Witajcie, Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami Na blachę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 255 g mąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem(...)Wykonanie: Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Ciepłą (nie gorącą) masę budyniową połączyć ze śmietaną i jogurtami naturalnymi. Pozostałe składniki: 350 g owoców (borówki i maliny) Wykonanie końcowe: Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego. Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 60 minut. Po ostygnięciu tartę
Przepisy Babcizimno z pianką śmietankową-jest to ciasto bez pieczenia. Zachwyca pięknym fioletowym kolorem i wspaniałym smakiem. Zapraszam i gorąco polecam :) SKŁADNIKI blaszka 25x25cm -około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników) -1 kg sera sernikowego z wiaderka -300 ml śmietany 30% -1,5 szklanki cukru pudru -250 g borówek -2,5 łyżki żelatyny(...)wody PIANKA -1 śnieżka (bita śmietanan w proszku) -200ml zimnego mleka -0,5 łyżki żelatyny -100 ml gorącej wody DODATKOWO -czekolada deserowa do posypania ciasta Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. MASA SEROWA Borówki blendujemy na mus. Do dużej miski dajemy ser, dodajemy mus z borówek oraz cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie zrobiłam masę z białek: * 5 białek * 1 cukier waniliowy 16 g * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka cukru * 2 opakowania budyniu waniliowego * 20 dkg borówek Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier(...)kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam. Wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam borówki i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut. Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem. Notatki: * można dodać nie tylko borówki
Pieprzyć z Fantazjąbazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam po dokładkę. W końcu(...)cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać
To co kochamkakaowych herbatników, masy budyniowej oraz galaretki z truskawkami :) Bardzo Wam to ciasto polecam, zwłaszcza że idealnie smakuje również z innymi owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm Kakaowe ciasto: -5 białek -1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy) -1,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugotowe :-) Pół tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy. *jeśli nie chcecie babki z czekoladą, nie musicie jej dodawać, ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków. Możecie też dodać np borówki , orzechy co chcecie :-) Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasłem drożdżówki z chrupiącą kruszonką i borówkami? Chyba nie. Uwierzcie mi na słowo i nie czekajcie zbyt długo na upieczenie tych drożdżówek. Oczywiście borówki można zastąpić leśnymi jagodami i będą równie pyszne jak nie lepsze. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru sól(...)ciasto wyrasta połączyć miękkie masło z cukrem i mąką i zagniatać między palcami do momentu utworzenia się kruszonki. Gdy ciasto wyrośnie zrobić na środku dnem ze szklanki wgłębienie. Do wgłębienia wsypać po 2-3 łyżki borówek amerykańskich i obficie oprószyć kruszonką. Przepis od Kasi z małymi modyfikacjami
Ala piecze i gotujemąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez(...)wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym oczkach na przemian. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni, na kolejne 30 minut. Wyjmujemy, studzimy. Polecam koniecznie schłodzić
Mój Smak na Życienajpierw część przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi(...)będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser. DODATKOWO 1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek 50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerza pokruszone bezy truskawki borówki cukier puder - do obsypania borówek Smacznego
na gaziełyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne(...)należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy
Kuchnia domowa AniZapraszam na lekki jogurtowiec z borówkami amerykańskimi pod galaretką malinową z malinami. Spód ciasta zrobiłam z pokruszonych herbatników z dodatkiem rozpuszczonej margaryny PALMA. Jogurtowiec to świetne ciasto na ciepłe dni. Robi się je szybko i prosto. Możemy zrobić je nawet z dziećmi. Polecam Składniki: spód: 100 g herbatników 1 łyżeczka kakao 50 g margaryny PALMA masa: 100 g borówek(...)delikatnie osuszamy. Borówki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy cukier oraz jogurt i blendujemy. Przelewamy masę jogurtową do miski i dolewamy tężejącą galaretkę-cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy chia i mieszamy. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka malinowa zacznie tężeć, układamy maliny na cieście i delikatnie polewamy galaretką. Wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnebiały ser, dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. 5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić
Marcepanowa kuchniaMoja mama zawsze starała się wykombinować coś, nawet nie mając nic. A mając domowe dżemiki, które gromadziła całe lato podawała nam smakowite deserki, mieszając serki waniliowe
Latosiowydomjagodowa 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać(...)wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną ozdobić brzeg ciasta. Udekorować owocami
Kolorowa kuchnia Elkisłownictwa polskiego dotyczącego słów borówka czy tez jagoda, nie będę rozciągać. Temat w swoim czasie został omówiony i zakończony, nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi(...)zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch
Lajtkraft food intolerance