ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:657/901)

Polska biała kiełbasa – od podstaw 372

mięso – ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej surowej lub wędzonej kiełbasy bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha.   Nie oglądajcie się za durnymi fit-przepisami, gdzie na białą(...)praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy

Karo in the Kitchen
Kuchenne akcesoria w mojej kuchni 170

ipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję dekoracji. Polecam. Warte każdej wydanej złotówki. Ostatnia wizyta w Ikei nie obyła się bez zakupów. Zwiedzając ten ogromny sklep zawsze coś znajdę co wydaje mi się przydatne. Czasami nie mam pojęcia co właściwie jest mi potrzebne, ale nagle wpadnie mi to coś(...)prezencie regulowany wałek. Wałek jest 50 cm długi co jest dużym plusem. Na końcach wałka znajdują się 4 kółka, przykręcone plastikową śrubą. Przykręcając wybraną parę kółek można wałkować ciasto od 2 mm do 10 mm grubości. Taki wałek jest bardzo pomocny, zwłaszcza przy przyrządzaniu ciasteczek. Jakie są Wasze ulubione kuchenne akcesoria? Lubicie tak jak ja chodzić po sklepach z kuchennymi

codojedzenia
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 231

takie ciacho to świetna przekąska na drugie śniadanko, zarówno do szkoły jak i do pracy, a także w domu do kawki lub herbatki. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół(...)ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy

Smaczne Zdrowe
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 161

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać

Corner With Recipes
Smażone kwiatki 220

roku planujemy wszystko sami i na dziś zaplanowałam ogarnięcie kilku istotnych kwestii. Trzymajcie kciuki! A w kwestii placuszków radzę się pospieszyć, żeby nam kwiaty nie przekwitły. Czarny bez jeszcze trochę pokwitnie, ale akacja już właściwie kończy swoje aromatyczne szoł. Jeśli chcecie zachować na dłużej jej cudowny zapach polecam przygotowanie syropu . PLACUSZKI Z KWIATAMI (CZARNEGO BZU I AKACJI) kwiatostany akacji(...)mąkę, cukier, jajko i wlewamy mleko. Miotełką mieszamy do otrzymania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.  Na patelni rozgrzewamy olej. Moja metoda smażenia polegała na zrobieniu plamy z ciasta i położeniu na niej kwiatów, po czym przykryciu jej większą porcją ciasta. Kwiatom bzu podczas smażenia z pierwszej strony odcięłam nożyczkami wystające łodyżki, żeby dało się je przewrócić. Placuszki wychodzą

les mirabelles
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 238

się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas(...)się chleby robione z mąki pszenne i żytniej, gdzie udział mąki żytniej wynosi od 10 do 90 procent. Ilość składników jest przewidziana na jedną foremkę na chleb kilogramowy. Z ciasta można przygotować bułki, ale trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu wypiekania - około 20 minut. P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa

Grahamka, weka i kajzerka
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 211

mieciutkie w srodku,takie troche racuchowate.Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien.Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac efekt(...)drozdzyWykonanie:Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ilosc drozdzy w stosunku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 159

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 502

powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy(...)wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej dla efektu wizualnego niż smakowego). Post Sernik pistacjowy

Poezja smaku
Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 407

Hej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako

Kuchnia PROzdrowotna
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 226

Podróż po Wileńszczyźnie na długo zapadnie mi w pamięć. Głównie za sprawą zjawisk, które nareszcie udało mi się zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza bez glutenu 149

Pizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 1 szklanka mąki ryżowej 4 łyżki mąki gryczanej 1 opakowanie drożdży suszonych (10 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1

nietadieta
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 111

W Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki

nietadieta
Klōski (Kluski śląskie) 169

wołży. [22] Jakby co, to wejście [23] sie ich kilo [24] . Ważne je [25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych [26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa. 1 jajco kartofylmyjl [27] 2-3 łeżki śmiynōnki [28] abo mlyka(...)musicie je razym dobrze rozfyrlać. [40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa. [41] Terezki umyjcie sie rance [42] i biercie [43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōski- im mańsze tym lepi. [44] Uwarzcie sie wody, wciepcie [45] tam soli i dołwejcie [46] klōski- zamiyszjcie [47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły

Chop w kuchni
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 209

mieszać, należy wyrobić je ręką. Gdyby było za rzadkie, można dosypać troszkę więcej mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu(...)brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych.  Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek

Kto ugości moich gości?