Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :) Chlebek będzie z foremki prostokątnej. Składniki: mąka chlebowa typ 750 500 g woda ciepła 300 ml drożdże świeże 30 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka olej 1 łyżka(...)mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut. Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego
Różowa kuchniajabłkami , a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik , która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej z gruszkami EcoBlik 300 ml wrzątku 2 łyżki miodu(...)minut, pod koniec gotowania dodając miód. 2. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, cukier, otręby i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. 4. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać miód i smażyć aż kawałki gruszki zmiękną a miód je ładnie
Kto ugości moich gości?Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak
Monia miesza i gotujekroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem(...)niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk uwalniający bąbelki i gotowe. Co ważne sami możemy regulować jak mocno gazowana ma być nasza woda. Ekspres działa bez zasilania, nie potrzebujemy kontaktu elektrycznego ani baterii. Każdy ekspres SodaStream wyposażony jest w specjalnie zaprojektowaną, bezpieczną butelkę karbonizującą, która może być użytkowana przez 3 lata
Kulinarne przygody Gatitydobrze odciskamy (najlepiej przez gazę lub płótno, ja do takich celów kupiłam sobie pieluchę tetrową). Płyn przelewamy do szerokiego garnka, dosypujemy cukier, zagotowujemy często mieszając. Pozostawiamy na małym ogniu, bez przykrycia na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przelewamy miód do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystudzenia. Przechowujemy(...)zacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję w lodówce. Gotową kandyzowaną w syropie skórkę używam do ciast, deserów, jako składnik nadzienia serowego lub jako dekoracji. Polecam
Rozpustne gotowanieuwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki , w tym szczególnie dzieciaczków. Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie zwycięskie(...)pani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta
Kto ugości moich gości?Chyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzwiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce - 'Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki(...)posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać
pink envelopeSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)1 jajko120 g pokruszonych biszkoptówok. 100 g cukru trzcinowego100 g kwaśnej, gęstej śmietanySezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty(...)dokładnie na sicie.Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany. Źródło: kuchnialidla.pl
Świat Ciastawieje nieprzyjemnie i wydaje się być zimno. Hmm... Tak sobie myślę, że to idealna pogoda na Walentynki - można wygodnie rozsiąść się na kanapie, najlepiej pod kocem, zajadać słodkościami bez wyrzutów sumienia i cieszyć towarzystwem ukochanej osoby. Ja przynajmniej mam zamiar w ten sposób właśnie spędzić jutrzejsze popołudnie. Walentynki jednak nie zaczynają się po południu, ale z samego rana(...)Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy. Przepis z bloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać 50 ml wody. Warstwowe bułeczki serca Składniki: (na 10-12 bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking , troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatitytych, które mój Tato przywiózł z delegacji w brązowej, papierowej torebce. Zniknęły szybciej niż zdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem. Pyszne na surowo. Uzależniające w odwróconych babeczkach. Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko(...)połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni. W czasie gdy babeczki
KUCHARNIAtrzydzieści stopni i wytrzymać nie idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach. My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem. Dziwicie się, że zaczynam mieć wiosenną(...)zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania nowych smaków, bo bez soli wszystko smakuje lepiej, nie od razu oczywiście, trzeba stopniowo z niej rezygnować, aż nie będziemy jej potrzebować w smaku naszych potraw. Dość polemiki. Potrzebujemy: 100 g mąki konopnej(...)drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej. Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami konopii i odstawiamy do piekarnika nagrzanego
MamaOskarkakanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz(...)godzinę w ciepłe miejsce. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do serka wraz z pokrojoną natką pietruszki, jajkiem i serem startym na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines
Jadło i czytadłomigdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy.Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby :z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować wyprodukować(...)może wydawać.Skorupa orzecha ma widoczne trzy wgłębienia.Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki,bądź przy pomocy śrubokręta i młotka,bądź korkociąga.Wylać plyn do szklanki.Teraz orzech bez trudu można już przepołowić.Połozyć kokosa na desce,w połowie orzecha przyłozyć nóż i uderzyć młotkiem.Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku,też pęknie bez trudu.Miąższ pokroić w orzechu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!