drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje TAK i NIE. Moja cisza i moje słowa. Własne ścieżki i moje wybory. Małe gesty o wielkim znaczeniu. Coraz mniej kompromisów, coraz więcej mnie. Bez egoizmu(...)otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem. Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie naciąć na kształt scones. Ważne, aby nie "męczyć" czyli nie ugniatać za mocno i zbyt
KUCHARNIACiasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem
Bon Appetit Małgorzatyprzepisu można bez wysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane(...)Przygotowanie połącz mąkę z mlekiem ubijaczką - rózgą do ciasta dolej wodę i ponownie całość wymieszaj dodaj sól, rozmącone jajka, olej - całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę
Szybko SzybkowarDziś mam dla Was pyszny przepis, który sprawdzi się nie tylko w czasie karnawału. Pyszne, pieczone mini donaty (Mini donuts). To nic innego jak szybkie pączki z dziurką. Pączki bez drożdży, które nie tylko uroczo wyglądają, ale też dobrze smakują. Przy tym są ciut mniej kaloryczne od smażonych odpowiedników Mini donaty świetnie sprawdzą się na wszelkich przyjęciach i imprezach. Chętnie(...)nagrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. Dodajemy rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Szykujemy formę do mini donatów. Wgłębienia smarujemy delikatnie olejem. W każde nakładamy ciasto. Najlepiej robić to przy pomocy worka cukierniczego
Słodkie okruszkismak jest najważniejszy i można się bez nich obejść;) :) Składniki: 150 g mąki pszennej 80 g zmielonych migdałów 2 żółtka 50 g cukru 100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta
zadanie-gotowaniewymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem • Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać
To co kochamgramów mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec
Szczęśliwa kuchniachowamy na ten czas do lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty i na każdy kwadrat nakładamy po 1 łyżeczce marmolady. Zalepiamy przeciwne rogi tak mocno aby nic nam się podczas pieczenia nie rozłączyło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach. Pieczemy w 190 stop (grzanie góra-dół bez termoobiegu ) przez około 20-25 minut
Gotowanie...to proste !serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;) 1 szkl kefiru jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sody ok 500 g mąki pszennej Do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość
Smakołyki Asizjesć małe co nie co bez przejmowania się zbyt dużą iloscią kalorii… Składniki: 200g mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 2 żółtka 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz czekolady. Czekoladę drobno siekamy a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię
madamekuchnia.wordpress.combardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi
Pichceniomaniapokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut
Moje domowe kucharzenie