ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:637/901)

Gotowany sernik bananowy 129

Przepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 299

Kolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są  pycha:) składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody

Monia miesza i gotuje
WIELKIE LUKROWANIE. 197

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Tort z maślanym kremem orzechowym 139

łyżki ciemnego rumu PONCZ: 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat

Kuchenne zapiski Edyty
Szynka z rękawa 2w1 217

pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście lat temu moje kulinarne szamotaniny. Ciasta to był dla mnie tylko suchy przepis i aptekarskie proporcje. A mięsa? Mięsa niosły ze sobą tak wiele możliwości – i w technice obróbki, i w doborze przypraw, i w mnogości(...)Mięso dobrze jest ściśle związać do pieczenia – będzie się łatwiej kroić i równo się upiecze. Zróbcie to bawełnianą nicią wędliniarską lub kordonkiem. Ważne, żeby była to czysta bawełna, bez żadnych sztucznych domieszek – podczas pieczenia nie roztopi się w piekarniku. W tym przepisie będziemy szynkę marynować w oliwno-octowej zalewie z przyprawami. Wymieszajcie oliwę, ocet balsamiczny i sos Worchestershire. Jałowiec, ziele

Karo in the Kitchen
38. Lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki 143

uczyć! A Wy jakie macie plany w taką piękną pogodę? :) Z racji tak wysokich temperatur proponuję znów zdrowe, niskokaloryczne lody, które każdy/każda z Was zrobi w domu bez użycia maszynki. Wystarczą tylko truskawki, mleczko kokosowe, lodówka i mikser! Wychodzi ok. 4 porcje, 100g lodów to tylko 55kcal! Składniki: - 350-400g truskawek - 3-4 łyżki stałej części(...)powinniśmy włożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu

Be Fit Be Strong
Serowe knedle ze śliwkami 136

Szara rzeczywistość. Otulona deszczem i kubkiem herbaty. Póki w sadzie królują jeszcze śliwki korzystam z nich, ile tylko się da. Wprawdzie smażenie powideł zostawiłam w tym roku mamie, ale bez kilku innych smakołyków nie mogłam się obejść. Do nich należą te knedle. Przygotowałam je według tego samego przepisu co prezentowane kiedyś knedle z truskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki(...)pestkę. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka

My simple kitchen
16 dań z zielonymi warzywami 176

Szpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe. Dzisiaj zapraszam do przygotowania dań z wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego(...)czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine

Moja smaczna kuchnia
Domowe nuggets'y 194

najmłodszych lat do tak niezdrowego jedzenia, które i tak już wystarczająco mocno kusi kolorowymi opakowaniami i zabawkami dołączanymi do zestawu. Zamiast tego, proponuję  przygotowanie domowej wersji McNuggets! Takiej bez konserwantów, w której wszystkie składniki są przez nas kontrolowane. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka łyżeczka curry szczypta papryki (dowolnie ostrej lub słodkiej) sól pieprz 2 szklanki niesłodzonych płatków kukurydzianych kilka(...)pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta.  Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry

Piąty grzech główny
Brioszki pomarańczowe z dżemem 157

idealne na śniadanie czy do zabrania do pracy czy szkoły.  W oryginalnym przepisie jest mowa o pieczeniu w formach muffinkowych (tych większych!), ale ja upiekłam też 3 bułeczki bez foremek i nie zauważyłam, żeby to było ze szkodą dla brioszek.  Przepis dostałam od Edytki.     Składniki (na 8 sporych bułeczek): 340 g mąki pszennej(...)robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, sól i wlać letnią wodę.  Wyrobić, aż masa będzie gładka. Dodać skórkę pomarańczową.  Wbijać po jednym jajku cały czas wyrabiając ciasto.  Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku ciasta nie przerywając wyrabiania.   Kiedy masło już się wchłonie wsypać pozostałą

Sto kolorów kuchni
Piernik świąteczny 86

piernika nie wyobrażam sobie Świąt. Bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu .  Dodatek cynamonu i miodu w pierniku  jest obowiązkowy i oczywisty,  a sam przepis niezwykle prosty.   składniki na 4 porcje pół kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku(...)miód rozpuszczamy w garnku,  wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy, pieczemy około godziny  w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami

Smakowite Dania
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 194

serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :) Składniki: 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 szklanka letniego mleka 25 dag twarogu półtłustego w kostce(...)następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można podawać

Smakowy Raj
Pączusie z serka homogenizowanego 642

jest punkt "Pączki domowej roboty", więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam(...)litra oleju roślinnego Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się

Zawsze głodna!
Puszysta Brioche z żurawiną 122

Kolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę(...)taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży

Gotowanie to kochanie
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 164

ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek(...)maślankiW misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania