Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a
Niezły MłynekKolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki
Kuchnia PROzdrowotnaPo dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie
Ze smakiem i z pasjązapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chlebem się nie rozczarujecie. Jeśli obawiacie się szpinakowego posmaku, możecie próbować bez obaw, bo tak naprawdę szpinak jest tu tylko dodatkiem barwiącym. Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym masełkiem i myślę, że długo zachowa świeżość właśnie dzięki zielonemu dodatkowi(...)około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól i miód oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej
Bon appetit mon amienależy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie na grubość od 1-1,5 cm i wycinać krążki (można szklanką) o pożądanej średnicy (u mnie ok. 6 cm, zwykle stosuje się do 7 cm). Wycięte pączki(...)niej temperatury). Smażyć kilka minut z jednej strony. Jak już napisałam – najważniejsze, żeby ilość tłuszczu była wystarczająca – pączki muszą mieć możliwość unoszenia się na jego powierzchni bez dotykania dna. Oczywiście niczym nie przykrywamy. Uważajcie też, żeby tłuszcz nie był zbyt rozgrzany, bo pączki z zewnątrz się przysmażą, a w środku będą surowe. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu
Pociąg Do Kuchninastrój o wiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko 170 g masła(...)banana ( może byś zblendowany )i miód. Składniki suche ( mąka owsiana,pozostałe płatki, soda) wymieszać i połączyć z masą jajeczno - bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie
pieprzny smaczekNaleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad. Składniki na około 10 sztuk: 2 jajka 230 g mąki 3/4 szklanki maślanki 3/4 szklanki mleka(...)podaniem posypać cukrem pudrem. * Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich(...)mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść
Smaki Przyprawy i Koloryzawsze coś mi nie pasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy
Apetyczna babeczkadelikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula, pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego) 200 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki(...)mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem – jestem nawiedzony, ale nie lubię odpuszczać Moja wierna komentatorka gin (zapraszam na jej bloga TUTAJ ) ostatnio pisała żebym w końcu spróbował zrobić makaroniki na bezie włoskiej – domniemam, że chyba ma już serdecznie dość tego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które(...)suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno
Kuchenne Wariacjeszedł. Murzynek znaczy się. Spojrzałem na Madzię z wiele mówiącą miną: "WTF?!". Więc ona znowu: "No murzynek będzie". Ja zdumiawszy się jeszcze bardziej pytam: "Zaprosiłaś kogoś?" A ona bez słowa po prostu poszła do kuchni. No dobra, jak poszła to poszła. Zwykle mam dostatecznie dużo swoich spraw na głowie żeby nie musieć się zastanawiać po co Madzia idzie do kuchni(...)mówi: "To teraz możesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób
Marder&Marder Manufacturepół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski. Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce. Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek. Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy(...)jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiweekendzie :) Dzisiaj w menu : kluski a'la gnocchi z marchewką. Pyszne :) Jesteście kluskożercami hehe ? My bardzo. Trudno nam wytrzymać długo bez klusek wszelkiego rodzaju. Dzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania(...)przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie
vegetanie