ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:728/1217)

Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 155

ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek. Nie przerywając mieszania, dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć(...)naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki

gutfut
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 110

ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół(...)spód ok. 15 minut. Ostudź. Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki sera twardego typu carski (długodojrzewający), jako tańszy i rodzimy zamiennik parmezanu, startego na drobnych

gutfut
Bułki z patelni 113

godzin. Po tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ciasto jest bardzo lepkie, choć powinno się wyrobić. W razie potrzeby podsypać je delikatnie mąką. Z wyrobionego ciasta formować kulki i spłaszczać je na stolnicy/desce do krojenia obsypanej mąką na placuszki grubości około 1,5 cm. Przykryć i pozostawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej i skręcić palnik na niską(...)minut co jakiś czas je obracając (5-7 minut). Bułeczki powinny być zrumienione z wierzchu, a boki powinny zrobić się twarde. Wystudzić, najlepiej na kratce.  Próbowałam również smażyć bez przykrywania. Bułeczki się dopieką, ale istnieje groźba zakalca. Bardziej posmakowała mi wersja przykryta. marcelina

Czerwony Gupik
Wzywamy naturalne posiłki 192

sumienia nad jesienną herbatą i ciastem marchewkowym. Na początek chciałbym zacytować zacną instytucję "Royal Horticultural Society", która to w wydanej przez siebie książce "Grow your own: Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład(...)oceńcie sami czy warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli

les mirabelles
Tort Frozen 149

łam go po raz pierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych podkładów biszkoptowych, gdyż padł mi piekarnik i byłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort, w którym użyłam masy cukrowej , barwnika itd. Większość zakupów zrobiłam w sklepie internetowym(...)Składniki gotowe 3 blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek orzechowo-marchewkowy 170

natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu!Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm)100 g mielonych orzechow laskowych100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630100 g masla50 g cukru1 zoltko MNalozenie marchewkowe:400 g marchewki (nieobranej)2 kapsle kardamonu1(...)soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete w folie spozywcza odstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 182

śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny   Wykonanie(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami

Malinowe Pocałunki
Afrykańczyk 170

Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 35 dag masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną

Apetyczna babeczka
Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem 160

szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Na frużelinę malinową 500 g malin (u mnie mrożone) 200 ml wody 80 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody(...)pominąć) WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone nożem, szczyptę soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto ponakłuwać

Passions hobbies life
Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) 161

osłodzenie jesiennych dni polecam Wam niezwykle aromatyczne ciasto czekoladowe z pomarańczą, rodzynkami i kawałkami migdałów. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego! **** Oggi  Vi voglio proporre una torta p er addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale(...)caffè. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła  100 g cukru trzcinowego 75 g m ą ki pszennej 75 g migdałów (bez sk ó rki) 50 g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza   5 jaj cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente

La grande e la piccola cuoca
Majonez curry 61

Majonez curry domowy majonez z przyprawą curry.  Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że

Cztery Fajery
Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem 60

gwarantuję że będzie smakowała, zamiast tradycyjnego ciasta do kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka twarogowa z jagodami leśnymi 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 10 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 150 kcal Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem. Babeczki jagodowe bez dodatku mąki ani cukru. Deser dla niemowlaka

ProstePesto.pl
Udka Zapiekane na Ryżu 63

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo lubię dania jednogarnkowe, ze względu na to, że robią się one praktycznie same. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia, zapiekamy i obiad gotowy

Przepiski.pl
Orzeszki z masą z mleka w proszku 128

masą z mleka w proszku, ale bez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 674

Bez krokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła

Pobite gary Barbary