już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom. Na pierwszy ogień pójdzie mieszkanie(...)piszę? Chciałabym wszystkiego: Większej liczby postów, ładniejszych lokalizacji i cudownych aranżacji. Ale jak to mówią: cierpliwości. Więc tylko tego, sobie i Wam, życzę w nadchodzącym roku. Ale już bez marudzenia. Najbardziej w ostatnim roku to dziękuję Wam! Za odwiedziny, miłe słowa i wsparcie. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną na kolejny
Pink EnvelopeBiszkopt: Białka umieść w misce i ubij na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieść w drugiej misce i krótko miksuj (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij żółtko(...)wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz to możesz na tym etapie nasączyć biszkopty kawą (ja jednak nigdy tego nie robię, bo bardziej smakuje mi bez). Układaj w pucharkach: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na koniec posyp całość karobem lub kakao za pomocą małego sitka. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem zgęstniał. Kaloryczność: Całość
Moja MichaZdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka(...)cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę
Wypieki Renesyropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 5 jaj (osobno żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego 1 pełna szklanka(...)lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie powinno mocno opaść. Krokant migdałowy: 50 g migdałów
Zawsze głodna!męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też(...)mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny Polecam upiec, to jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka
CoolinarniePLoleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych. Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami(...)smażenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ( nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery. Rozgrzej olej i smaż aż będą
AZgotuj!bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość
Rozpustne gotowanieumie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi jeszcze, a ja siedzę i wpisy na blogu uzupełniam. Lemon curd ma wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo(...)lodów :) Więc teraz lemon curd, a przepis na lody za jakieś dwa dni. A warto się z tymi lodami zapoznać, bo są ekstremalnie proste! Prościej naprawdę się nie da. Bez specjalnej maszyny do lodów. Po prostu mikser i zamrażarka. 2 jajka + 2 żółtka 150 g cukru 80 g masła sok z dwóch cytryn skórka otarta z 2 cytryn Sprawa
Marder&Marder Manufacturezdrowszy ksylitol (no i zmniejszyłam trochę jego ilość). Jest tylko jeden mały minus tej babki- musimy posiadać specjalną formę do gotowania, ale teraz można już je dostać bez problemu, choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny(...)waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy
Smaczne Zdrowewspólną tylko nazwę, choć dla mnie orkisz to orkisz). Zamiast cukru (nadaje im lekko słodkawy smak) użyłam ksylitolu. Wyszły bardzo delikatne ale zarazem bardzo sycące, nie dmuchane, no i bez zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700(...)rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Smaczne Zdrowemłodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie(...)plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam(...)kakao) Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy
Symfonia SmakówWczorajszy dzień był jednym z najlepszych w moim życiu. Takiego wieczoru jak wczoraj, nie spędziłam z moim ukochanym już dawno. Zawsze a to praca, a to
Be Fit Be StrongOstatnie chłodniejsze dni już nie długo będą za nami a już teraz zaczyna się sezon na truskawki który oczywiście oznacza że zrobimy pyszne koktajle!. Użyjemy świeżych
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka
Malowane smakiemdługości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane(...)siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku. Kilka obwarzanków zrobiłam bez nasion - przy drugiej turze dotarło do mnie, że siemię rozniesie mi się w najbliższym czasie po całym mieszkaniu
Weekendy w domu i ogrodziewiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka(...)dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona
W Moim Magicznym Domuwyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki. SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której(...)śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często
Tradycyjna kuchnia Kasismakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka
Di gotujeMoje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu. Składniki: * 500 g białej mąki pszennej * 4g drożdży instant Owsianka : * 150 g drobnych płatków owsianych * 450 g wrzącej wody(...)Mąkę mieszamy z drożdżami. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy
Magiczne Życie Martywahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w nocy, a nad ranem już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie! Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak. Jest(...)lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany
Moja smaczna kuchniażeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest. Tylko dlaczego mam jej jeszcze z 10 kilo?! :) Ja chyba znienawidzę chleby(...)wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło. Potem przekładamy do foremki (jeśli mamy taką przywierającą to wykładamy ją papierem do pieczenia lub solidnie natłuszczamy
Marder&Marder Manufacturenegatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie(...)dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się restauracja Kawelin , która poratowała nas jedzeniem około 1 w nocy. Zmęczeni i zgłodniali weszliśmy do jednej z nielicznych
Bananowe PoleSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 śmietana kremówka 1 szklanki mleka w proszku 1 kopiasta łyżka kakao 5 opakowań herbatników Wykonanie
Ciasteczkowy PotwórTłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na grubość
Za drzwiami kuchniMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania GotowaniaSzybkie, proste i oczywiście zdrowe CIASTECZKA OWSIANE, bez dodatku cukru i masła. Zapraszam do wypróbowania. Z podanych składników wychodzi około 24 szt. :) Składniki 1 banan 1 średnie jabłko 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki żurawiny 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie(...)tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu
Zdrowo i kolorowoszybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne(...)pojemniku.Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaTeż tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się szukać(...)bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne bułeczki z kurkumą i makiem Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie! Dyniowe biscotti z migdałami i jagodami Składniki: (na 12-15 sztuk(...)dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango PapajaŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz
Anioły w kuchniWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu , trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek(...)Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę i dekorujemy posypką. Pozostawiamy, aż czekolada zastygnie. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawięc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę. Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki(...)ulepszaczy, jest dosyć twarda. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną mleka i 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Miksujemy z cukrem, przesianą mąką, całymi jajkami (nooo, bez skorupek :3) i solą na gładką masę. Dodajemy mak i pozostałe pół czekolady rozdrobnionej na małe kawałeczki, mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy do małej blaszki (takiej na 8 kawałków). Pieczemy
sama złodyczurozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo zdrowe (niemodyfikowana stara odmiana pszenicy- orkisz i żyto, bez dodatku cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750(...)trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną
Smaczne ZdroweDzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki(...)Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam
Kulinarny Pamiętnik