ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:638/901)

Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 146

klasycznych potraw nowe smaki. Zapowiadany jest także wielki powrót do glutenu, który był ostatnio oskarżany o całe zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego(...)nowy już się robi  (przepis)  i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych

Smakowity Blog Kulinarny
razowy chleb z borówką czerwoną 200

dziko rosnąca jagoda. A po wtóre że w trakcie suszenia, żurawina jest sztucznie dosładzana. Teraz kiedy nadszedł czas, owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy  kupić świeże owoce,  na każdym targu. Dodanie garści  jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego(...)łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody

Miód i pieprz
Naleśniki mleczne 200

Delikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka, a jak wiadomo mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i nie tylko. Takie śniadanie dodaję mnóstwa energii najmłodszych, ale także starszym smakoszom, chociaż i tak mnie uratowali(...)rozwiązań internetowych. :) Składniki: 2 jajka 3 łyżki mleka w proszku 3 łyżki mleka Jajka rozbełtać widelcem, dodać mleko i mleko w proszku, dokładnie połączyć. Patelnię teflonową rozgrzać, wykładać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Makaron domowy 220

Dzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury.  Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym. Składniki(...)Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody. Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli. Krok 4 Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwa Krok 5       Wałkujemy

Eli Gotowanie
Marmolada z pomarańczy z imbirem 157

jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem dookoła owocu, z góry na dół. Skórkę musimy dokładnie oczyścić

Karo in the Kitchen
Ciastka jablkowo owsiane czyli Slodki Czwartek odc.84 i mam i nie mam... 215

dzisiaj dla Was ciastka. Jabłkowe, cynamonowe ale przede wszystkim bezglutenowe (oczywiście przy użyciu płatków i proszku bez glutenu). Mi smakują bardzo, niestety dzieciakom do gustu nie przypadły. Mają jedną wadę, nie chrupią, podobnie jak te na bazie banana są raczej gumiaste i bardzo wilgotne.  Mówi się trudno, ostatnio moje paskudy zrobiły się dość wybredne niestety... Przepis pochodzi z broszurki(...)cynamonu 20 g miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by płatki napęczniały. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem ciastka. Ja nabierałam po łyżce ciasta i formowałam okrąg. Spłaszczamy. Pieczemy ok 15 minut w 160 st.C. Studzimy przed zdjęciem z blachy. Nie mam już 20 lat, nie mam głowy pełnej marzeń i wiary, że się spełnią

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 180

ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia(...)dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce

wcinaj to
Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą 162

Mimo szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych(...)oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję  w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:)) jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ślimaczki szpinakowe 148

sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól(...)farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku

Kuchenne aromaty
Placek drożdżowy z dżemem 113

obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje ciacho sobie spokojnie wyrastało Składniki: 3 szklanki mąki 10 dag drożdży 1 1/2 szklanki mleka(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną  masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegański żurek 167

kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki(...)razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki

Roślinna - blog wegański
Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 157

chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio  bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie wyczuwalne pesteczki malin i świetny skład (przecier jablkowy, maliny, pektyna). Świetnym dodatkiem(...)oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą

Zawsze głodna!
Sałatka śmietankowa z suszonymi pomidorami 373

Szybkich sałatek karnawałowych ciąg dalszy, to już moja druga propozycja z suszonymi pomidorami. Tym razem będzie to sałatka na bazie makaronu, nie będzie w niej grama

Kuchnia PROzdrowotna
Bajaderki piernikowe 158

Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu  Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł,  gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki(...)kęsy Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam.Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe:Składniki na ok. 16 sztuk:200 g pierniczki Lebkuchen2 łyżki domowych powideł bez cukru100 g czekolady gorzkiej1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła1 łyżka nalewki pomarańczowej200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura)Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechyPrzygotowanie: Pierniczki mielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne muffinki / Dry muffins 133

Składniki / Ingredients:100 g sera koziego / 100 g goat cheesegarść pistacji / handful of pistachios50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless250 g mąki / 250 g flour30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil100 ml mleka / 100 ml milk 50 g jogurtu / 50 g yogurt1 łyżeczka pieprzu(...)które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego

Projekty ze smakiem
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 135

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 361

Po raz kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego

Z miłości do słodkości
Opalony tort ananasowo-kokosowy 243

Ten tort zobaczylam na blogu PrettyBaked i nie moglam sie oprzec zeby go nie zrobic na swoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BABECZKI Z KISIELI. 222

Małe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się

W kuchni Karmel-itki
Kolorowy obiad 185

innymi z szałwią, melisą cytrynową, miętą czekoladową, estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci.  W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę winogronową(...)kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiane z rodzynkami. I powrót do codzienności 141

ciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych składników, a zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne!  Jeśli nie macie(...)pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przechowywanie żywności 148

pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających(...)inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują 5. Kreatywność to podstawa! Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz

moj przepis na
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 110

podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!  Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)tego przepisu  mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gryczane, kakaowe muffinki buraczane 209

musi być ten jeden dzień, w którym wszystko będzie wywrócone do góry nogami! A co, zgrzeszyć w ten sposób też czasem warto! Ja tu piszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się(...)babeczek, jedna to ok. 126kcal. Składniki mokre: - ok. 400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki

Be Fit Be Strong
Chleb razowy ze słonecznikiem 177

prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam

apetytnapieczenie
Kluski śląskie II 164

Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka,  tutaj  znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują. Kluski śląskie II Proporcje  dla 4 osób Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 750 g ugotowanych ziemniaków  mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki soli(...)powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe muffinki z zielonym kremem :) 115

mielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska(...)łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego

Zdrowie na języku :P
Oszukane Rogaliki z mirabelką 114

dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy

Słodkie Przyjemności
Powidła śliwkowe 117

soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest(...)Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piegusek białkowy 140

przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klasyczny tort z kremem czekoladowym 229

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego(...)minut. Przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao.  Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą

Z miłości do słodkości
Slodka pokusa - czekolada 160

wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac make, proszek do pieczenia i kakao, a nastepnie wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy (24cm). Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 180°C przez 20 minut. Po wystudzeniu upieczonego biszkoptu nalezy przeciac go na dwa krazki. skladniki na mase: 500g serka(...)jednej dodajemy gruszki pokrojone w kostke. Spod biszkoptu spinamy obrecza tortownicy i wykladamy na niego mase z gruszkami. Ukladamy drugi krazek biszkoptu, dociskamy delikatnie. Na biszkopt wykladamy mase bez gruszek. Sciagamy obrecz tortownicy i ta sama mase dekorujemy boki tortu. Nastepnie wstawiamy go do lodowki na 2 godziny. Po tym czasie dekorujemy wierzch gruszkami, a boki wiorkami z czekolady. Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania