Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food SquarePora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w
Moje Pyszne Siódme Niebotorcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny) Dodatkowo: poszatkowane pistacje po około 150-200g borówki i jeżyny Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier(...)wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć
Mała Cukierenkaskładniki potrzebne do ich przygotowania mamy w domu. Podstawowa wersja tego wypieku jest z malinami, jednak ja robiłam je już z: truskawkami, wiśniami, czarnymi jagodami i borówką amerykańską. Z każdym z tych owoców ciasto smakuje wyśmienicie:-) Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny/masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek
sierotka maRysia w kuchnibędzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka25 g roztopionego masła1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu
Lawendowe Niebodociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli(...)wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii
SMYKWKUCHNIsody szczypta soli oraz około 300 g borówek amerykańskich lub czarnych jagód olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Placki z borówkami Przygotowanie: Do miski wsypuję wszystkie składniki na ciasto (oprócz jagód) i dokładnie mieszam rózgą, do momenty aż nie będzie grudek, ciasto możemy wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli ciasto jest(...)mieszam- ciasto jest gotowe. Smażenie placków: Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta i formuję placuszek, placki smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor. Usmażone placki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru oleju. Placki z borówkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujeBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniamskładnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie125 g malin125 g borówek lub jagód300 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejmielony kardamonparę listków posiekanej mięty3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie)drobno posiekane migdały do posypaniaprzygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać
Stare GarySkładniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm(...)160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Nasączone blaty przekładamy kremem. Smacznego
Słodki Zakątek175g Cukier waniliowy 1 op. (16g) Woda wrzątek, 4 łyżki Krem: Śmietana kremówka 300ml Mascarpone 250g Cukier 130g (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast) Dodatkowo: […] The post Rolada śmietanowa z borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMaliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem
Ostra na SłodkoUwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy
Słodkie okruszkiJest lato, są borówki, więc obowiązkowo muszą być pierożki. By jednak troszkę je sobie urozmaicić, do ciasta pierogowego dodałam odrobinę mleka w proszku. Są dzięki temu bardziej wyraziste w smaku i jak dla mnie delikatniejsze. Zrobiłam malutką porcyjką, bo coś ok 25 sztuk, ale przy "kombinowaniu" nie ma co szaleć, bo nigdy się nie wie, co wyjdzie :) Teraz śmiało można(...)jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia
Kuchnia w czekoladziepieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami
KUCHARNIA