Zaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody GatityBez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto
W kuchni Karmel-itkischłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni- po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji
Smakołyki BerenikiUwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod
W kuchni Karmel-itkiAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)włożyć do puszki i przechowywać by jeszcze dojrzewały i stały się jeszcze bardziej mięciutkie. Nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak Święta są za kilka dni, i żadne pierniki bez amoniakowej pomocy nie zdążą zmięknąć :-) Ważne jest tylko to, by ich nie przetrzymać w piekarniku, i by nie robić ich zbyt cieniutkich. Jeżeli będziemy o tym pamiętać, to nie ma szans
Poezja Smaków - blog kulinarnyszybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny(...)osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Kuchnia MagdaLenyWarstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22(...)łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu 2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki lub słupki migdałowe skórka z 1 pomarańczy
Kuchnia Prezydentowejcałe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń(...)mąki orkiszowej 200 ml mleka sojowego 100 g cukru/ 50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki
greenscarforzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec to najpierw sprawdzę w “Lunchu…” pod C, potem w “Pikniku” a potem będę czytać aneks pozycja po pozycji. Jak zaczyna się(...)sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest ta książka. O uczeniu się życia i o tym, że trzeba zejść z góry własnych ideałów i marzeń, w dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby zamiast
Ugotowane pozamiatanePyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna PasjiIdealny sernik dla tych,którzy wykluczyli ze swojej diety cukier,bo chcą zdrowiej żyć,dla tych,którzy liczą kalorie lub ze wyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sebasty( miasto w ówczesnej Armenii, dziś w Turcji). Męczennicy byli żołnierzami i kapadockimi chrześcijanami, zmuszanymi do wyrzeczenia się wiary. Ponieważ część legionistów odmówiła, spędzili noc w zamarzającym jeziorze, bez ubrania, w chłodzie. Obok jeziora stała przytulna, cieplutka łaźnia, zachęcająca do ogrzania się. Każdy, kto wyrzekł się swojej wiary, mógł z niej skorzystać. I podobno tylko jeden z żołnierzy dał się(...)brutalna, że nie dziwię się już, że bułeczki są tak słodkie. Potrzeba podwójnej dawki słodkości, żeby ją jakoś przetrawić :) Przepis na rumuńskie Mucenici: Składniki : na 8 sztuk na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub paczuszka suchych 150 g cukru, ja daje 4 stołowe łyżki 125 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 80 g masła 1 jajko szczypta soli
dolcevitainmykitchenbędę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki(...)wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam
moj przepis nabez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym
Jeść, by żyć w zdrowiuciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez dodatków
Calzonella.com