ciasto z białek - 13466 przepisów (strona:6/898)

Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 76

placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle. Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby mi nie wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta. Składniki na dużą(...)jeżeli mamy drożdże suszone to należy ją wymieszać z drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki (z pianą z białek) 125

placuszków). Przepis podpatrzyłam w nowej książce z przepisami na naleśniki na słono i słodko. Muszę przyznać, że trudno je się smaży (ze względu na dodatek piany z białekciasto nie jest tak płynne jak w zwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym uzupełnieniem do różnego rodzaju farszu. Lekko zapieczone z warstwą startego(...)mleko i mąkę. Zmiksować. Na końcu wlać wodę i wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut by odpoczęło (w tym czasie można przygotować farsz) Ubić białka z solą na sztywno. Dodać do reszt ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć od razu na dobrze rozgrzanej patelni.  Naleśniki smarować grubo farszem (warzywnym np. szpinakiem lub mięsnym z kapustą i grzybami

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pleśniak ze śliwkami 75

żółtka i białka) 3 szklanki mąki (ok. 450 g) 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru.  Szybko zagniatamy ciasto.  Można też wrzucić(...)wyłożyć umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, skórką do dołu.  Pozostałe ciasto podzielić na 2 części.  Do jednej dodać kakao i wymieszać.  Posypać śliwki ciemnym ciastem. Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na ciemne ciasto.  Na pianę wysypać pozostałe ciasto (jasne).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Sto kolorów kuchni
Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 153

lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka 2 szt (żółtko i białko osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli  dodatki marmolada, twaróg na słodko, owce(...)dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli - mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek - w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka - dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy - aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam  do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam

Basia w kuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 61

masą   i odstawiłam do ostygnięcia.   Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.     Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.     Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.      Do nich dosypywałam cukier   i ucierałam na białą masę(...)około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i  wsypałam je do ciasta.   Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.   Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając  szczyptę soli a pod koniec cukier puder.  Ubite białka dodałam do ciasta. Ubite

potrawyregionalne
Orzechowiec z masą serową 76

Ciasto orzechowe na białkach z sernikiem gotowanym to ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam upiec tego orzechowca. Ciasto orzechowe jest na białkach, więc jeśli macie zapas w zamrażarce, to możecie wykorzystać je do tego ciasta. Masa(...)szklanki cukru • 400 g masy kajmakowej – 1 puszka • 200 g masła • 3 jajka • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • kakao do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciasto orzechowe • Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. • Dodać cukier partiami i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. • Zmielone orzechy wymieszać

To co kocham
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 319

będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :) Foremka : 25 x 40 Składniki: Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru(...)użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy

Słodkości i nie tylko
Tarta cytrynowa z bezą 60

z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej,bo nigdzie mi nie przywiera,po rozwałkowaniu ściągamy górną folię) wykładamy ciasto na formę do tarty(...)jasny krem,następnie dodajemy  śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy

Swojskie jedzonko
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 115

kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone 200 g chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier(...)waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia Ciasto Białka ubijamy z solą na sztywno. Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać tym razem delikatnie łyżką. Ciasto

Mieszam w Garnku
makowy wianuszek z białek 70

część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Smakosz wg Siostry Anastazji 74

kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu(...)kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek Ciasto ciemne Ubić

Pychotkaaa
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 123

palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka - brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką

Smakołyki Bereniki
Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście 51

sól, rozmącone w mleku żółtka i za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Im sztywniejszą pianę uda Wam się ubić, tym bardziej puszyste będą placki. Dlatego bardzo przydaje się w tym wypadku mocny mikser. Jabłka(...)posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 62

sól, rozmącone w mleku żółtka i wyrobić trzepaczką lub mikserem gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać(...)posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Benuś 93

Składniki na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła(...)śmietany Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, ostrożnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet (sok z cytryny). Blachę

Domowa cukiernia Ewy