ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:673/901)

PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 227

smaczniejsze niż te z jego dodatkiem. Dla tych, którzy nie tolerują mleka pod żadną postacią, wystarczy, że masło klarowane zastąpią w całości olejem np.kokosowym i otrzymają wersję nie tylko bez laktozy, ale również bezmleczną. Mnie zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam(...)odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 aż ciasto podwoi

Smaczne Zdrowe
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 235

śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek(...)oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko

Jak gotować i nie zwariować
bezowy jagodowy przekładaniec 139

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)się w wysokiej temperaturze. Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego

Miód i pieprz
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 180

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana(...)będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 224

składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella  - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz(...)serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (na 10 minut przed końcem bez przykrycia). Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii. Smacznego

Kuchnia Ellie
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 232

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Sernik jagodowy 281

taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jagody blendujemy na gładką masę. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy krótko

Poezja smaku
Dorsz po azjatycku 181

nazwę wymyśliłam sama. Wielką inspiracją był dla mnie przepis Lekkiej na dorsza po syczuańsku . Swoją drogą bardzo go polecam, ja jednak zmodyfikowałam go trochę albo nawet bardziej i chyba bez pewnych składników nie ma prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz(...)Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć

Pasja Smaku
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 317

grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie wałkować cieńsze, ale do dekorowania najlepsze są takie 7mm. Przy wyższych ciastkach, ale nie grubszych niż 1cm, temperaturę piekarnika podnosimy o 5 maksymalnie 10 stopni i kontrolujemy czas pieczenia(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 244

ciepłe na miejsce na ok. 1h do momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać(...)przykryte ściereczką, aby sobie nieco podrosły. Warto też odpalić już piekarnik, aby się nagrzał – ustawcie go na 160 stopni, opcja z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. 5. PIECZENIE (30 min) Blaszkę z podrośniętymi buchtami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowym ruszcie i pieczemy ok. 30 min do zarumienia wierzchu na złocisto-brązowo. Gotowe bułki wyciągamy i smarujemy rozpuszczonym masłem

Nerds Kitchen
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 151

używam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów.   Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv Z tej porcji wychodzi duużo pierożków. Składniki 3 piersi kurczaka(...)bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzamy 3 szklanki. Zagotowujemy je, a następnie wsypujemy do nich 3 szklanki mąki. Gotujemy 1 minutę i mieszamy. Aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia

Kubki smaku
Minionki - wyprawka do szkoły 223

Dzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lekkie pancakes truskawkowe 205

Aaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze, bo bez cukru, z małą ilością tłuszczu i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zatem osoby będące na diecie również mogą sobie pozwolić na śniadanie "na bogato" :)  Ach, jak ja kocham pankejki i wiem(...)klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią. Pankejki

Domowa Cookierenka Agi
Czas na brunetkę. Brownies 172

resztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam(...)takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste . Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować. A najbardziej dumna jestem ze wzorków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
B... Babeczki marchewkowe 201

mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki. Składniki (8 babeczek) 3 duże marchewki 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składników. Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut. Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki.  Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada z nutką pomarańczy pasuje idealnie do marchewki. Naczelny był w szoku! Spróbował

Kitchens Alphabet