ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:12/932)

CIASTO " PYCHOTKA" 576

przepis. Niestety Ja nie przewróciłam pierwszego placka pianą do dołu, co skutkowało tym, że masa budyniowa nie trzymała się dolnej części ciasta. Ciasto 40 dag mąki 20 dag „Kasi” 16 dag cukru pudru 4 żółtka (białka zostawić do piany na wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto(...)czasu mieszając). Do utartego masła dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i ucieramy. Jedną część ciasta wykleić na blaszkę, posmarować dżemem i przykryć ubitą pianą z 4 białek z ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim

Darcia w kuchni
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkiem i akacją 48

ciasto. Ciasto: Do dużej miski wbijamy jajko i żółtko, wsypujemy cukier, sól i ubijamy trzepaczką do spienienia i rozpuszczenia cukru. Wlewamy maślankę i jeszcze chwilkę ubijamy.  Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,  mieszamy niedbale widelcem i dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Początkowo składniki mieszamy widelcem,  po chwili zagniatamy ręką na gładkie, zwarte ciasto.  dzielimy(...)wyrównany spód dziurawimy widelcem,  posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy przestudzone owoce.  Pozostałą część ciasta wykładamy na wierzch  - można oczywiście je rozwałkować i wyłożyć w jednym kawałku,  ja odrywałam fragmenty i wylepiałam powierzchnię miejsce w miejsce. Pozostałe z zagniatanego ciasta białko ubijamy trzepaczką z trzema łyżkami cukru pudru i powstałym lukrem pokrywamy wierzch. Ciasto wkładamy

Kronika Piekarnika
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 166

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 2016-10-05 11:33:27 Porcje 12 Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu - mam pyszny pomysł(...)wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Jabłkowe westchnienie 153

pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciastaBiałka ubijamy(...)cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. * Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność 3,5 litra

Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasto jabłkowo-koksowe 352

Prawda, że kusi wyglądem?, a na pewno smakiem, polecane dla tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Blachę wykładamy

kgwjanczewo
RURKI Z KREMEM KAWOWYM 291

pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl

słodki bratek
Chlebek długoterminowy 100

drożdży Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce. Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Z placków możemy zrobić piramidę

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 143

Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia

pieprzny smaczek
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 192

różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel(...)kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy

W kuchennym oknie Ewy
Racuszki z jabłkiem i bananem 183

zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych

Kuchenne zapiski Edyty
Torcik makowy bez mąki 297

chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko(...)razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta

O kuchni z uczuciem
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1845

łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę(...)nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 312

wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa(...)wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym

CookYourself
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 138

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół(...)Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam

potrawyregionalne
Słonecznikowiec 172

czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie. Składniki : Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek(...)porcja przygotowana wg tego przepisu  3 szklanki mleka 1 op budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 op (250g) miękkiego masła Wykonanie :   Ciasto: Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej . Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką. Masę rozlać cienką warstwą

Malinowa Kawiarenka