minut. Jest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera z wiaderka 150 g śmietany kremówki 3 jajka 150g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki borówki amerykańskiej śliwki Wykonanie: suche składniki umieścić w misie(...)lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kakaowe ciasto z zamraźarki piec w 180`C około 40-45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami(...)już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami
Codzienna kuchnia niecodziennapokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich(...)czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości. TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI. Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych 400 g serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki
Zakątek rozkoszy kulinarnychWreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek(...)lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. RadaSpód ciasta możesz przygotowac w inny sposób.Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.Smacznego
Słodkości i nie tylkowłasnych nie mam z zeszłego roku (nad czym ubolewam), a amerykańskie borówki jakoś nie smakują mi tak, jak prawdziwe jagody, nie mają też tego koloru. Ciasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki, tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś rozsądniejszą cenę: 1 € za 125 g i nawet nawet smakowały prawie jagodowo(...)otartą skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z 1 limonki, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko, ale dokładnie wszystko zmiskować. Dodać 3/4 jagód i wymieszać delikatnie z ciastem drewnianą łyżką. 3. Ciasto wyłożyć łyżką na blaszkę (będzie dość gęste), wyrównać i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. W tym czasie
Kuchnia Prezydentowejposmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. :D * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek kokosowych 50 ml oleju kokosowego Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka(...)przelej na schłodzony spód. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Jeżeli korzystasz z żelatyny, to pozwól jej najpierw napęcznieć w zimnej wodzie, następnie dolej wrzątek i dokładnie rozprowadź. Gotowy płyn wlej do ugotowanych nasion chia i wymieszaj. Pamiętaj, aby żelatyny nie gotować! Podobnie postąp w przypadku galaretki. Galaretka jagodowa Jagody lub borówki przepłucz i zmiksuj blenderem
Food Squarezimnego masła dodatki duży budyń waniliowy na 3/4 l mleka + cukier i mleko do ugotowania dowolne owoce i bakalie, u mnie kiwi,brzoskwinia,winogrona,borówki i rodzynki Przygotować kruche ciasto na babeczki. Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię
Monia miesza i gotujeśniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki orkiszowej
Mała CukierenkaSkładniki: Ciasto: – 1 szkl. mąki pszennej razowej – 0,5 szkl. mąki owsianej – 3 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/4
PodwójnaporcjaInspirację na tartę ‘Biedronkę’ znalazłam na Pinterest, szukając słodkich pomysłów na trzecie urodziny Błażeja. Powiedziałam sobie wtedy, że jeśli nie
Słodki Pomysłoknami upał więc zapraszam na pyszny sernik na zimno z jeżynami i borówkami, na kruchym ciasteczkowo - czekoladowym spodzie. Ciasto jest lekkie kremowe , wprost rozpływa się w ustach :) Sernik podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold - http://www.porcelanabogucice.pl(...)żelatyny 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki cieplej wody 1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn 2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej
Sama słodycz i szczypta chiliciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką
Sto kolorów kuchnitortownicy o 24cm średnicy to 12 uczciwych porcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie
Karo in the Kitchenaromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie borówek Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy(...)wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder
Kolizje SmakówDelikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :) Składniki na około 70 małych pierożków : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)* 1 szklanka bardzo gorącego mleka* szczypta soli Farsz : 250 g serka ricotta 100 g borówki amerykańskiej lub jagód 1 łyżka cukru Dodatkowo(...)podania w/g uznania : zrumieniona bułka tarta z roztopionym masłem śmietana cukier Borówki lub jagody delikatnie zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać łyżkę cukru i wymieszać z serkiem ricotta. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać gorące mleko i ostrożnie wymieszać (aby nie poparzyć rąk, ciasto najlepiej wyrabiać mikserem). Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i odstawić
Zabawa smakiem