ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:691/1217)

Ciasto kakaowe z kremem /torcik/ 114

Ciasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pączki Babci Basi 355

oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania   Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami

Ciastkozercy
ciasto anielskie 399

pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę orzechową: 6 łyżek zmielonych orzechów 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła, miękkiego 500 ml mleka(...)miksujemy do połączenia się. Masę dzielimy na 2 części. składniki na nasączenie: 250 ml wody sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy biszkopt, nasączamy go i równomiernie smarujemy 1/4 częścią masy orzechowej. Na masę orzechową wykładamy 1/2 cz. masy kokosowej i przykrywamy ją biszkoptem posmarowanym od spodu masą orzechową

Domowy Smak Jedzenia
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 214

miałam już dziennego światła do zdjęć). Poniżej zamieszczam moje uwagi i spostrzeżenia. Ogólne zalety tego typu robota kuchennego: J eden naprawdę wielofunkcyjny robot: rozdrabnia, sieka, gotuje, mieli, emulguje, wyrabia ciasta, miksuje, podsmaża, gotuje na parze. Zastępuje wiele pojedynczych urządzeń (blender, mikser, młynek do kawy, parowar, wagę, czasami garnek). Ma niewiele „przydasi” w przeciwieństwie do robotów wielofunkcyjnych (miałam robota wielofunkcyjnego Siemensa(...)ubijania piany z białek i śmietany i mieszania delikatnych sosów). Posiada wbudowaną wagę (skojarzoną z misą lub nie). Przy pomocy tego jednego urządzenia można przygotować wiele domowych dodatków spożywczych bez grama chemii (ketchup, majonez, kostki rosołowe, cukier puder). Plusy MC+: Mam wrażenie, że działa ciszej niż TM , a niewątpliwie dużą zaletą jest sygnał po zakończeniu zadania. W TM to syrena

bistro mama
Biszkopt pomarańczowo-migdałowy 180

było naprawdę bardzo proste i przepyszne ciasto! Wszystko udało się według całego przepisu idealnie. Biszkopt wyrósł pięknie, był bardzo puszysty, nie kruszył się i delikatnie łączył aromat migdałów z wyraźnym akcentem pomarańczy. Długo pozostawał świeży, chociaż nie dodaje się do niego ani grama tłuszczu, żadnego masła, oleju. Myślę, że tajemnicą są mielone płatki migdałowe, które same w sobie są dość tłuste(...)właściwie  w zastępstwie mąki.  Ja jestem zachwycona - tym, jak ładnie się udał i jak cudownie smakował. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen , cytuję przepis bez większych zmian. Składniki: 6 jajek (białka oddzielone o żółtek) 225 g cukru (dałam 180) 25 g mąki (dałam typ 550) 175 g mielonych migdałów, najlepiej mielonych ze skórką starta skórka

Kuchnia Prezydentowej
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 222

plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez(...)pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych

DefinicjaSmaku
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 156

lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)Bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowj pełnoziarnistej) 200 g masła 4 łyżki cukru pudru   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
4 przepisy na babki wielkanocne 67

tygodnie Wielkanoc! A nie ma świąt bez babki wielkanocnej!  Jaka babka gości najczęściej na Waszym stole? U nas w tym roku jest zamówienie na dwukolorową i pomarańczową :)  Przepisy na babki tu:  KLIK! KLIK! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do  babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! A  TUTAJ - KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowe gwiazdki 123

czekolady wytrawnej lub deserowej, 1 białko, jasne gwiazdki: 80 g migdałów bez łupinek, 60 g cukru pudru, 60 g czekolady mlecznej lub karmelowej, 1 białko, cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu, Czekoladę zmiksować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około

królestwo garów
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 184

skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia

Chilli Czosnek i Oliwa
kruche ciasteczka z powidłami i prażonymi orzechami 221

uzyskamy gładką masę dodajemy orzechy-mieszamy i ściągamy z ognia. ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kieliszkiem od szampana kółka. Najpierw pieczemy kółka same-około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wycinamy tyle samo kółek i dajemy na nie orzechy, Pieczemy. Po wystudzeniu składamy ciasteczka. Kółko bez orzechów smarujemy powidłami, następnie przyklejamy do niego kółeczko z orzechami i gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 145

seria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można

Poranek na słodko
Paszteciki z pieczarkami 142

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek

Codziennik Kuchenny
Chleb z orzechami 125

przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez 15 minut bez formy. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Pozostawić

Czerwony Gupik