ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:642/901)

Lekkie pierożki borówkowe 125

ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)się nie stykały i mrożę w ten sposób około 10 - 15 minut. Po tym czasie przestają być lepkie i możemy jest spokojnie zamrozić w woreczku wszystkie razem, bez obawy, że gdy wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 185

jest przy wyjmowaniu ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie(...)wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko

potrawyregionalne
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 168

można je niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody .Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać(...)zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Chleb wystudzić na kratce i kroić dopiero po ostudzeniu

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki wg Gordona Ramsay’a 4743

     Naleśniki z przepisu Gordona Ramsay'a są mięciutkie i delikatne. Powiedziałabym nawet, że są elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają kłopotu przy składaniu czy

The Sweet Damsel
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 125

    Dziś zapraszam na rewelacyjny i zaskakujący swoim smakiem bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Jeśli do tej pory nie mieliście odwagi spróbować bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 143

przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa(...)owocowych oraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to  słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem

Marta Gotuje
Babeczki z Maltesers 117

Mieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Następnie dodać jajka (roztrzepane). Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.  Formę do muffinek wyłożyć papierkami (papilotkami). Wlewać ciasto do połowy papierka.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 ° (do "suchego patyczka"). Studzić na kratce. Składniki na krem: 1/4 szklanki napoju słodowego Horlicks 1 łyżka kakao(...)wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na górze kremu położyć groszek Maltesers. Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce. *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks babeczki nie będą miały tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują. Przepis

Mania Wypiekania
Odchudzone gofry 186

Można zrobić pyszne, chrupiące gofry niemalże bez tłuszczu? Można :) Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami. Uwielbiam rozpoczynać dzień od takiego śniadania :) Składniki (na 7 dużych gofrów): 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 300 ml chudego mleka 100 ml wody mineralnej 2 jajka 1 łyżeczka(...)roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wodę i ekstrakt waniliowy. 3. Składniki mokre przelać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). 4. Ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 3-4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami

Domowa Cookierenka Agi
Chlebek bananowy 168

"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy

Słodkie Przyjemności
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 200

Dziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego

Kolorowy Przepisownik
Słoneczne śniadanie: Placuszki z ricotty wg Nigelli Lawson 167

Słoneczny wolny weekend to nic innego, jak możliwość zjedzenia pysznego śniadania, bez pośpiechu, bez stresu, w ciszy, przy muzyce, czy też porannym programie śniadaniowym, którego jestem w weekend zwolennikiem;) W dzisiejszym poście naleśniki Nigelli Lawson w nieco egzotycznym wydaniu, z mango oraz papają, do tego energetyzujący koktajl na bazie zielonej herbaty z mango! Składniki na 2 porcje (8 placuszków(...)żółtka mieszam na gładką masę. Dodaję olej i mieszam. Dosypuję mąkę cały czas mieszając. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam. Rozgrzewam patelnię  i nakładam łyżką porcje ciasta. Smażę dość krótko z obu stron. Podaję z pokrojonym w kostkę mango. Gotowe :) Składniki: Pomarańcza (1 duża lub 2 średnie sztuki) Połowa średniego mango 200 ml zielonej herbaty z mango

Pause Gotowanie!
ciasteczka owsiane z żurawiną 565

U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 166

skrzywioną miną i jak najszybszym połknięciem, żeby nie czuć już tego smaku w ustach. Popicie, i to czymś innym niż wodą, było koniecznością. Jeden jedyny raz zjadłam całego cukierka bez nieprzyjemnych odczuć. Poczęstowała mnie nim mama C. - nigdy więcej nikomu się ta sztuczka nie udała. To zdecydowanie nie jest dla mnie, nie mam pojęcia, jak Duńczycy mogą się tak lukrecją(...)wyjściowy - współpracownicy C. umówili się na spotkanie, ja miałam zapewnić desery. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, a gospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego ukochane ciasto, aż przeszły mnie ciarki. Przewidywałam katastrofę, i gdy deser wjechał na stół, siedziałam jak zaczarowana w kącie kanapy i czekałam na efekty. Po pierwsze, wszyscy byli bardzo zaskoczeni, że nie chcę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oszukana pizza z patelni 204

cóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie  Moje domowe kucharzenie . Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki(...)łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy

My Culinary Art
Wielkanocne zajączki 159

frajdę domownikom i podać słodkie bułeczki w kształcie króliczków to zapraszam po przepis. Są puszyste, rumiane i strasznie smaczne :) Do wypieku zajączków idealnie sprawdzają się formy Guardini , można piec bez smarowania foremki, zajrzyjcie na stronę Homemart.pl , wybór bardzo duży i sprawdzona wysoka jakość.  Składniki na 16 sztuk: 50 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 300 ml mleka(...)rozczyn. Nakryć go ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem, szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko

Apetyczna babeczka
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 207

Za oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie  z nieba biały puch. Śniegowe

W kuchni Karmel-itki
Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 111

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus .  Zostały przetopione kilogramy czekolady, a

Niezły Młynek
Czosnkowa sałatka z wędzonym serem i kurczakiem oraz ricottą 255

Kolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki

Kuchnia PROzdrowotna
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 144

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie

Ze smakiem i z pasją
Chleb Shrek 113

zapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chlebem się nie rozczarujecie.  Jeśli obawiacie się szpinakowego posmaku, możecie próbować bez obaw, bo tak naprawdę szpinak jest tu tylko dodatkiem barwiącym. Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym masełkiem i myślę, że długo zachowa świeżość właśnie dzięki zielonemu dodatkowi(...)około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól i miód oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej

Bon appetit mon amie
Pączki – delikatne i puszyste 154

należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie na grubość od 1-1,5 cm i wycinać krążki (można szklanką) o pożądanej średnicy (u mnie ok. 6 cm, zwykle stosuje się do 7 cm). Wycięte pączki(...)niej temperatury). Smażyć kilka minut z jednej strony. Jak już napisałam – najważniejsze, żeby ilość tłuszczu była wystarczająca – pączki muszą mieć możliwość unoszenia się na jego powierzchni bez dotykania dna. Oczywiście niczym nie przykrywamy. Uważajcie też, żeby tłuszcz nie był zbyt rozgrzany, bo pączki z zewnątrz się przysmażą, a w środku będą surowe. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu

Pociąg Do Kuchni
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 155

nastrój o wiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki:  2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek)   1 jajko  170 g masła(...)banana ( może byś zblendowany )i miód. Składniki suche ( mąka owsiana,pozostałe płatki, soda) wymieszać i połączyć z masą jajeczno - bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie

pieprzny smaczek
naleśniki na wodzie gazowanej i maślance 106

Naleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad.  Składniki na około 10 sztuk: 2 jajka 230 g mąki 3/4 szklanki maślanki 3/4 szklanki mleka(...)podaniem posypać cukrem pudrem.  * Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche cytrynowe ciasteczka 139

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich(...)mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść

Smaki Przyprawy i Kolory
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 135

zawsze coś mi nie pasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy

Apetyczna babeczka
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 141

delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula, pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego) 200 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki(...)mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaroniki migdałowe z czekoladą 147

wiem – jestem nawiedzony, ale nie lubię odpuszczać Moja wierna komentatorka gin (zapraszam na jej bloga TUTAJ ) ostatnio pisała żebym w końcu spróbował zrobić makaroniki na bezie włoskiej – domniemam, że chyba ma już serdecznie dość tego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które(...)suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno

Kuchenne Wariacje
Muffinki - murzynki 138

szedł. Murzynek znaczy się. Spojrzałem na Madzię z wiele mówiącą miną: "WTF?!". Więc ona znowu: "No murzynek będzie". Ja zdumiawszy się jeszcze bardziej pytam: "Zaprosiłaś kogoś?" A ona bez słowa po prostu poszła do kuchni. No dobra, jak poszła to poszła. Zwykle mam dostatecznie dużo swoich spraw na głowie żeby nie musieć się zastanawiać po co Madzia idzie do kuchni(...)mówi: "To teraz możesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób

Marder&Marder Manufacture
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 163

pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.   Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.  Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3  głębokości ciasteczek.  Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy(...)jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 103

weekendzie :) Dzisiaj w menu : kluski a'la gnocchi z marchewką. Pyszne :) Jesteście kluskożercami hehe ? My bardzo. Trudno nam wytrzymać długo bez klusek wszelkiego rodzaju. Dzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania(...)przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie

vegetanie
Kruche cytrynowe ciasteczka 168

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne będą(...)czekolada mleczna lub gorzkaMasło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania