ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:688/1217)

Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal) 147

przepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie):140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej1 jajko2-3 łyżki mleka (żeby uzyskać konsystencje która dobrze poskleja pieczarki)sól, pieprz do smażenia: 1,5 łyżki olejuPrzygotowanie:1. Miksujemy składniki na ciasto: jajko, mąkę2. Pieczarki kroimy na cienkie plastry i te jeszcze w poprzek na kawałki (dość drobno, żeby dobrze

Malowane smakiem
Świąteczna babka makowa 179

piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił

Proste Potrawy
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 191

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek

Z miłości do słodkości
Smoothie malinowe 158

A może Smoothie malinowo, cytrynowo - miętowe ? Składniki na 2 porcje: 0,5 kg malin wyciśnięty sok z 1 cytryny ok 25 listków świeżej mięty  1

Niezły Młynek
Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 259

smażyć jabłka, aż nadmiar płynu odparuje. Odmierzyć 3/4 szkl musu - bez ugniatania !W miseczce połączyć składniki suche - mąki, cukier, soda i sól.W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym.Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny.Piec w 180 stopniach C, przez około

kolorowotorcikowo
Przekąski na imprezę – przepisy 1749

Przepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamemZawijana

Kulinarne Przeboje
Czekolada i banan. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI. 317

**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można

W kuchni Karmel-itki
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 205

Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.składniki:ciasto100 g świeżego szpinaku3

Monia miesza i gotuje
Wiosenna Tęcza 172

ciasto urzekło mnie jak tylko je zobaczyłam. Przepis niezawodny jak każdy przepis siostry Anastazji, zmieniłam tylko wierzchnią masę z masy maślanej na śmietanową z dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
JAK FOTOGRAFOWAĆ JEDZENIE? 157

zdjęcia można pokazać szerszej widowni bez wstydu i obawy o ostrą krytykę. Moje nigdy takie nie były, ale za wszelką cenę chciałam, by takimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie(...)jedzenia, a zdjęć. Uczyłam się sama, ale nie dane mi było poznać wszystkich tajników. Nie rozumiałam światła, nie wiedziałam jak sobie z nim radzić oraz jak robić dobre zdjęcia bez używania drogich lamp, blend, stoisk fotograficznych. Nie rozumiałam fachowych pojęć, nie mówiąc już o ich przełożenie na praktykę (zresztą nadal mam z tym problem). Dopiero, gdy w pełni opanowałam aparat

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka mega kokosowe 147

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki  prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka(...)ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie. W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez

Kuchcik gotuje
Pączki! 191

zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy, ale bez przesady. Trochę wprawy i będą puszyste i okrągłe(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków

Kuchenna Kontrrewolucya
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 147

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat

cool and minty
Czekoladowa tarta dyniowa 261

czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła

Smakołyki Bereniki
Maślana chałka z migdałową kruszonką 186

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki na dwie(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk

moj przepis na