dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem śmietankowy z mascarpone, który(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne
Blondynka GotujeMuffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3 łyżki(...)wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek- formę z muffinami
Smakołyki Berenikidojrzał Twojej słabości. Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić. Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się(...)gotuję do miękkości. Studzę i przeciskam przez praskę. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki. Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę. Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie, przykryte folią
W kuchni Karmel-itkiBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy
BullioPyszne danie z mojego dzieciństwa. Mama robiła nam takie bułeczki na parze z różnymi owocami, największym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je
Monia miesza i gotujecebuli 2 łyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujekiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach(...)przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy(...)niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności. W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta fajna, tak. insertCookd("216b6cc05bb30ae165b627f926989ca8
sama złodyczpowszechnie dostępne dlatego możemy je sobie upiec w domu sami! Przepis jest na około 50sztuk (ja zrobiłam je nieco większe i wyszło mi ich około 30). Bez obaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (; Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy
Symfonia SmakówSałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam
Kuchnia PROzdrowotnaKażdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej
peanutbuttermonsterHej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się
Kuchnia PROzdrowotnaJuż nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie
Be Fit Be Strongcukru. Na biszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy(...)Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować
Domowa Cookierenka Agio jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość