Przepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamemZawijana
Kulinarne Przeboje**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkiPisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.składniki:ciasto100 g świeżego szpinaku3
Monia miesza i gotujeciasto urzekło mnie jak tylko je zobaczyłam. Przepis niezawodny jak każdy przepis siostry Anastazji, zmieniłam tylko wierzchnią masę z masy maślanej na śmietanową z dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezdjęcia można pokazać szerszej widowni bez wstydu i obawy o ostrą krytykę. Moje nigdy takie nie były, ale za wszelką cenę chciałam, by takimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie(...)jedzenia, a zdjęć. Uczyłam się sama, ale nie dane mi było poznać wszystkich tajników. Nie rozumiałam światła, nie wiedziałam jak sobie z nim radzić oraz jak robić dobre zdjęcia bez używania drogich lamp, blend, stoisk fotograficznych. Nie rozumiałam fachowych pojęć, nie mówiąc już o ich przełożenie na praktykę (zresztą nadal mam z tym problem). Dopiero, gdy w pełni opanowałam aparat
W kuchni Karmel-itkiDelikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka(...)ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie. W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez
Kuchcik gotujezamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy, ale bez przesady. Trochę wprawy i będą puszyste i okrągłe(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków
Kuchenna Kontrrewolucyadużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej(...)grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat
cool and mintyczekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła
Smakołyki Berenikimojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki na dwie(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk
moj przepis naMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy
Słodkości i nie tylkocoś tam" z konfiturą, która smakowała jak ... perfumy. Ohyda. To spowodowało właśnie moją ogólną niechęć do jej smaku do czasu, aż nie posmakowałam tej z Ogródka Dziadunia . Nie bez powodu jest to produkt z mianem "rarytasu." Tak dobrej konfitury nie jadłam nigdy w życiu i to przyznaję. Wielkie brawa dla jej twórcy, produkt jest wyborny, a smak ... Bajka. Niesamowicie(...)stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Przestudź spód na kratce. Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj skrobię oraz cukier. Wyłóż bezę na wierzch. Wstaw całość
Garniec Magalieprzepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla wszystkich fanów czekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki! Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru pudru(...)studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem i wlewam część białej masy na przemian z ciemną masę. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę babkę przez 80 minut. Po tym czasie studzę chwilę w formie a potem już na kratce bez formy. Po przestudzeniu dekoruję
Mango Papaja[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn
Domowy Smak Jedzenia