Uwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy
Słodkie okruszkiJest lato, są borówki, więc obowiązkowo muszą być pierożki. By jednak troszkę je sobie urozmaicić, do ciasta pierogowego dodałam odrobinę mleka w proszku. Są dzięki temu bardziej wyraziste w smaku i jak dla mnie delikatniejsze. Zrobiłam malutką porcyjką, bo coś ok 25 sztuk, ale przy "kombinowaniu" nie ma co szaleć, bo nigdy się nie wie, co wyjdzie :) Teraz śmiało można(...)jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia
Kuchnia w czekoladziepieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami
KUCHARNIADokładnie mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu studzę ciasto, a następnie kroję i podaję z borówkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMięciutkie, wilgotne, pyszne Drożdżówki z borówkami z lukrem. Po kilku tygodniach prób udało mi się w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki, który zamieszczam poniżej. Sekretem idealnych drożdżówek są żółtka, ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta. Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak mięciutkie i delikatne(...)przypadku ciasta drożdżowego, ale moje własne doświadczenia to potwierdziły. Drożdżówki z całymi jajami wychodziły po upieczeniu twarde i suche. Kluczowa jest również temperatura piekarnika i czas. Ja początkowo piekłam przez 15 minut. Ale uważam, że tak długi czas jest zdecydowanie za długi na takie małe bułeczki. Dlatego swoje zaczęłam piec 12-13 minut, tylko do zezłocenia. Drożdżówki z borówkami piekę
Moja Delicjatortu zaproponuję ciasto, które swoim wyglądem niezmiernie kojarzy się z lasem. Zielone jak mech, przystrojone czerwonymi owocami granatu kojarzącymi się z leśnymi borówkami. Mamo, Tato - jeszcze raz: Wszystkiego Najwspanialszego ! <3 Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku
Taste TherapyThe post Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeDrugie podejście do deseru z nasionami chia i kolejny raz jestem bardzo zadowolony. Tym razem postanowiłem udekorować je borówkami oraz jagodami goji, które mają wysoką zawartość
Programista w kuchniDrugie podejście do deseru z nasionami chia i kolejny raz jestem bardzo zadowolony. Tym razem postanowiłem udekorować je borówkami oraz jagodami goji, które mają wysoką zawartość
Programista w kuchniBiszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około
In my kitchenmnie ciągle trwa. Wykorzystuję je na róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :) Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka cukru 4 jajka(...)łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam Dodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłam Ciasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiej Piekłam przez około
Proste Potrawyciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie(...)ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3
Świat Ciastakomponowanie dodatków i wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita(...)roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę. Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdżówek: 500 g mąki 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto(...)będzie sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na całej długości borówki i zawijamy w roladę. Gotową kroimy na plastry i układamy na brytfance do pieczenia. Ślimaki pieczemy 30 minut w temp 180 aż się zarumienią. Podawać
ciastkarnia na kruchym spodzieupiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki(...)cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem
Smakowy Raj