ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:740/1217)

Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 161

polewę i dekorację mleczną  HELIO   Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę(...)wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie, wygodnie i bez niespodzianek! Przepis ten polecam każdemu...komu nie smakuje jagła. Polecam przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami. Zaufajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 146

prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie  czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić).  Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,   proszek(...)whisky (opcjonalnie). Masę  przełożyć  do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić.     3.   Masa budyniowa:  Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Po ściągnięciu budyniu

Kulinarna (nie)codzienność
Ciateczka z bezą 119

pieczenia 2 białka  70 g cukru pudru  1 łyżeczka soku z cytryny  Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremkami dowolne kształty (u mnie serduszka). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dodatkiem cukru, Na końcu dodajemy sok z cytryny (można pominąć).  Na każde ciasteczko wykładamy szpatułką niezbyt grubą warstwę piany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ białko powinno się zasuszyć - w przeciwnym wypadku pianka zrobi się lepka a nie chrupiąca.  Smacznego

bistro mama
Ciasto czekoladowe z kremem 7216

Ciasto czekoladowe… poczwórnie, Ekspresowe ciasto czekoladowe, Ciasto czekoladowe z owocami, Ciasto czekoladowe z cukinia, Ciasto czekoladowe na twarogu oraz wiele innych… Zapraszam Ciasto czekoladowe z krememSkładniki na ciasto czekoladowe:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)2 szklanki cukru3/4 szklanki kakao1,5 łyżeczki sody3/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka maślanki w temp. pokojowej110g masła roztopionego2 łyżeczki ekstraktu(...)masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka

UgotujmyTo.pl
Sernik z musem czekoladowym 385

duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie(...)tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć z gazu gdy zacznie wrzeć. Do śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, energicznie mieszać do momentu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Serrnik z musem czekoladowym 657

łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie(...)tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć z gazu gdy zacznie wrzeć. Do śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, energicznie mieszać do momentu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Batony energetyczne 182

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1399

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie

moj przepis na
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym 158

mojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego

moj przepis na
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 176

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego

moj przepis na
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 258

drugim naczyniu roztrzepać  jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć  oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers(...)można użyć brązowego- 2 łyżki wody- 75 ml śmietany kremówki  - 25 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru

Malinowe Pocałunki
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 155

masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes. Quickly combine these togheter. When it starts to form a crumble, add in the water(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 232

This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam

Kulinarna rozmowa
Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną 208

wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną   Gzella dodałam     i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy.  Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne(...)mieszamy (łyżką drewnianą).  Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec

Moniki Smakołyki
PRZYGOTOWANIA DO WIELKANOCY #1 - JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA (W WERSJI LIGHT!) 145

robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka jest słodka, czekoladowa i wilgotna. W dodatku nie ma w niej tłuszczu, więc można wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa ~200g mąki pszennej ~40g proszku budyniowego czekoladowego(...)powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze

chili & sugar