Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania. A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy 25 dag masła lub dobrej margaryny Słoik dżemu
Apetyczna babeczkadodać do koktajlu, omletu czy ciasta na placuszki. Niektórzy robią z musli też gofry. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami. Jest też rewelacyjnym dodatkiem do różnych lekkich deserów w pucharkach. Z musli można śmiało przygotować muffiny, ciasteczka czy zdrowe batoniki do szkoły dla dzieci. Musli można też jeść od tak bez dodatków w ramach pysznej i zdrowej przekąski. Możliwości
Słodkie okruszkiświeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie. Układamy obok siebie plasterki żółtego sera, tak by przykryły pastę. Zwijamy wzdłuż dłuższej części w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kroimy w romby. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C na środkowej półce bez termoobiegu przez kilka minut aż zrobią się
Zasmakuj Kuchniokoło 12 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie, najlepiej jak najwięcej ;) Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wystudzone bułeczki możemy polukrować, posypać cukrem pudrem lub podawać bez niczego. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi
Czerwona Porzeczkakonkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza
W mojej kuchniKolejna piękna dekoracja świątecznego stołu,bez której trudno mi się obyć.Mimo,że foremkę wykorzystuje się tylko raz w roku to warto ją mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru
Niespełnione zdolności kulinarnepączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie
Bon appetit mon amieciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec z olejem (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały, wtedy powstaje ładna obwódka) i wkładać pączki, naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na drugą stronę i dosmaży bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć, odsączyć z tłuszczu
Moje Słodkie Piekiełkochrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość
Chocolate Muffin Blogmąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego ciastka nakładamy kleks marmolady (ja dodałam po upieczeniu, ale warto dodać przed pieczeniem, marmolada wtedy bez problemu trzyma się na ciasteczkach). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniamakowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem
Sama słodycz i szczypta chilimiejscach naszego kraju. I myślę, że bez wątpienia moglibyśmy stworzyć pierogową mapę Polski. :) Niestety w jedzeniu pierogów ruskich nastąpił koniec i już myślałam, że wiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie
Smakuje zdrowoŚwięta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego, te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić
Nastoletnie Wypiekaniewymieszaj całość. Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez 15 do 18 minut
Garniec Magaliearomat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy
Ogrodnik w podróży