Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød(...)mąki pszennej Drożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka łyżek wody, dokładnie wymieszać. Kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą, dodać resztę wody, sól i oliwę. Połączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej masłem formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w 200 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępnie przelałem całość do naczynia z gęsią. Dodałem do naczynia pozostały cydr, przykryłem je i piekłem gęś przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Buraki bez obierania ich ze skóry ugotowałem w wodzie - przez około 1,5 godziny. W przypadku bardzo dużych buraków czas potrzebny do ich ugotowania może być dłuższy. Ugotowane buraki wyjąłem z wody(...)przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarneRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewocele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje
Food Squareryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz czuć się lekko, bez uczucia ciężkości. A obiady? Część posiłków przygotowywaliśmy samodzielnie. Oczywiście nie obyło się bez grilla. Na co komu ciężkie i tłuste mięsiwa, kiedy mamy do wyboru mnóstwo świeżych warzyw, które przyrumienione na grillu smakują po prostu wybornie! Tutaj grillowana cukinia z kiełbaskami sojowymi oraz(...)dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało
Roślinna - blog wegańskiNaleśniki z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami Składniki naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka
nietadietazmodyfikowałam do tego stopnia, że pierniczki nie udały się i nadawały się jedynie do konsumpcji przed telewizorem, z pewnością nie na bloga- chociaż były przepyszne! Drugi przepis udał się bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około(...)syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy
Mango PapajaPrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of CookingWiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej(...)ogóle nie mam na nią ochoty. Pozostałe produkty typu chipsy nie jem od Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię
Truskawkowa Fiestaciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)muffinek z kawałkami czekolady, ja chciałam, żeby ładniej wyglądały, więc dorobiłam im kremu z nutelli i serka kremowego. Wyszło bosko! Czekoladowo i pysznie. Idealne na każdą okazję, a i bez okazji spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięDziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży pół szklanki
prawdziwe jedzenietygodnia mowa o tłustoczwartkowym obżarstwie. Moje biurowe łasuchy pozamawiały sobie różnego rodzaju pączki. Tak więc na liście życzeń znalazły się: pączki z nadzieniem różanym, pączki z advocaatem, pączki bez nadzienia posypane cukrem pudrem a także doughnuts'y. Właściwie wszystkie wyżej wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego(...)żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość
W mojej holenderskiej kuchniUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotna