posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu 210 st.C. Wstawiamy blaszkę
Dzieje kuchennej Wiewiórywykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do posmarowania brytfanki Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię
codojedzeniaprzykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków (objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego przepisu
Anielska Kuchnia Aniolejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała
Kuchnia Vikiobsypać mąką. Każdą część ciasta włożyć do foremki i ugnieść - aby dokładnie wypełniało brzegi . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarować za pomoc ą pędzelka mlekiem i posypać sezamem w dwóch kolorach. Wstawić do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 5 minut - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy
Grunt to przepis!Wymogi jak wszędzie niemalże , tylko bez dziwnych udziwnień itd. Obowiązkowo: - Pozostawić komentarz tylko i wyłącznie pod tym postem ;) wraz z emailem ^^ - Dodać podlinkowany baner na swojego bloga Dodatkowo: (nie jest to obowiązkowe, ale mile widziane ) - zostać publicznym obserwatorem bloga - Polubić na Facebook: Wzór: Email: Blog z podlinkowanym banerem: Powodzenia ^^ Już dziś przepis na nowe ciasto
W Moim Magicznym Domubudyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo 1 łyżka cukru 1 łyżka galaretki czerwonej 1 łyżka galaretki niebieskiej 1 łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa
Różowa kuchniatego praktycznie bez cukru. Zdecydowanie lepsze od większości sklepowych z bardzo długą listą dziwnych składników. Jeśli zaprosimy do pomocy dzieci ich pieczenie może się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 masła 1/2 szklanki śmietany 1 jajko szczypta soli ulubiony dżem do smarowania Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut w lodówce
Cynamonowe szczęścieodrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem. Jeśli chcemy, można posypać całość jeszcze dowolną ilością żółtego sera. Danie zapiekamy około 15 minut bez przykrycia, licząc od włożenia do nagrzanego
Kuchenna Kontrrewolucyapierwotnie powstał w wersji bez sezamu, ale wtedy w smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem i piekłam dnia
apetytnapieczeniekroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem
W kuchni wieczorembardziej w tym kierunku, chociaż bez przesady 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. Konczi: Największą kuchenną klapą okazała się moja pierwsza lazania... Do dnia dzisiejszego twierdzę, że ktoś mi ją podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMożemy wyobrazić sobie pyszne czekoladowe ciasto z pachnącymi malinami.... i to taka jego płynna, zdrowsza wersja. ;-) Dodatek soku okazał się bardzo dobrym pomysłem i polecam każdemu, komu znudziło się kakao w jego tradycyjnej wersji. (przepis na 3 porcje) 750ml mleka 3 łyżki ekologicznego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu Symbio 100 ml soku malinowego 100% bez cukru Symbio 4 łyżki ekologicznego
Szefowa kuchniprzygotowaniu placki. Oczywiście bez sklepowych spulchniaczy. Placki ze zdjęcia są w w wersji bezmlecznej ale można spokojnie wodę zastąpić mlekiem. Składniki: 4 jajka szklanka mąki 2-3 łyżki cukru szczypta soli pół szklanki wody lub mleka olej do smażenia Rozgrzewamy olej na patelni. Pozostałe składniki mieszamy razem, najlepiej mikserem lub blenderem aby ciasto nabrało najwięcej puszystości. Smażymy na średnim
prawdziwe jedzenieMożna na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może
mojewypiekiinietylkoMąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię (bez przykrycia). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy
mojewypiekiinietylkorozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku !Uwagi : piekłam z połowy porcji w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu.Przepis dodaję
Stare GaryKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonstermąki1/2 łyżeczki soli125 g migdałów bez skórkicukier puder – do posypania1. Migdały posiekać na drobno i stostować na suchej patelni teflonowej, przestudzić.2. Utrzeć masło z cukrem aż zrobi się puszyste.3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plBabeczki z niespodziankąTak naprawdę dzisiejsza propozycja z babeczkami ma niewiele wspólnego - nie ma w nich ciasta i nie trzeba ich piec, z pewnością jednak spodoba się dzieciom. Bo kto nie lubi niespodzianek? :) Bezowe babeczki świetnie sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych, ponieważ w środku można schować nie tylko słodycze, ale także nagrody urodzinowych konkursów - drobne zabawki, baloniki, gumy do żucia(...)czekoladą przekładamy do zamrażarki na około godzinę, przykrywamy jednorazową serwetką. Po godzinie wyciągamy z zamrażarki i delikatnie odklejamy papilotki od czekolady.Do czekoladowych miseczek wkładamy cukierki, żelki, draże i przykrywamy bezą.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyDzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii.Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!!SKŁADNIKI (16 sztuk)1/2 kg piersi z kurczaka(...)duże pomidory 1 czerwona cebulkasałata - może być lodowa, albo mieszanka sałatmajonezszklanka mąki ziemniaczanejsól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka4 łyżki mlekałyżeczka proszku do pieczeniaolejNa ciasto:2 szklanki pszennej mąkipół łyżeczki soli2/3 szklanki gorącej wody3 łyżki smalcuPRZYGOTOWANIETortille:Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy
Moje Kuchenne Rewelacjepiekarnik do 180 * C (piekłam bez termoobiegu) 2. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 3. W drugiej misce mieszamy ostudzony olej(lub masło), cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. 4. Dodajemy suche składniki do mokrych mieszając je dokładnie, jednak nie za długo. 5. Nakładamy gotowe ciasto do foremek na muffinki, posypujemy
Smaczne Zdrowewiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie
Z miłości do słodkościmiejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne
Malinowa KawiarenkaBabka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna w smaku, że moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam nie przesadzić z miętą. To ma być ciasto, a nie pasta do zębów…ha, ha… Babka czekoladowa jest bardzo wilgotna i puszysta. Zawsze piekę babkę na maśle. Dodaję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Lubię kiedy(...)proszku do pieczenia 125 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru miętowego cukier puder do oprószenia tłuszcz do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Na małym garnku rozpuść masło, kakao, waniliowy ekstrakt (u mnie na bazie alkoholu) i czekoladę. Dodaj proszek do pieczenia, zamieszaj i lekko przestudź
codojedzeniatego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki(...)łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto, a następnie uformować 4 burgery (należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy uformować duże i cienkie burgery) Burgery smażyć na patelni
Wypieki i Rumieńcebabki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek mleka..mniam..Jestem ciekawa(...)minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem
Moje domowe kucharzeniemarchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej i bardziej zniewalającej(...)szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość
KUCHARNIAciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego! — BTW całości z malinami: 345 g, 1023 kcal(...)babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g. Artykuł OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFtiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)mocnej kawy 125 ml likieru Amaretto DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, bita śmietana do dekoracji WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodając
cool and mintyChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuocaKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
Wanilia i KardamonW Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych Papierachmojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis naSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamiskładniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik
Tradycyjna KuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żurawina jest wieloletnią, płożącą krzewinką. Jej owocem jest mięsista, ciemnoczerwona jagoda, która w smaku jest kwaśna i lekko gorzkawa i …
My Blueberry CornerMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną
Pink EnvelopeNasze blogi mają już swoje strony na Facebooku :) Jeśli lubicie smaczne nowinki i kulinarne eksperymenty z potrawami z różnych zakątków naszego globu zapraszamy do "polubienia" na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiNigdy nie korzystałam z awokado w mojej kuchni, może 2 - 3 razy zaledwie jadłam je gdzieś poza domem. Jakoś, chyba nie tylko mnie, kojarzyło mi się
Zdrowa Kuchnia Sowy