całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym. Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu, który słynie nie tylko ze smacznej kuchni, ale i pięknego krajobrazu. Jest(...)zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka
Poranek na słodkokolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem(...)biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej'; document.write
moj przepis nazakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie(...)Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :) The post
Kulinarne Przebojejest już zupełnie ciekła, dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, potem dodajemy resztę jogurtu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy cukier puder i ulubiony aromat do ciasta. Zestawiamy z kąpieli wodnej. Jeśli tak jak ja używacie foremek do cakepops, te z dziurką trzeba będzie zakleić od zewnętrznej strony. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie – ja wykorzystałam po pół(...)stężeje (trwa to dosłownie parę minut, bo jej warstwa jest bardzo cienka, można włożyć całość do lodówki) nakładamy jogurt. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą połowę oczu robimy bez źrenic – z samego jogurtu. Kiedy galaretki stężeją wyciągamy je delikatnie z formy – jeśli nie będzie się dało tego łatwo zrobić foremki można na moment zanurzyć w gorącej wodzie
Ciastkozercyporcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji tarty(...)Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut
Corner With Recipestych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto(...)masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec
FitKotPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała Cukierenkapół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem(...)naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie pomidorka. Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść
Tanie przepisy studenckiezjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic lepszego :) Szczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski!Składniki(...)misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy
Słodkie PrzyjemnościPamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół
Codzienna kuchnia niecodziennasię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki(...)pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy, rzucamy na podłogę
sama złodyczodżywcze, bogate w tłuszcze wielonienasycone, w tym cenny kwas linolowy, błonnik, żelazo oraz wapń i magnez. A składni to 100% sezamu. Kropka. Bez soi, bez soli,bez glutenu,bez cukru, dla wegan i wegetarian ! Na pierwszy posmak, TAHINI skojarzyło mi się z chałwą! Bo w Iranie i Turcji robi się chałwę właśnie z nasion sezamu. No ,ale TAHINI naturalne(...)chlebek z dodatkiem owoców tropikalnych, bo wyczuwałam, że TAHINI będzie się nadawało do tego najbardziej. I nie zawiodłam się ! Chlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly
Z Kuchni Do Kuchniteż i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" PRZEPIS {"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej(...)misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm. 4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w
W kuchni Karmel-itki