przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka* cebula* ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego(...)dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem
Magiczne Życie MartyGwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech
Apetyczna babeczkamusimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku(...)kolejny... i kolejny... Chlebek jest delikatny, wilgotny, mięciutki, bardzo smaczny i aromatyczny. Wszystko to i jeszcze więcej zamknięte jest w chrupiącej skorupce, która jest chyba najpyszniejsza. Można go jeść bez "dodatków", albo popłynąć w temacie i komponować cuda, ale... ten delikatny smak rewelacyjnie komponuje się z dżemem. U nas w czasie wystąpienia bananowca ze słoika króluje też inny Pan Słoik
Wypisz Wymalujznów, tak jak poprzednio, wyjęłam (zrobiłam zdjęcie;), pokroiłam na porcje i z powrotem włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Po wyjęciu porcji jej wierzch ustroiłam bezą i zostawiłam do lekkiego rozpuszczenia, aby nadawała się do skonsumowania: Okazało się, że tym razem wyszedł prawdziwy kamień, hehe, i ciacho musiało być bardzo mocno rozpuszczone, prawie do granicy(...)serniczek był pyszny:) Bardzo mi się spodobał pomysł na takie mrożone słodkości, bo można sobie po jednej porcji wyciągać kiedy się ma ochotę i nie ma konieczności zjedzenia ciasta w jakimś tam, zwykle krótkim, czasie:) Komentarze kasiaaaa24 2011/06/25 11:43:37 Wygląda przepysznie ! Idealna propozycja na letnie dni :) sowa_nie_sowa 2011/06/26 08:32:17 Tak, na mocno
Zdrowa Kuchnia Sowyjednak się skusiliśmy:) I pycha było! Co prawda nie jestem szczególnym smakoszem placków ziemniaczanych, ale mam wrażenie, że dodatek marchewki baaaardzo poprawił ich smak. Myślę, że w przyszłości bez marchewki w plackach już się nie obejdziemy:). No i sosik z gorgonzoli... Pierwsza klasa! ... A że śmierdziało smażonym olejem... no to cóż... dzień był piękny - wietrzyliśmy do woli:) sowa_nie_sowa(...)oczywiście, że Wam smakują:) Jeśli chodzi o marchew, to rzeczywiście ona chyba dodaje plackom miękkości i delikatności, a jednocześnie samego jej smaku nie czuć. Chyba to podobnie jak w ciastach marchewkowych, gdzie nikt nie wyczuwa marchewki, a ciasto jest pysznie delikatne i puszyste. rain1drop 2011/12/23 22:52:08 Radosnych, zdrowych i spokojnych Świąt oraz samych słonecznych dni w Nowym Roku
Zdrowa Kuchnia SowyDOSKONALE! Smak siemienia jest cudownie orzechowy, tajemniczy, kuszący. Makaroniki cudownie się ciągną i przy jedzeniu nie można się zatrzymać na rozsądnej liczbie. Cokolwiek myślicie o klasyce i bez względu na to, jaką wagę przywiązujecie do tradycji, namawiam Was do spróbowania tego "zbuntowanego" przepisu. Może zachęci Was do innych rewolucji, nie tylko tych kuchennych - w końcu wiosna, to początek(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier). Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon
KUCHARNIATeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz Wymalujdługości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję cebularze . Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę cebulę Uformowanego cebularza kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek(...)cebularzy maluję za pomocą pędzelka wodą Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę Cebularze piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu Domowe cebularze są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebmożemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 40 minutach – formowanie chlebka : Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie(...)minut. W sumie piekłam chleb około 50 - 55 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze ChlebTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest. VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka(...)cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy
NA MOIM TALERZUwypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion(...)sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyNa pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w
NA MOIM TALERZU