: 2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 kg brzoskwini 2-3 łyżki kaszy manny Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie
Cynamonowe szczęścieCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej! Chciałabym Wam pokazać również piękną paterę, na tort czy ciasto którą dostałam dzięki uprzejmości firmy ROSSI.PL wykonana(...)śmietanki kremowej 30% 300 g serka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto
Wanilia i Kardamonwystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniazaczyn . Nadzienie: 2 duże jabłka lub 5 brzoskwiń cynamon do smaku 1-2 łyżki cukru do jabłek Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem wyrób na jednolite ciasto (ok. 10 min) Dodaj masło i ponownie wyrób do powstania gładkiego ciasta Ciasto włóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą Odstaw do podwojenia objętości (ok. 60-90 min) Nadzienie: Jabłka dokładnie(...)minut Rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2-3 mm Podziel na 10 prostokątów Wzdłuż krótszego boku każdego prostokąta układaj rząd plasterków jabłka lub brzoskwiń zostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi Drugą część ciasta natnij tworząc pasy, pamiętaj żeby nie nacinać do końca zostawiając ok. 0,5 cm Następnie naciętą częścią ciasta przykryj jabłka/brzoskwinie sklejając dokładnie boki ciasta
Słodki BlogSkładniki: op.ciasta francuskiego puszka brzoskwiń cukier waniliowy łyżeczka płatków migdałów jajko Wykonanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc. Piec w temp.200st aż do zrumienienia
Walijskie Pichceniemalinami łatwe ok 30 minut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta
sierotka maRysia w kuchniproszek do pieczenia i cukier) połączyć ze sobą. W oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym
pink envelopeKolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)agrestowe ok 400 g owoców, u mnie maliny śliwki brzoskwinie na wierzch 2 galaretki, u mnie truskawkowe 400 g borówek amerykańskich Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem
Monia miesza i gotuje