ciasto z białek - 13466 przepisów (strona:5/898)

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 68

Dzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag, wiórek kokosowych 5 dag. rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń(...)szklanka wody 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka maki pszennej 5 żółtek 1 kostka masła 3 paczki delicji brzoskwiniowych pół szklanki naparu kawy 2 galaretki brzoskwiniowe WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy mikserem. Wylewamy na prostokątną blaszkę. Pieczemy 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Przygotowanie masy

W kuchennym oknie Ewy
makowa wuzetka 66

takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka Ciasto:   Białka ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyścielić papierem(...)wylać  na nia ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części.. Sk ładniki na ciasto ciemne: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta 2 szklanki mąki 4 jaja 2 łyżeczki

w mojej kuchni
Makowiec - strucla makowa 134

Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy(...)żółtka, wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, szczyptę soli i olej. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie

Aga w kuchni
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 111

Mocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne(...)biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki

https:KKuchniaMniam
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 171

ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią(...)wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy białko i dokładnie mieszamy - dzięki zawartości białka, masa będzie bardziej zwarta

My Culinary Art
Śląski kołocz z jabłkami 42

minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną(...)garnka i jabłek (zdarzyło się... :D). Ostudzić. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto również ponakłuwać widelcem i wysmarować białkiem. Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 227

szczypta soli Przygotowanie: Ciasto przygotowuję mechanicznie. Suche składniki mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość. Truskawki płuczemy(...)ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, połowę ubitego białka mieszamy z truskawkami i wykładamy na ciasto. Resztę białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na truskawki jak mini bezy. Całość zapiekamy ok 25 min w 150 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepszy przepis na gofry 435

bita śmietana. Dziś mój sposób na gofry Taki mały offtop – na zdjęciu widzicie dziurki w gofrach, to bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie. Potrzebujemy: 4 jajka – białka oddzielone od żółtek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 1 łyżkę pasty waniliowej szczyptę soli 4 łyżki oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około(...)robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką. Dzięki białkom ciasto się rozluźni

ladykitchen
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 83

robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda nie należy do przepisów szczególnie "fit", ale raz za czas można sobie pozwolić(...)coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

FitKot
Plesniak kruszony czyli poWeekendowe Lakocie odc.76 99

słoiczek dżemu truskawkowego Mąkę, proszek, margarynę, żółtka i 2 łyżki cukru siekamy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.   Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Jedną z części ciasta rozkruszamy na dno tortownicy, przykrywamy warstwa dżemu. Rozkruszamy kolejną warstwę ciasta. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto.  Ostatnią warstwę(...)ciasta rozkruszamy na białka. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 35 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 105

ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie tak, aby rodzynki rozeszły się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel(...)wilgoci jest na czas wyrastania ciasta włożenie do piekarnika niewielkiego pojemnika z wrzącą wodą; nie musisz wtedy przykrywać go folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie. W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: zagnieć masło, makę i cukier do równomiernego wymieszania składników. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z jabłkami i kokosem 122

składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku(...)koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto oczy carycy. 91

Ciasto , które doskonale smakuje i przyciąga swoim wyglądem. Polecam na długi weekend. SKŁADNIKI  Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru(...)margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody  Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno,  dodajemy stopniowo cukier.  Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie

W kuchennym oknie Ewy
Oczy carycy 44

Zabawna nazwa, ale ciasto przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne, tylko orzechy na wierzchu powodują, że musimy lekko pochrupać. A dlaczego oko: :) sami się przekonajcie:) Składniki:  ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto Żółtka

na moim stole...
szarlotka ze skórką pomarańczową 36

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części(...)Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia