ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:680/901)

Wegański chlebek kokosowo-bananowy 132

górskich płatków owsianych 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej(...)papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz  rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź

Roślinna - blog wegański
Orzechowe muffiny 216

ktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.  Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt...  Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :) A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje... Orzechowe muffinki   Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko(...)większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi

Lawendowe Niebo
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 148

mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem(...)cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 214

zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się(...)sumieniem mogę polecić sklep    przysmaki.pl . Sklep jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało  zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi

Kulinarne przygody Gatity
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 159

Nasz tydzień „Dyniowych Wariacji” zaczynamy od domowych przetworów i karmelizowanej dyni, która jeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej

Kuchenne Wariacje
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 95

Lubię modyfikować znane przepisy stąd pomysł na dodanie mąki pełnoziarnistej do pierogów. Do farszu owocowego nie dodaję cukru, bo wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie

Mania Wypiekania
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 292

Oto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc

Wypisz Wymaluj
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 342

 Ptasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna

Smaki Edyty
Tokaj w Olivie 101

Ocena smakowa wina: „ weźmy do ust małą ilość wina, rozprowadźmy ją po całej jamie ustnej, aby dotarło do wszystkich kubków smakowych i oddychajmy bez pośpiechu z winem w ustach. Potem wyplujmy wino” i tak się dzieje podczas każdej degustacji wina. No, prawie każdej... ;) Podczas degustacji, zorganizowanej przez Kondrat Wina Wybrane …. w restauracji Oliva , nikt nie pluł...wszyscy „pili(...)się nie wypluwa, to wino się pije. O winach można przeczytać na blogu Blisko Tokaju . Zbliżają się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do świątecznych ciast pisał u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö wspaniale zgrają się z ciastami

królestwo garów
Chleb Dukana III 130

był tak intensywny i cudny, że na poważnie zastanawiałem się, czy sobie takiego chleba nie zrobić. Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku(...)miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów. Prawdopodobnie dzięki temu właśnie chleb jest sztywny

Marder&Marder Manufacture
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 138

małego kółka) Na kwadracik nakładamy niedużo farszu, po czym sklejamy go dokładnie, z góry na trójkąt. Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym(...)Cały talerz wkładam do zamrażarki, mrożę kilka godzin. Po tym czasie swobodnie odczepiam uszka od talerza i przekładam wszystkie do woreczka, by zajmowały w zamrażarce mniej miejsca. Przechowuję je bez szwanku do wigilii, w którą to będziemy rozkoszować się ich pysznym smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Wspaniały sernik 156

Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy; bakalie(...)delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: 1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach

In my kitchen
Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym 235

lekko się zeszkli - dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć(...)startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia

Ugotować
Level up w kwestii domowego pieczywa 167

być). Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up . Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe za sprawą(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę płynów, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 487

mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-) Składniki: - 250g mąki pszennej(...)ręcznie. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na ok.30-60 minut do podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania