mimo, że wyciąga ono rękę po słodycze. Pysznie smakują, i są zupełnie pozbawione cukru! Maluchy mają ulubione łakocie a my – pewność, że nie objadają się bezwartościowym, białym cukrem. Bez obawy możemy podać dziecku taki przysmak gdyż jego wartość energetyczna to zaledwie 21 kcal a pozostałe składniki mają głównie naturalne pochodzenie. Dzięki temu nie obarczamy układu pokarmowego dziecka masą różnych związków(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do Kuchninawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! "Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania(...)wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościprzekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy
Ogrodnik w podróżyszybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze(...)zdecydowanie pozostanę przy wersji z solą i rozmarynem. Bardzo spodobał mi się okrągły, rustykalny kształt krakersów, ale równie dobrze można upiec takie zgrabne prostokąty lub koła wycinając kształty foremkami. Bez względu na kształt świetnie smakują solo lub namaszczone dowolnym dipem (koniecznie domowej roboty!). Nie dajcie się dłużej namawiać, pochrupajcie ze mną! KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM
KUCHARNIACzasami lubię pizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej(...)łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką
Brzuszki Łakomczuszkiprzyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana(...)mleko bez laktozy, roślinne lub całkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis
Karo in the Kitchenpomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem: 5 sztuk białek 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do białek 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 2 łyżeczki żelatyny rozpuść(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około 15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mus jabłkowy
Kulinarna (nie)codziennośćdelicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-) oryginalny przepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek(...)łyżki kakao (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru , (2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru) -pół kostki margaryny 125g , (2 łyżki margaryny) -6 łyżek cukru, (4 łyżki cukru) -4 szkl mleka, (3 szkl mleka) -1 łyżka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWykonanie pierniczków: Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sodę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy
Różowa kuchniaszklanki kisielu truskawkowego lub malinowego bez cukru 10 łyżek mąki pszennej 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia marmolada z pigwy lub inna niezbyt słodka Kisiel wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Wszystko razem przesiać na stolnicę i zagnieść z pokrojonym masłem. Ciasto owinąć w folię i schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe Nadzienie wiśniowe 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można zastąpić miękkim dżemem wiśniowym) 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao (np. VanHouten ) 30 ml rumu Przygotowanie nadzienia Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa Beza 6 białek 200 g cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie bo urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa +. Poczekaj 15 minut, bułeczki urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu. Tak wyglądają po przekrojeniu: Smacznego
Zasmakuj Kuchniwięcej godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu
FitKotbazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki: 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata
Chocolate Muffin Blogróży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka. Dodajemy połowę czerwonego barwnika, miksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser. Tortownicę dokładnie smarujemy
Gotowanie i blogowanie