ciasto z białek - 13466 przepisów (strona:8/898)

Seromakowiec 342

proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera. Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy. Masa serowa:   Ser przekręcamy(...)Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy  do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową

Czerwona Porzeczka
Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba) 166

wypróbowania już dziś! W sam raz do niedzielnej kawy oraz na pogaduchy w gronie znajomych. Smacznego! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szkl. mąki 250 g masła lub margaryny 6 żółtek 1 szkl. kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka(...)pieczenia. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie kisiel. Pianę wykładamy na rozwałkowane ciasto, układamy na pianie część wydrelowanych wiśni. Potem wałkujemy z ciasta kolejny prostokąt i nakładamy na pianę z białek. Ciasto przed upieczeniem nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach na złoty kolor. Tak samo

psgotujemy
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 42

Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu 4 białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg  słodkich jabłek cynamon na polewę(...)chałwy waniliowej (100 g) Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. Wkładka kokosowa: Białka ubić z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lekka cytrynowa babka z białek 92

babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo(...)często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się w naszym domu ;-) . Polecam! Składniki: Ciasto: 5 dużych białek 250 g mąki

maniapieczenia
sernik w kratkę 64

Białka oddzielmy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem, miksujemy. Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia się z ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Upieczone(...)wykonanie: Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser oraz pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. W foremce, w której piekliśmy ciasto układamy 5 pasów w równych odstępach. Wykładamy 1/2 masy serowej. Na wierzchu, w równych odstępach układamy pozostałe paski

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 103

cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35x25 cm. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w 190 st.C. Brzegi ciasta powinny się zarumienić. Wyjąć i przestudzić(...)Maślana kruszonka: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, żółtkiem i mąką do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wymieszać z drobno posiekanymi migdałami (można również użyć mielonych) i posypać nią pianę z białek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut, aż kruszonka się zezłoci, a ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minutek (ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka na białkach 97

przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 20x32 cm (ostatecznie wychodzi pół blachy tego ciasta) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić(...)około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ciasto z jagodami i kruszonką 57

owocami, bakaliami, babkę marmurkową w formie z kominkiem i na zwykłą babkę do herbaty w keksówce. Ciasto z jagodami i kruszonką blacha około 24 x 35 cm 20 dkg cukru 20 dkg bardzo miękkiego masła 6 jajek (osobno żółtka i ubite białka) 20 dkg mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. leśnych jagód (świeżych lub mrożonych) Kruszonka(...)wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy, posypać po wierzchu jagodami (jeśli używamy mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać), posypać kruszonką i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min. Kruszonka: Masło

Posadzone i zjedzone
Beza. Wszystko co najważniejsze 61

stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi(...) na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova – z tej porcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut

Karo in the Kitchen
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 77

gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika(...)wyjąć z formy z kulki i papier. Piec w 200 st. C. przez 10 minut. Przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Białko z solą ubić na sztywną masę, pod koniec partiami dodając cukier i kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 246

łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie:   Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor około

Ala piecze i gotuje
piegusek na białkach 54

mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo, opcjonalnie: aromat np. migdałowy, bakalie polewa czekoladowa, wiórka kokosowe wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Anielski puch - ciasto na białkach 58

Ciasto jest mięciutkie i delikatne jak puszek. Sekretem jest długie ubijanie białek i cukru, gdyż w cieście nie ma proszku do pieczenia. Smak wzbogaca lekki aromat cytryny. Polecam wszystkim, którzy mają w zamrażarce zapas zamrożonych białek i myślą jak je wykorzystać. Jeśli szukacie innych inspiracji co robić z białkami zapraszam tutaj . Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażarce białka dla szukających ciasta delikatnego w smaku dla chcących poczuć się jak w niebie Składniki: 5 białek 100g mąki pszennej   120g cukru skórka otarta z całej cytryny

Mania Wypiekania
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 65

wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp. 200 stC (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 77

minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem."Składniki:6 białek150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego90 g mąkiłyżeczka ekstraktu waniliowego2-3 plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania(...)Schłodzone białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką, a następnie dosypujemy przesianą mąkę i lekko łączymy.Ananasa obieramy i wydrążamy ( chyba, że wykorzystujecie takiego z puszki ). Plasterki kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki myjemy , osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki.Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności