deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak i aromat. Naleśniki z truskawkami zna chyba każdy. Idealnie pasuje do tego zestawu śmietana czy polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :)Składniki ciasta naleśnikowego:pół litra mleka
Codzienna kuchnia niecodziennaosobiście, oczywiście wie, że miesiąc bez pierogów w mojej kuchni jest miesiącem straconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję
NA MOIM TALERZUszansa - zerknijcie na zdjęcie, bez podglądana nazwy. I co...? Ja, moi drodzy, sama w życiu bym nie wpadła na robienie lodów z marchewki. Ha! Z marchewki! Tak naprawdę szukałam przepisu na zupełnie inne, i przeglądałam książki, aż w Desserter: 1001 opskrifter zobaczyłam lody marchewkowe... Najpierw troszkę się skrzywiłam, później stwierdziłam, że skoro ciasto marchewkowe lubię, to dlaczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować
Smaczne Zdrowemasa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki
W Mojej Kuchni Lubięcytryna, cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania, Wykonanie;Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy trochę mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się
Anioły w kuchniBiszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując
Kulinarny karnet ChristopheraMacie ochotę na tartę pełnoziarnistą?.Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach
Apetyczna babeczkadoskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie
W mojej holenderskiej kuchniFotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni
RAROSSApodanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek
Moje domowe kucharzenieTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.Jeżeli chcesz upiec
Przepisy AleksandryKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyza