ostatnim weekendzie zrozumiałam, że zawsze w szafce mam mieć schowane biszkopty. Tak na czarną godzinę. Torcik Tiramisu z borówkami Ta czarna godzina nastąpiła u mnie kiedy po podjętej próbie upieczenia ciasta ze szpinakiem z przepisu znalezionego w necie, otrzymałam cegłę. Ciasto miało być na urodziny mojego znajomego a nadawało się do kosza. Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam(...)borówkami O czym warto pamiętać przygotowując tiramisu. Nie musicie dodawać owoców. Jeśli wolicie tiramisu w wersji bezowocowej zrezygnujcie z borówek. Biszkopty w kakowym naparze trzymajcie dosłownie 2-3 sekundy. Nie mogą być zbyt mokre, gdyż wtedy zaczną się rozpadać i ciasto ciężko będzie pokroić. Ja akurat pod ręką miałam likier jajeczny ale wykorzystać możecie też likier waniliowy, rum, amaretto
mecooksnawet monotonne obierania migdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem(...)Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut. Nadzienie: 150 g masła 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g zmielonych migdałów 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy i ok 200g. 250 g świeżych malin/dałam borówki 50 g migdałów
Kubki smakujajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego(...)kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie
mojewypiekiinietylkoprzygotowaniem poradzi sobie nawet przedszkolak. Wiem co mówię, ponieważ ostatnio pokazywałam Wam na Instagramie jak moja pięciolatka samodzielnie przygotowała ciasto jogurtowe z jagodami :) Babka jest na bazie tamtego przepisu. Zamieniłam jedynie jogurt na kefir i owoce dodałam do środka. Użyłam borówek, które nie puszczają dużo soku i nie ma szans, aby zrobił się zakalec :) 2,5 szklanki mąki pszennej
Mienta blogCoś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich Taki właśnie jest deser, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany
Relaxtimetwarde!" - zawsze dodaję. I wcale nie zauważyłam, aby ciasto było twarde, wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona! Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli oprócz tego: ok. 500 ml borówek Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zagniatamy: do przesianej mąki dodajemy sól, jajko oraz stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając(...)gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów, jak na zdjęciu. Gwarantuje to, że pierogi nie rozkleją
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!T e babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo
Food SquareWiem, że sezon na borówki się już skończył, ale może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo(...)gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki. gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze
SMYKWKUCHNIMusicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić
Ala piecze i gotujeKiedy jest ciepło na dworze najlepszy do kawki jest sernik na zimno :).Ten przepis znalazłam na blogu Moniki - TUTAJ Sernik jest zrobiony z jogurtów greckich z
Mała w garnku mieszaSernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli
CiastkozercyT radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby
Food SquareSkładniki: 2 duże jogurty greckie (800 g) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 170 g herbatników 100 g masła po ok
czarrna od kuchniT en jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód
Food Square