ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:678/901)

Pączki 224

kleiło do silikonowej maty. Rozpłaszczyłam ręką na grubość ok 0,5 cm i wykroiłam koła za pomocą szklanki o średnicy 7,5 cm. Tak samo zrobiłam z drugą częścią ciasta. Skrawki z wycinania ponownie zagniotłam i już ręcznie uformowałam pączucie od razu nadziewając je marmoladą. Takie pączki od razu nadziewane wymagają więcej pracy bo trzeba je dobrze skleić aby nadzienie(...)Pączki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z jednej strony, przykrywając garnek. Następnie odkryć garnek i przekręcić pączki, smażyć z drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

Monia miesza i gotuje
Nalewka śliwkowa korzenna 151

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)spełniły już swoją rolę, oddały miksturze swój niepowtarzalny smak i zapach. Niestety zbyt długo przechowywane w alkoholu pestki, mogą być dla nas niezdrowe, dlatego pamiętajcie o ich usunięciu. Śliwki (bez pestek) wracają do słoja, do którego dodajemy 2 łyżki miodu i kawałek kory cynamonu. Potrząsamy i odstawiamy do dalszego odpoczynku, który powinien trwać jeszcze minimum 4 - 6 tygodni

Taste Of My Day
Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami 138

Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 100

Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży

nietadieta
Domowa czekolada ” Blok „ 320

Domowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 138

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 230

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na

Oryginalny smak
Biszkopt z masą jabłkową 184

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt  znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu z malinami 290

smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna(...)espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarte flambée 211

Uwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas „wyskoczenia” po składniki na Karaiby i wykorzystania całego limitu na karcie kredytowej na zakupy. Chociaż jaraliśmy się zieloną pszenicą frikeh, zawsze proponujemy lokalne zamienniki i cieszy nas Wasz odzew, Wasze maile(...)właściwie niedostępne, więc prawie nikomu nie przychodzi do głowy, by robić takie wiktuały, jak tarte flambée. Nam przyszło… Dzięki wsparciu Piotra Kucharskiego , udało się wyśmienicie! Składniki: przepis na ciasto z książki „O chlebie” 10 g drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek

GRUBY WAŁEK
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 210

ulepszona wersja. Tym samym Karmel-itka zachęca do smażenia naleśników. Są tak wszechstronne, dają niezliczone możliwości. Na słodko, słono, pikantnie, łagodnie, kolorowe lub takie zwykłe. Można by tak wymyślać bez końca, ciągle to nowe i pyszne. Naleśniki rządzą! Karmel-itka myślała o torcie naleśnikowym. Niestety, rodzina wraca póxnym wieczorem, sama całego nie zje, a szkoda, by familia musiała jeść zimny(...)roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram

W kuchni Karmel-itki
Bagietki pszenne 179

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały

Marder&Marder Manufacture
Czak czak 175

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie

Moje domowe kucharzenie
Domowe Bounty zwane bobkami 129

Zaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu(...)śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier

sierotka maRysia w kuchni
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 168

sosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem(...)DSCN2194 ...po czym dokładnie mieszamy z ricottą Sos pomidorowy blendujemy z bulionem Cannelloni faszerujemy i układamy w sosie Całość przykrywamy resztą sosu Cannelloni zapiekamy najpierw pod przykryciem... ...a potem bez niego Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Post Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania