ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:8/932)

Anielski puch - ciasto na białkach 180

Ciasto jest mięciutkie i delikatne jak puszek. Sekretem jest długie ubijanie białek i cukru, gdyż w cieście nie ma proszku do pieczenia. Smak wzbogaca lekki aromat cytryny. Polecam wszystkim, którzy mają w zamrażarce zapas zamrożonych białek i myślą jak je wykorzystać. Jeśli szukacie innych inspiracji co robić z białkami zapraszam tutaj . Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażarce białka dla szukających ciasta delikatnego w smaku dla chcących poczuć się jak w niebie Składniki: 5 białek 100g mąki pszennej   120g cukru skórka otarta z całej cytryny

Mania Wypiekania
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 209

wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp. 200 stC (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 79

śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 pełne łyżki kremu pistacjowego 100 gram białej czekolady 1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych 1 łyżka galaretki z owoców leśnych Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę,  pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok. W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło  z pozostałymi(...)miksowania dodajemy żółtka,  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą na całej powierzchni blaszki z piekarnika,  wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,  wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach

Kronika Piekarnika
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 174

minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem."Składniki:6 białek150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego90 g mąkiłyżeczka ekstraktu waniliowego2-3 plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania(...)Schłodzone białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i lekko łączymy.Ananasa obieramy i wydrążamy ( chyba, że wykorzystujecie takiego z puszki ). Plasterki kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki myjemy , osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki.Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności
Łaciaty sernik 259

Składniki: masa serowa: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1 budyń wanilinowy, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru, 50 g margaryny, 4 żółtka, 4 białka, ciasto: 2 czubate łyżki kakao, 1/2 margaryny, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 białka, 3 żółtka, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, łyżeczka sody. Przygotowanie:   masa serowa: Zmielony(...)wolnych obrotach, by składniki  się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia

Aga w kuchni
Malinowa chmurka na dużą blachę 898

Poznaj łatwy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka na dużą blachę. Kruche ciasto z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza z migdałami. Korzystając z mrożonych malin, ciasto możesz piec przez cały rok. Jest delikatne, aksamitne lekkie i rozpływa się w ustach. Deser nie jest za słodki, smaki idealnie się przełamują. Jestem pewna(...)zapasy w zamrażalce. Ciasto smakuje idealnie także na drugi dzień, gdy beza zmięknie na wilgotnym kremie mascarpone. Zobacz jak krok po kroku przygotować ciasto. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, zacznij od wyciągnięcia ich do rozmrożenia. Polecam robić w takiej kolejności: Krok 1. Przygotowuję bezę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (dobry papier jest w Lidlu). Oddzielam 5 białek

Ania gotuje
Szarlotka Tuti – Fruti 165

pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na pierwszej warstwie ciasta. Na jabłkach rozkruszyć następną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Rozłożyć białka na drugiej warstwie ciasta i rozkruszyć

Kuchnia Pokoleń
Cycki murzynki 22305

własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam!  Cycki murzynki   PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem(...)Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Krem. Ugotować budyń wg przepisu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 264

cukru pudru 1 puszka brzoskwiń  Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia, potarkować 2 części ciasta, równomiernie rozprowadzić na blasze. Brzoskwinie(...)odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Ser zmiksować z jajkiem, budyniem, masłem, cukrem pudrem i 4 łyżkami soku z brzoskwiń. Dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dodać wiórki kokosowe i mak, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na masę serową. Wierzch

Darcia w kuchni
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 239

białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce(...)kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z kakao, budyniem (proszek) i 1/3 szklanki cukru. Połączyłam masę z ubitymi  białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką.  Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto.  Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 295

białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce(...)powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami  i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto.  Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu, a niektóre z kawałków "potopiłam" w masie. SMACZNEGO!   Pozdrawiam w zadumaniu. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 255

białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce(...)powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami  i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto.  Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był

W kuchni Karmel-itki
Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 196

ciasta na pączki, ktore smażyła mama, zostały białka, więc stwierdziłam, że wypróbuję ciasto z samych białek. Do samego momentu rozkrojenia nie byłam do końca pewna(...)wyszło(zmieniłam zupełnie mąkę, więc mogło nie wyjść), ale nie powstał zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę ;) Zamiast skórki pomarańczowej, której  nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki - ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat :) Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 6 białek 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej

FitKot
KRUSZAWIEC 215

cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao  dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć(...)owoce (lub pokruszyć na kawałki). Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki). Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Kora dębu 187

blaszka zniknęła, zanim galaretka całkowicie się ścięła:) Według niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie(...)osłodzonej z dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą

na moim stole...