mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego
moj przepis nadrugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers(...)można użyć brązowego- 2 łyżki wody- 75 ml śmietany kremówki - 25 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru
Malinowe Pocałunkimasę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes. Quickly combine these togheter. When it starts to form a crumble, add in the water(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut
Smaki Przyprawy i KoloryThis lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam
Kulinarna rozmowawysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną Gzella dodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne(...)mieszamy (łyżką drewnianą). Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec
Moniki Smakołykirobiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka jest słodka, czekoladowa i wilgotna. W dodatku nie ma w niej tłuszczu, więc można wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa ~200g mąki pszennej ~40g proszku budyniowego czekoladowego(...)powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze
chili & sugarmój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować. Z cista usmażyć trzy placuszki lub upiec(...)silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę. Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne
Chocolate Muffin Blogbyć gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. 2. Smażymy na małej ilości oleju do wysmażenia się ciasta. 3. Przygotowujemy smarowidło. Banany blendujemy dodajemy śmietankę kokosową oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy ze sobą do połączenia. 4. Na suchej patelni podprażamy lekko wiórki kokosowe i dodajemy(...)zdrową żywnością, ale ja wykorzystuję własny sposób jej uzyskania. Jeśli macie w domu mleko kokosowe w puszce i nie przechowujecie go w lodówce to możecie tuż po otwarciu puszki bez wcześniejszego potrząsania pozyskać ów śmietankę. Ja po prostu ustawiam miskę ze sitkiem o drobnych oczkach lub gazę i zwyczajnie zlewam zawartość puszki. Na sitku zostaje śmietanka w misce woda
vaniliowoczekoladowamakowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :) Składniki:150 g masła(...)sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia) i studzimy. Orzechy kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują
WeAreCrazyładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując(...)delikatne nadzienie z twarożku. Są o wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łapcie przepis! ;) Składniki : na ok. 14 muffinek +/- 200 g płatków owsianych górskich
Kuchnia Elliecała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)truskawek ( można użyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony
Calzonella.comkogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie biszkoptu: Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Mania Wypiekaniagotowych słodzonych mieszanek musli, gotowych ciast i ciasteczek. Mięso, wędliny i ryby po zawale - co jeść po zawale Tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla serca. Wskazany jest też w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, olej lniany tłoczony na zimno i oliwa z oliwek. Zalecane: drób bez skóry (kurczak, indyk), wołowina, cielęcina, królik
Cztery Fajerykryształ 2-3 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki przyprawy korzennej Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy cukier oraz miód. Zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy z całym jajkiem. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki
Moja smaczna kuchniaNo więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do
To co kocham