amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej(...)gęstą i lśniącą pianę. Jak przygotować biszkopt do tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężywienie jest coraz bardziej modne. Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych trendów modowych ostatnich dekad, ponieważ z promowania idealnej, szczupłej sylwetki w końcu przechodzimy do popularyzowania zdrowego trybu życia bez obsesji na punkcie wyglądu. W końcu nikt z nas nie jest idealny, ale jest wyjątkowy, więc powinniśmy siebie akceptować, takimi jakimi jesteśmy. To brzmi o wiele rozsądniej, a młodzi ludzie(...)pożywieniu jest regularnie dostarczana, a to także sprawi że, podkręcimy metabolizm. Wybieraj zdrowe wersje produktów Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj samemu przygotować deser lub upiecz ulubione ciasto. Możesz do niego użyć zdrowszych składników, takich jak mąka kokosowa, ryżowa, migdałowa czy owsiana. Także zwykły cukier zastąp na przykład erytrytolem lub ksylitolem. Są to zdrowsze zamienniki cukru i mąki, które
Kuchnia MagdaLenypotrawy się różnią, pierniczki są zawsze. Te z lukrowanymi guziczkami, domki, których nikt nie chce zacząć, te na choinkę i... te dla tych, którzy chcieliby zjeść jedno więcej bez wyrzutów sumienia przy każdym kęsie. I te ostatnie chciałabym Wam dzisiaj przedstawić, bo takich pierniczków jeszcze nie jedliście! (uprzedzając wątpliwości - tak, ciągle mają ten charakterystyczny korzenny smak i aromat, tak, ciągle(...)Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero po połączeniu składników). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię
Przepysznik - BLW i nie tylkozagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik(...)delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut. Beza: 4 białka 1 szkl. cukru 20 dkg wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy
Cynamonowe szczęściewspomagać gotowymi wyrobami makowymi gdyż nie miałam maszyny do mielenia ale teraz zamierzam z tym walczyć. Nie pójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych(...)sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieZaniedbuję Was ostatnio bardzo. Nie będę składała obietnic bez pokrycia, że to się zmieni. Wciąż gotuję, lista przepisów do publikacji piętrzy się i zerka na mnie nieufnie, z wyrzutem. Za dużo czasu pochłania mi czytanie, oglądanie, recenzowanie; działanie na pięciu innych portalach poza Życiem zamkniętym w smaku. Nie powiem, to nieprzyjemna sprawa, ale kwestia przyszłości, kończenia studiów i tego(...)piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów
Życie zamknięte w smakuPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego
BullioNajbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi
Szybko Tanio SmacznieW dzieciństwie nigdy ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegoś takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie
Szybko Tanio SmacznieSzybkie i smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
kuchnia doskiDużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego
Moje Małe CzarowanieWykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę
Gotuj z Blue RavenSKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2
Kuchenne zapiski EdytyPo tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z
Życie zamknięte w smakuProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie
Kraina Miodem PłynącaJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.plBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiRozmawiamy o podróżach, tych małych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc
W kuchni Karmel-itki