Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką. Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony. Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie tak smakuje lato :) zaczyn 15 g drożdży 50 ml mleka 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego ) 1 łyżka mąki ciasto : 400 g mąki
Polska Zupakładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy
Kulinarne przygody Gatityrozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru. Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Pieczemy przez 30 minut. Studzimy na kratce
Garniec Magalierano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody 50-lecia powinien mieć bogatszą oprawę, ale jubilatom się spodobał (tak przynajmniej twierdzili), a co najważniejsze smakował całej rodzinie (były proszone dokładki J ). A co najważniejsze, bez uszczerbku przetrwał stukilometrową podróż do miejsca przeznaczenia, pomimo, że wiozłam rodzinę osobiście, w dodatku
Kuchenne zapiski EdytyJest to najprostsza tarta z możliwych, bo piecze się ją bez użycia foremki, nadzieniem są tylko i wyłącznie owoce posypane niewielką ilością cukru, więc można powiedzieć, że jest prawie dietetyczna ;) Niby nic wielkiego, ale zaręczam, że Wasze kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach
Domowa Cookierenka AgiZ cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam
Domowa Cookierenka AgiWłaśnie szykuję się do oglądania "Wyspy Tajemnic" z Leosiem DiCaprio. Zatem bez zbędnego przedłużania podaję przepis. A podpatrzyłem go na foodmag.pl . 500 g mąki pszennej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne, czyli z 15, może 20 minut. Przykrywamy
Marder&Marder Manufacturejogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku
Mechanik grillujeWielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka
Wielki apetytchodzi tu o proporcje składników… Tortille wychodzą sprężyste, miękkie i bez problemu można zawijać farsz. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 2/3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, a jednocześnie, żeby można było wymieszać ciasto ręką. Dodać ją do mąki. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę
zabawa smakiemZielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi:
Apetyczna babeczkadywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru do wypieków
Z Kuchni Do KuchniI zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!taką, którą w całości w prosty sposób można przygotować w domu bez uciekania się do gotowych sosów do pizzy. No i jednocześnie w jej przygotowanie można włączyć dzieci. Ferie zimowe w toku. Gotowanie razem z dziećmi to fajna zabawa, która zawze czegoś ich uczy. Potrzebne nam będzie : ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki
MODA NA BIO