pokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki. Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ 200 g masła 2 duże żółtka Składniki na masę(...)dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchniciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka kakao bez cukru(...)formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom niedobrze zjeść, a służby się jeszcze nie dorobili. Zawsze gorąco polecam zakup wolnowarów, ponieważ sama korzystam z nich od ponad 8 lat i nie wyobrażam sobie przyrządzania większości dań bez moich crock-potów. Natomiast multicooker z funkcją wolnowaru to już prawdziwe mistrzostwo świata, a takie właśnie urządzenia pojawiły się niedawno na rynku. Więcej informacji o wolnowarach znajdziesz w artykułach(...)Multi Cooker CSC024 W przeciwieństwie do omawianego wyżej modelu, nie posiada funkcji szybkowaru, ale za to z powodzeniem zastępuje wolnowar, parowar i piekarnik. Upieczesz w nim ciasto, usmażysz frytki, przygotujesz warzywa lub mięso na parze, ugotujesz ryż lub kaszę. Crock-Pot Digital Slow & Multi Cooker posiada 5 predefiniowanych funkcji, z których każdą można indywidualnie dostosować
Cztery FajeryTeraz to tylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo.Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie dlatego nie sa tak slodkie jak byc powinny. Jednak z bita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale.Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietanaskladniki na 6 ciasteczek6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm)1 opakowanie kremowki1 usztywniacz do smietanycukier
Przysmaki Karolkimożna go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne(...)Odkładamy do lodówki na około 30 minut do godziny, aby stwardniało. Przygotowanie warstwy karmelowej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania kremowego karmelu. Wyciągamy formę z lodówki, a następnie wylewamy nasze ciasto na pierwszą warstwę. Jeśli chcemy użyć też orzechów laskowych, to wrzucamy je na blachę do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 15minut pilnując, aby ich nie przypalić. Tak przygotowane
PaleoLifeprzykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe(...)szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy
Karo in the KitchenPyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać”. Ciasteczka pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (185 stopni bez termoobiegu) aż staną
Kuchenne Wariacjeświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g) 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g) 1/2 szklanki ciepłego mleka 2% (ok. 110 g) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550 + około 1/2 szklanki do podsypywania (ok. 350 g) 1/2 szklanki drobnego cukru(...)szklanki mleka 2% (ok. 60 g) 2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej 100 g miękkiego masła ekstra 1 białko małego jajka cynamon 400 g śliwek bez pestek 1. Do średniej wielkości garnka włożyłam drożdże, posypałam łyżeczką cukru. Rozgniotłam drożdże do płynnej konsystencji. Dodałam mąkę i ciepłe (ale nie gorące!!) mleko. Połączyłam składniki przy użyciu trzepaczki, a następnie przykryłam
Vroblewska-fitlifeSmoothies z melona miodowego i mango z dodatkiem soku pomarańczowego i soku z limonki. Gęste i pyszne Składniki (wyjdzie 1,2 l koktajlu): 1 dojrzały melon
Oryginalny smakOstatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę
Niezły MłynekNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad.Składniki:100 g fasoli100 g zielonego groszku100
Niezły Młynekcukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej
My Culinary ArtWróciwszy z Krakowa, po finale konkursu, cały czas po głowie chodziły mi specjały kuchni małopolskiej. Weekend w ichotoczeniu spowodował, że zaraziłam się tamtymi smakami. Jabłka
W kuchni Karmel-itkijajecznicy) - 300 gr. mąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła(ja ścieram na tarce o grubych oczkach)ok. 30 gr.oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją, w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty.Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz.Składniki na kopytka, oprócz MĄKI!!!mieszamy do jednolitej masy.I dopiero(...)teraz dodajemy mąkę i krótko wyrabiamy, aż do połączenia się w jednolitą masę.Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść gniocchi zaraz po ugotowaniu szykujemy miskę z lodowatą wodą.Z ciasta formujemy wałeczki i odcinamy nasze kopytka nożem lub plastikową kartą.Ciasto podsypujemy stale mąką.Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody.Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy
Pasje Jolki