ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:635/901)

Your Highness Poppy Seed 172

czyli, Wielkanocna Makowska Moc Składniki: 250 g (1 kostka) miękkiej margaryny (bez lakotozy np. benecol) 1 opakowanie cukru waniliowego  bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej(...)make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Rolada serowa z bananami i mascarpone 420

soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga(...)śmietanę łączymy z serkiem. Banana obieramy ze skórki i kroimy jeśli jest mocno zagięty na 2 części skrapiamy sokiem z cytryny. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i układamy banany. Całość rolujemy ściśle i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię całość posypujemy kakao

Piekielna Kuchnia Pati
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 300

drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1 min. Jeżeli chcecie bardziej przypieczone naleśniki, to przewracajcie je dopiero jak większość pęcherzyków pęknie (fota po prawej). Postępujemy analogicznie z resztą ciasta. 6. DODATKI (1 min) Naleśniki można szamać z syropem klonowym, ale my postawiliśmy na miód zmieszany z sokiem z cytryny – pozwala to na lekkie przełamanie słodyczy całości. Jeśli Wasz miód jest(...)ciepła doskonale się rozpuści. Całość polewamy mieszanką miodu i soku z cytryny lub syropem klonowym. Dzięki tym naleśnikom „A Pleasant Day” będzie trwał kiedy tylko zechcecie i to bez podłączania się do symulacji. OM NOM NOM! *wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , dziękujemy!   Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega . Grę można zamówić m.in. na Muve.pl. * dane dotyczące wartości

Nerds Kitchen
Ciasteczka żytnie słodzone daktylami 132

kozeina. Cudownie kuszą zapachem a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są doskonałym przykładem na istnienie smakowitych słodyczy bez cukru. Osobiście jestem mile zaskoczona ich smakiem. Dla nich mogę zrezygnować z wielu ulubionych słodkości z "toną" cukru. (około 30 sztuk) 160g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)daktylami. Dodać cukier, jajko i masło. Całość dokładnie wymieszać (zrobiłam to dłonią) do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny. (W zależności od potrzeby można dodać odrobinę mąki lub masła.)   Ciasto rozwałkować i powycinać z niego dowolne kształty. (Mi wyszło 31 serduszek.)   Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut

Di gotuje
Faworki, czyli chrust 106

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty(...)spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie

MyCookBook.pl
43. Pieczone placki jaglane z gruszką i cynamonem 217

końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko z mąki jaglanej, ale z prawie każdej innej. Podobnie jest z gruszka, możecie zastąpić(...)wkładamy do miski wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przy użyciu łyżki nakładamy ciasto. ( zasada 1 łyżka = 1 placuszek ) Staramy się tworzyć zgrabne kółeczka, chyba że zaplanowaliście inaczej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. U mnie posypane płatkami jaglanymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Tort z truskawkami 137

świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia),  robiłam go pierwszy raz i przyznam, że trochę się obawiałam tego przepisu - bałam się nim rzucić, ale się odważyłam i  teraz  mogę z całym przekonaniem(...)przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto

W kuchennej krainie
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 119

uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:)  2. Nadzienie powinno być gładkie(...)gładka. Jeśli zjadając czujemy, że jest twarda lub mamy kłopot z jej ugryzieniem, musimy pogodzić się z przegraną. 5. Wnętrze makaronika powinno być lekkie, nieco ciągnące, tak jak w bezach.  6. Ciasteczko powinno unosić się na tzw. falbance, która powstaje podczas pieczenia. Jeśli wyjmujemy z piekarnika płaskie ciasteczka bez falbanki, upiekliśmy ciasteczka migdałowe, ale nie makaroniki. No tak, sporo

KUCHARNIA
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 176

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około

wyzwania kuchenne
1483. Prosty chleb 206

mąki pszennej lub zmieszać z żytnią  stosunku mniej więcej 3 do 1  [ ja tak zrobiłam]..można również dodać różne przyprawy np.oregano,suszony czosnek itp..u mnie akurat bez dodatków,ale następnym razem upiekę z dodatkami..A upiekę na pewno , bo taki chlebek jest naprawdę smaczny.. Przepis podpatrzony tutaj . 50 dkg mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią(...)sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 152

pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej,  50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru,  niepełna szklanka mleka,  szczypta soli,  3 żółtka,  100g masła,  otarta skórka(...)cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut

Z miłości do słodkości
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 257

jest w stanie uciec z ich powierzchni. Warto wspomnieć, że Darkest Rauatai Cookies konsystencją za bardzo nie przypominają tradycyjnych ciastek, a raczej są czymś w rodzaju niedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka

Nerds Kitchen
Sernik Snickers 203

ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)    30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna(...)rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę

Kto ugości moich gości?
Chleb z kaszą gryczaną 153

Kilka dni temu u sąsiadki z bloga prywaciara.wordpress.com pojawił się wpis o kotletach z kaszy gryczanej. U nas tego dnia na obiad był gulasz z kaszą

Niebieski kubek z kawa
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 200

Od kiedy mamy różne kuchenne wspomagacze, praca przy pyzach zajmuje mniej czasu niż dawniej, kiedy poświęcałyśmy z Mamą prawie cały dzień, by zrobić ich wystarczająco dużo

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe knedle ze śliwkami 74

Knedle ze śliwkami Składniki: śliwki (ja dałam mrożone) 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków sól cukier Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam

nietadieta
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 207

Dziś post w mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na

Niebieski kubek z kawa
Placek drożdżowy z serem pod kratką 156

Moja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego

Kuchenne zapiski Edyty
Gotowany sernik bananowy 132

Przepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 304

Kolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są  pycha:) składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania