ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:671/901)

Bezy z figami 164

Sezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 186

białkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam  na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie(...)oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki

pyszne zdrowości
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami 129

Za ten sernik zabrałam się wczoraj, ale dopiero dziś nadawał się do jedzenia, bo najlepiej jak przeleży noc w lodówce, jeden kawałek już pochłonięty ;) zdjęcia średniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jak zrobić uszka? 147

Uszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Kiedyś kiedy patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone(...)miekkości. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwile podsmażamy razem dodając odrobinkę masła. Odstawiamy najlepiej do lodówki żeby farsz troszkę się „ściął”. Ciasto robimy jak na pierogi. Pół kilo mąki wysypujemy na blat, robimy w środku dziurkę i wlewamy tam możliwie najgorętszą wodę, po troszeczku, mieszając ją z maką. W ten sposób ciasto

Kulinarna Patilogia
A na przekąskę - bazyliaczki, czyli mięciutkie odrywane mini bułeczki bazyliowe 134

Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą na spacer(...)miski z mąką i dodatkami. Po czym wbijamy jedno, całe jajko, mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wlewamy przestudzony, roztopiony tłuszcz. Wszystko zagniatamy ręką, dosypując ewentualnie odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ciasto winno być miękkie i odchodzić od rąk. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy w rękach małe bułeczki

Słodkie okruszki
jabłka nadziane bakaliami 167

Idealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie

zabawa smakiem
Drożdżowe serduszka z czekoladą 148

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem ( tutaj ) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci(...)ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.  Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką

Amatorka kuchenna
Fish and Chips 174

dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym domu, włoskich smaków, więc nic dziwnego :) To kto ma ochotę? :)Składniki:140 g mąkiłyżka miodu150 ml piwa jeżynowego/malinowego(...)Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy około 35-40 s z każdej strony.Tradycyjnie podajemy frytki i rybę zawiniętą w gazetę z kawałkiem

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik serowy bez jajek 189

"Jesien pelne kosze darow niesie",a w tym koszu najwiecej jablek,owocow jesieni niezwyklej urody i smaku.Wlasnie teraz jesienia jablko kroluje na polskich stolach. I najlepsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udziwniona kawa i winne pytania 141

stałym rytmie wystukują litery na klawiaturze, które układają się w zgrabne zdania. A później okazuje się, że te zdania tworzą całe spójne akapity, które czyta się z przyjemnością i bez zgrzytów. Czasem można godzinami siedzieć wpatrując się w klawiaturę - i nic. Palce nie biegają radośnie, ale smętnie zwisają nad klawiszami, niegotowe dotknąć żądnego z nich. I choć staram się(...)macie pojęcia, jak o tym napisać?  Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję. Na blogu  Kuchnia Pani Wiosny  znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do dzieciństwa dni... 150

stopy, ale też zmrożoną duszę. Kluseczki...? Moja Babcia często mi takie robiła, gdy byłam mała. Lane kluski na mleku. Cieplutkie, delikatnie słonawe, mleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce. Śniadanie idealne. Tym razem przygotowałam je sobie na kolację, i - wierzcie lub nie - ale nawet na śnieg(...)głowy... Lane kluski na mleku Składniki: (na 2 porcje) 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta soli dodatkowo: 500 ml mleka Jajko roztrzepać, dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Mleko zagotować, cienkim strumieniem wlewać ciasto. Gotować kilka minut, aż kluseczki napęcznieją. Podawać od razu. Smacznego! Jeśli nie wieje, nie ma ogromniastego mrozu, za to jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki 143

muffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby.  Wyszły mi 22 babeczki :) Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżka cukru(...)białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy.  Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min. Smacznego

charlotte gotuje
Gnocchi 134

Włoskie kluski z ziemniaków i mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na mące pszennej typu 1850 graham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych

prawdziwe jedzenie
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 217

dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza(...)przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała wypróbować w mojej kuchni. Tytuł: "Włoska kuchnia na polskim stole" Autor: Paolo

Kulinarne przygody Gatity
SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 163

Z okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania