ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:661/901)

Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 278

roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy aż będą ładne i błyszczące jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po troszeczku żółtka. Kiedy całość się połączy, wyłączamy mikser i zaczynamy dodawać suche składniki. Najlepiej po 2 łyżki na raz, delikatnie wszystko mieszając łyżką(...)Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie

Ratunku obiad
CIASTECZKA STEMPELKI 234

Przeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego

Smaczne Zdrowe
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 175

laskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)okiem „śnieżynek” przygotowały pierniczki.... Świetny pomysł, godny naśladowania :) Kikkoman . Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych

królestwo garów
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 257

ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Możemy też chleb piec(...)dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi:  Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny, nie chciał się dopiec od spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się

Stare Gary
Puszyste placuszki z miodem FIT 221

   Moja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam

Mój Smak
Domowy marcepan i nominacja 185

Trudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak! Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort z kremem o smaku orzechowym 233

Przepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru

Kolejny blog o gotowaniu
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 217

wszystko co najlepsze dopiero przed Wami!  Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy sobie czas, bez pośpiechu, presji, tak jest najlepiej. Poczekałyśmy, aż nasze myśli pójdą w jedną stronę. Aż w końcu naszła nas ochota na duuuuużo wałkowania, na francuskie i na drożdże.  Jednym słowem(...)masło z gorzkim kakao. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat.  Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain  au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie

KUCHARNIA
Bagietki korzenne 218

pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki mnożą się bez końca. Trudno się zdecydować, a jeszcze trudniej oprzeć temu chrupiącemu pieczywu. Dlatego w piekarniach nikogo nie dziwi natychmiastowa degustacja właśnie zakupionego pieczywa. Raz w roku Merostwo Paryża organizuje konkurs(...)suchych drożdży (1 opakowanie) 1 łyżka oliwy 300 ml wody Przygotowanie: Mieszamy mąkę (pszenną i żytnią) z solą, cukrem, drożdżami i przyprawą do piernika. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość

Smakowity Blog Kulinarny
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 250

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków(...)rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie

Nerds Kitchen
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 255

urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać.   Elegancko(...)równomiernie skalpelem lub żyletką, na głębokość około 4-5 mm. Nóż się do tego nie nadaje- żyletka jest naprawdę idealna. Piekarnik wg instrukcji z opakowania nagrzałam na 230⁰C bez termoobiegu i w takim piekiełku chleb wylądował na najniższej półce piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 180⁰C i chleb przenosimy na środkowa półkę piekarnika

Karo in the Kitchen
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 190

namówię. Tak sobie myślałam od rana. Zakupiłam papierowe foremki do babeczek i ostatnie brakujące produkty spożywcze. Dzień zleciał na codziennych czynnościach domowo - Maksiowych. Przyszło szare deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj 1/2 szklanki) 1/2 opakowania śmietany 12% (lepiej(...)wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się

Kuchnia po mojemu
Owsiane ciasteczka 224

naszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.  Serdecznie je polecam, żeby na stole(...)ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 244

   Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo

Smaczne Zdrowe