więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki. Wstawiam foremki do piekarnika z zapaloną lampką . Kiedy chlebki wyrosną, posmarować je mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40 - 50 minut. Po wyjęciu z foremki, chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy chleb dopiec przez chwilę już bez foremki
Stare Garygodziny).Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę
UgotujmyTo.plpolecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość mieszamy bez przerwy, żeby
Ostra na SłodkoSkładniki:- mąka – 180 g– cukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy(...)mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki
Ostra na SłodkoMuffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch
Smakołyki BerenikiZdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł
Smaczne ZdrowePrzejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie braków, ktoś powiedział, że małżeństwo to prowadzenie gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia. A tym czasem co na deser? Babka(...)pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek
ciastkarnia na kruchym spodziemleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie
prawdziwe jedzenieskładniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną.Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco odparują
kolorowotorcikowojuż chyba jest z nami, dziewczynami: te o wymyślnych imionach, gdzie rodzice puścili wodze swych ułańskich fantazji, marzą o imionach prostych, które inni będą potrafili wymówić bez problemu; te z nas, obdarzone imionami bardziej tradycyjnymi, marzą o szczypcie chociaż oryginalności. Wiecie, trochę jak z włosami - dziewczyny z prostymi szaleją z trwałą, a tych z kręconymi najlepszymi przyjaciółkami są prostownice. Jednak(...)wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort. Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo można(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka
karmelowymleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą(...)Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury
Jem więc Jestemmleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą(...)Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury
Jem więc Jestemciasteczkami katować. Może znajdziecie tu takie, które skuszą wystarczająco, żeby je upiec? Tym razem sięgnęłam do Saved by cake Marian Keyes - zobaczyłam je, gdy szukałam przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się(...)czekoladą i migdałamiSkładniki:(na 8-10 sztuk)120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki ciemnego kakao70 g cukru50 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka oleju60 g całych migdałów bez skórki50 g ciemnej czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego
Pożeraczka, czyli raz adobrze