ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:8/932)

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 165

cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35x25 cm. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w 190 st.C. Brzegi ciasta powinny się zarumienić. Wyjąć i przestudzić(...)Maślana kruszonka: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, żółtkiem i mąką do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wymieszać z drobno posiekanymi migdałami (można również użyć mielonych) i posypać nią pianę z białek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut, aż kruszonka się zezłoci, a ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minutek (ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z jagodami i kruszonką 153

owocami, bakaliami, babkę marmurkową w formie z kominkiem i na zwykłą babkę do herbaty w keksówce. Ciasto z jagodami i kruszonką blacha około 24 x 35 cm 20 dkg cukru 20 dkg bardzo miękkiego masła 6 jajek (osobno żółtka i ubite białka) 20 dkg mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. leśnych jagód (świeżych lub mrożonych) Kruszonka(...)wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy, posypać po wierzchu jagodami (jeśli używamy mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać), posypać kruszonką i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min. Kruszonka: Masło

Posadzone i zjedzone
Beza. Wszystko co najważniejsze 262

stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi(...) na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova – z tej porcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut

Karo in the Kitchen
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 150

gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika(...)wyjąć z formy z kulki i papier. Piec w 200 st. C. przez 10 minut. Przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Białko z solą ubić na sztywną masę, pod koniec partiami dodając cukier i kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 372

łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie:   Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor około

Ala piecze i gotuje
piegusek na białkach 125

mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo, opcjonalnie: aromat np. migdałowy, bakalie polewa czekoladowa, wiórka kokosowe wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Anielski puch - ciasto na białkach 152

Ciasto jest mięciutkie i delikatne jak puszek. Sekretem jest długie ubijanie białek i cukru, gdyż w cieście nie ma proszku do pieczenia. Smak wzbogaca lekki aromat cytryny. Polecam wszystkim, którzy mają w zamrażarce zapas zamrożonych białek i myślą jak je wykorzystać. Jeśli szukacie innych inspiracji co robić z białkami zapraszam tutaj . Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażarce białka dla szukających ciasta delikatnego w smaku dla chcących poczuć się jak w niebie Składniki: 5 białek 100g mąki pszennej   120g cukru skórka otarta z całej cytryny

Mania Wypiekania
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 182

wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp. 200 stC (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 52

śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 pełne łyżki kremu pistacjowego 100 gram białej czekolady 1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych 1 łyżka galaretki z owoców leśnych Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę,  pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok. W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło  z pozostałymi(...)miksowania dodajemy żółtka,  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą na całej powierzchni blaszki z piekarnika,  wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,  wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach

Kronika Piekarnika
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 149

minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem."Składniki:6 białek150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego90 g mąkiłyżeczka ekstraktu waniliowego2-3 plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania(...)Schłodzone białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i lekko łączymy.Ananasa obieramy i wydrążamy ( chyba, że wykorzystujecie takiego z puszki ). Plasterki kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki myjemy , osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki.Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności
Łaciaty sernik 230

Składniki: masa serowa: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1 budyń wanilinowy, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru, 50 g margaryny, 4 żółtka, 4 białka, ciasto: 2 czubate łyżki kakao, 1/2 margaryny, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 białka, 3 żółtka, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, łyżeczka sody. Przygotowanie:   masa serowa: Zmielony(...)wolnych obrotach, by składniki  się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia

Aga w kuchni
Sernik mojej mamy - "Łzy Wałęsy" 428

półtłustego zmielonego na gładką masę2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru3 jajka (biała osobno)cukier waniliowysok z 1 cytryny1 mały budyń śmietankowy2 łyżki mąki ziemniaczanej*Ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru4 żółtka (białka osobno)kostka margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy*Dodatkowo:szklanka namoczonych w wrzątku rodzynek1/2 szklanki cukru pudruZaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek(...)cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wylewamy to na wcześniej wyłożoną ciastem blachę. Pieczemy to około 50 minut. Następnie wyjmujemy, ubijamy pianę z 4 pozostałych z ciasta białek dodając porcjami cukier puder. Jak będzie sztywna wykładamy pianę na gorący ser. Pieczemy jeszcze około 15 minut, aż się zarumieni

Piekę, bo lubię
Malinowa chmurka na dużą blachę 867

Poznaj łatwy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka na dużą blachę. Kruche ciasto z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza z migdałami. Korzystając z mrożonych malin, ciasto możesz piec przez cały rok. Jest delikatne, aksamitne lekkie i rozpływa się w ustach. Deser nie jest za słodki, smaki idealnie się przełamują. Jestem pewna(...)zapasy w zamrażalce. Ciasto smakuje idealnie także na drugi dzień, gdy beza zmięknie na wilgotnym kremie mascarpone. Zobacz jak krok po kroku przygotować ciasto. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, zacznij od wyciągnięcia ich do rozmrożenia. Polecam robić w takiej kolejności: Krok 1. Przygotowuję bezę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (dobry papier jest w Lidlu). Oddzielam 5 białek

Ania gotuje
Szarlotka Tuti – Fruti 140

pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na pierwszej warstwie ciasta. Na jabłkach rozkruszyć następną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Rozłożyć białka na drugiej warstwie ciasta i rozkruszyć

Kuchnia Pokoleń
Cycki murzynki 22255

własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam!  Cycki murzynki   PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem(...)Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Krem. Ugotować budyń wg przepisu

coolinarnastrefa.blogspot.com