W Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki
nietadietawołży. [22] Jakby co, to wejście [23] sie ich kilo [24] . Ważne je [25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych [26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa. 1 jajco kartofylmyjl [27] 2-3 łeżki śmiynōnki [28] abo mlyka(...)musicie je razym dobrze rozfyrlać. [40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa. [41] Terezki umyjcie sie rance [42] i biercie [43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōski- im mańsze tym lepi. [44] Uwarzcie sie wody, wciepcie [45] tam soli i dołwejcie [46] klōski- zamiyszjcie [47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły
Chop w kuchnimieszać, należy wyrobić je ręką. Gdyby było za rzadkie, można dosypać troszkę więcej mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu(...)brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych. Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek
Kto ugości moich gości?będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem(...)więc na chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy
Grunt to przepis!Wykorzystując mój likier na różne sposoby postanowiłam upiec niebieskie muffinki. Od razu skojarzyły mi się z takimi zdobionymi na ciasteczkowego potwora , ale póki co brakuje mi
W kuchni bez szafekkolację, ale to bez znaczenia.Ja co prawda nie miałam mąki pszennej razowej , więc dałam pszenną graham i zapomniałam o spryskaniu wodą..moje 3 bułeczki były posypane sezamem, a reszta bez niczego.Pyszne ..polecam..nawet na drugi dzień ..została jedna ,więc zjadłam ją na śniadanie. 300 ml ciepłego mleka 30 g (ok. 2 łyżki) masła 1 łyżeczka szarej soli z Guerande (może(...)Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. [ moje ciasto rosło
Moje domowe kucharzeniebardzo udany jak poprzedni. Chleb jest miękki, bardzo długo zachowuje świeżość, skórka po pewnym czasie fajnie mięknie - same plusy ! Trochę bałam się jego smaku, bo nigdy nie robiłam pieczywa bez mleka czy też wody, tutaj mamy dodatek kefiru, ale miło mnie zaskoczył :) Przepis znalazłam na blogu mirabelkowy, trochę go zmodyfikowałam i taki też przepis Wam podam :) Poprzedni chleb(...)wrzucamy do kubeczka, dodajemy cukier oraz kefir i rozcieramy całość łyżeczką, na chwilkę odstawiamy. Do miski wrzucamy mąkę, puree z dyni, sól, olej, zawartość kubeczka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Ogólnie ciasto musi mieć taką konsystencję
charlotte gotujeChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren u mnie(...)wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto. Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość. Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić
Z Kuchni Do KuchniDni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą
Niespełnione zdolności kulinarneładnie nam odszedł. Aby sprawdzić, że biszkopt jest upieczony delikatnie palcem możemy dotknąć jego brzeg. Jeżeli boki ładnie odchodzą od formy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Biszkopt dzielimy na 3 równe części. Śmietanę przelewamy do głębokiej miski i ubijamy do sztywności. Delikatnie przekładamy serek mascarpone i miksujemy przez chwile do połączenia (nie można długo miksować, aby serek(...)drugim blatem, który również nasączamy równomiernie ponczem. Wykładamy i smarujemy druga część masy z nutellą. Wykładamy owoce i przykrywamy 3 spodem. Na górze i bokach rozprowadzamy równo białą masę bez dodatku czekolady. Brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami (u mnie jeżyny). Smacznego
ChilliJemyDość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnasprzed miesiąca. W mojej diecie niewiele się zmieniło, za to u mojego faceta całkiem sporo. Ciekawe co wyjdzie :) Dzisiejszy post poświęcam, moim zdaniem, najlepszej rzeczy świata - a'la naleśnik bez użycia mąki. Ogólnie stronię od mąki pszennej, staram się używać mąk żytnich pełnoziarnistych lub razowych, czasem kukurydzianych. Nie lubię również potraw z ogromną jej ilością. Naleśnik w wykonaniu jest(...)układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy do czasu gdy cała góra się zetnie. Obracamy na drugą stronę i smażymy 1-2min. Dodatki zależą już od Waszej
Be Fit Be StrongKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie(...)łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy
DefinicjaSmakuTłustym Czwartku pozostała mi duża ilość białek. Mogłam upiec bezy z frużeliną i bitą śmietaną, ale tym razem chciałam upiec coś innego z białek. Przeszukałam wzdłuż i wszerz internet i znalazłam przepis na zebrę z białek (link do przepisu tutaj ). Podwoiłam składniki, ponieważ miałam więcej białek niż było w przepisie. Co do samej zebry to ładnie wyrosła i jest bardzo(...)Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz jasne
Amatorka kuchennaKolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już(...)jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać
Smaczne Zdrowe