ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej2 żółtka1 cukier waniliowy200 g wiórków kokosowych300 ml śmietany 30-36%słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie)Polewa:200 ml śmietany 30-36%200 g gorzkiej czekolady1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę(...)suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem
UgotujmyTo.plulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła
CookYourselfBez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około
codojedzeniaprzesiać wcześniej przez sito. Ciasto odstawiamy. Gdyby było za gęste dodajemy trochę wody. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki
W Moim Magicznym DomuDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmaczniePyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element
Mohiellamasę makową . Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.Następnie smarujemy pozostawionym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ,następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania piekarnika kolejne
Ladylaura.Idealny sernik dla wielbicieli ciastek Oreo :) Delikatny ,słodki i rozpływający się w ustach..... idealny będzie po mocnym schłodzeniu
Wypieki Reneobiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 250 g serka ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać
FitKotsię w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do głębokiego, szerokiego rondla z grubym dnem, podlewamy małą ilością wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy do rozgotowania. Gdy jabłka się rozpadną odkrywamy pokrywkę i smażymy już bez przykrycia, często mieszając
Kulinarne przemyslenialodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie twardy. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem (fot.1) . Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez
Świat Ciastaczęści) Plasterek ciasta ułóż „zawinięciem” pod spód i natnij na środku od dołu i od góry, tak aby zostawić około 1 cm na środku nie przecięty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożona papierem. Każde „skrzydełko” przekręć na zewnątrz. Pozostaw drożdżówki pod przykryciem do ponownego wyrastania na minimum 30 minut. Piecz w temp. 180 C bez termoobiegu przez
greenscarfzdrowsza wersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3 SKŁADNIKI 120 g brązowego cukru 1/2 kostki masła (125g) 250 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą
Moje Kuchenne RewelacjeJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzie